Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nepravomoćno: 'Za smrt Nike Deković odgovorni su policajci'

Niku je ubio rastrojeni zaštitar 6. listopada 2008. Njezina obitelj tužila je državu jer mu policajci nisu oduzeli pištolj, a trebali su, te bolnicu Rebro, gdje se zaštitar liječio

Foto: Petar Glebov/Tomislav Miletić/PIXSELL
75 komentara

Meni je tog dana život stao. Ako se zbog ovoga samo jedna žena spasi na vrijeme, znači da smo nešto postigli, da smo uspjeli, kazao je Krešo Deković (55), otac Nike Deković (17).

Nika je ubijena na zagrebačkom Srebrnjaku 6. listopada 2008. godine, istog dana kad i Ivana Hodak (26). Iz pištolja, kojeg mu je policija trebala oduzeti, ubio ju je zaštitar Andrija Jauk (25). Nakon što je ubio Niku, pucao je sebi u glavu. Preminuo je od ozljeda u bolnici Rebro.

DRŽAVU NIJE BRIGA Obitelji traže pravdu za Niku i Ivanu: 'Sve je ovo sramota...'

Godinu dana kasnije Nikina obitelj tužila je Republiku Hrvatsku te KBC Zagreb zbog propusta koji su, smatraju, doveli do njezine smrti. Naime, u danima prije ubojstva, 19. rujna 2008. Andrijina psihijatrica Marina Bolanča s Rebra šalje dopis Odjelu za upravne poslove PU zagrebačke da Jauku hitno treba oduzeti pištolj i dozvolu za njega koju je dobio tri dana ranije.

Tri dana nakon dopisa, 22. rujna, policajci iz postaje Črnomerec na čijem je području živio kreću u potragu za Jaukom. Nisu ga uspjeli naći čak 14 dana, a na poslu u Nami na Kvatriću gdje je radio kao zaštitar, nisu ga ni tražili.

Deset godina nakon tužbe i jedanaest od ubojstva obitelj je dobila prvu prvostupanjsku presudu. Sutkinja je zaključila da je za Nikinu smrt odgovorna Republika Hrvatska, odnosno policajci jer nisu na vrijeme oduzeli pištolj Jauku iako su imali dva tjedna i trebali su postupati žurno. S druge strane, smatra da je psihijatrica učinila sve da upozori na promjene Jaukova psihičkog stanja zbog čega je odbila odštetni zahtjev u odnosu na bolnicu. Za duševne boli država će Nikinim roditeljima morati platiti odštetu u iznosu od 225.000 kuna, sestri, bratu i baki, koja stanuje na istoj adresi i s Nikom je bila jako bliska, 75.000 kuna, a morat će pokriti i materijalne troškove pogreba te sudskog postupka. Na presudu stranke imaju pravo žalbe.

OČAJNI TATA: 'Tražimo pravdu za našu Niku, bez nje sam sjena od čovjeka'

Krešo je od Nikine smrti izgubio 50 kilograma. Ima nekoliko dijagnoza, između ostalog, njemu i supruzi dijagnosticiran je PTSP zbog traumatičnog događaja s kojim se ni danas ne mogu nositi. Kako bi koliko toliko normalno funkcionirao dnevno pije 30-ak tableta, zbog čega više ne vozi taksi. Iako je, priznaje, danas sjena čovjeka koji je nekad bio, uspio je dočekati kakvu takvu pravdu za Niku.

Možda vas zanima i ovo:
Message