Obavijesti

News

Komentari 2

Nakon 25 godina: Otvorena najiščekivanija škola u Splitu

Nakon 25 godina: Otvorena najiščekivanija škola u Splitu
5

Prvi zahtjevi za školu Pazdigrad upućeni su 1990. godine nakon što su kvart naselile uglavnom mlade obitelji. Odbijeni su tada, kao i u godinama koji su uslijedile...

VIDEO

Nakon više od 25 godina od prvih zahtjeva roditelja novijih splitskih četvrti na istočnom ulazu u Split, 326 učenika sjelo je u klupe Osnovne škole Žnjan-Pazdigrad.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:14

To je prva osmoljetka koja se izgradila u Splitu od 1990. godine, a otvorena je na vrijeme usprkos peripetijama s izvođačem radova tvrtkom Lavčević oko nepredviđenih troškova, nasljednicima dijela zemljišta na kojem se gradila, te problemima vezanima oko izglasavanja gradskog proračuna. Kako bilo, stasala je jedna od najsuvremenijih škola u Hrvatskoj (a i šire), s dvjema etažama po 20 učionica - osam razredne nastave i 12 predmetne nastave. Tu je sportska dvorana s 500 mjesta tri dijela i vježbalištem, vani su staze za trčanje i skok u dalj, igrališta za rukomet i košarku. U moderno i originalno uređenim učionicama su pametne ploče, a učionice i pročelje krase druga iznimna arhitektonska rješenja zagrebačkog ureda "x.3.m." što ovu školu čini jednom od najsuvremenijih i najopremljenijih u Hrvatskoj. Grad Split i Ministarstvo obrazovanja izdvojili su za školu i dvoranu s pratećim sadržajima koji se prostiru na 7.800 četvornih metara oko 130 milijuna kuna.

 - Nije normalno da jedan grad poput Splita, drugi po po veličini u državi, kilavi 10 godina oko jedne škole, a troje mojih prethodnika gradonačelnika i državna povjerenica trudili su se rukama i nogama da je se otvori, bila im je prioritet. Gdje griješimo? - to je glavno pitanje. Dijelim zadovoljstvo s roditeljima i djecom da je škola otvorena, no, moramo naći naši rješenja i modele da se ovakve stvari ubrzaju - poručio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Školu je na Pazdigradu trebalo pohađati oko 600 učenika, no, taj je broj je gotovo upola manji. Naime, dio roditelja nije želio prebaciti djecu iz osmoljetki iz drugih četvrti da ih se ne izdvaja iz razreda u kojima se školuju od početka ili naprosto nakon nisu vjerovali da će škola biti završena na vrijeme. Dodajmo, da su od prvih zahtjeva za školom četvrti Pazdigrad i obližnji Žnjan koji čine isti kotar, narasli su na 7000 stanovnika (kao Gospić), a prva djeca tamo stasala već su studenti. 

- Za sada imamo 326 učenika raspoređenih u 15 razrednih odjela. Tu tri razreda prvašića što je i bilo za očekivati, a ostalih je po dva, ali po jedan sedmi i osmi razred. No, i tu imao porast broja učenika i na granici smo da povećamo broj razreda. Očekujem da će učenika biti i više do kraja rujna – rekla je privremena ravnateljica Antonela Petrić iza koje je veliki posao da se nastava organizirala na vrijeme.

Na školu čekali 25 godina

Prvi zahtjevi za školu Pazdigrad upućeni su 1990. godine nakon što su kvart naselile uglavnom mlade obitelji. Odbijeni su tada, kao i u godinama koji su uslijedile pod izlikom da ne postoje odgovarajuća dokumentacija i novac. Nakon, brojnih peripetija i zahtjeva, a uz niz obećanja gradskih političara, 2006. godine osiguran kredit za gradnju škole od Svjetske banke. No, je nedostajala dokumentacija. 

Djecu su 20 godina djecu roditelji razvozili na nastavu po čitavom Splitu, najviše na Mertojak gdje se nastava odvijala zbog prenapučenosti u tri smjene. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...