Obavijesti

News

Komentari 1

Nakon godina traganja pronašli su kultno plovilo iz Viške bitke

Nakon godina traganja pronašli su kultno plovilo iz Viške bitke

Točna lokacija brodoloma do sada nije bila potvrđena. Nađeno je vrlo malo ostataka jer su Francuzi namjerno zapalili brod i bačve baruta, rekli su iz Hrvatskog restauratorskog zavoda

VIDEO

Britanci se žele oduprijeti našoj sili. Kako su samo hrabri i kako su glupi. Da sam ja na njihovu mjestu, napustio bih Vis i njegove stanovnike kad bi mi u susret dolazila sila kakva je naša!, izrekao je u ožujku 1811. francuski komodor i zapovjednik moćne flote Bernard Dubordieu.

Pod sobom je imao deset brodova, 214 topova te više od 2000 mornara i vojnika spremnih osvojiti Vis. Taj zadatak osobno mu je u ruke dao Napoleon Bonaparte, koji je taj otok zvao jadranskim okom. Bio je moćno strateško uporište i točno na pola puta između Venecije i Otrantskih vrata, tj. ulaza u Jadransko more.

Svoju je flotu Dubordieu doveo prvo do Hvara, a potom se na svom zapovjednom brodu, brzoj fregati Favorite, zaputio prema otoku Visu. Upravo je to plovilo najteže stradalo u Viškoj bitki. Nasukalo se na stijene, pa su ga Francuzi odlučili sami uništiti. Za njim su godinama tragali podvodni arheolozi Hrvatskog restauratorskog zavoda. Nakon više zarona, napokon su ga pronašli u uvali Mala Smokova.

Nađeno plovilo iz Viške bitke

- Točna lokacija brodoloma do sada nije bila potvrđena. Našli smo vrlo malo ostataka jer su Francuzi namjerno zapalili brod i bačve baruta. S njega su prije toga skinuli vrijednosti, topove i izvukli ranjenike. Izgorjelo je sve iznad linije vode - rekao nam je Igor Mihajlović, viši konzervator i arheolog iz HRZ-a. S obzirom na to da je dio bio nasukan na stijene, tek mali dio broda ostao je sačuvan. Pronašli su oplatu od bakrene slitine koju su u to vrijeme mogli imati samo skupi vojni brodovi.

Pronašli su i brončane klinove za spajanje drvene konstrukcije, balastno kamenje, ulomke staklenih boca i brojne željezne predmete koje je eksplozija i vatra učinila potpuno neprepoznatljivim. Dijelovi su prekriveni kalcifikatom, pa tek iskusno oko može primijetiti da je ovdje nekad ležao brod.

Cijelo područje, u kojem je brod potonuo, ne prelazi dubinu od 20 metara. Baš na tom dijelu ne raste morska trava posejdonija, što nam je još jedan dokaz da se ovdje nalaze ostaci brodoloma - pojašnjava Mihajlović. Stotinjak metara dalje pronašli su i jedan željezni top.

pomorski muzej Split

- Francuzi su uništili Favorite da ga Britanci ne bi zarobili i eventualno obnovili pa iskoristili. Ne treba isticati da bi zarobljavanje zapovjednog broda dodalo još jedan udarac na prestiž francuske mornarice. Fregata Favorite, koja je sagrađena u Veneciji, bila je naoružana s 44 topa - kaže Mihajlović.

Prema postojećim zapisima, dio francuskih ranjenika otplovilo je barkom do Hvara. Najbolji prikazi Viške bitke nalaze se u Hrvatskom pomorskome muzeju u Splitu. Ondje imaju nekoliko litografija s prikazima brodova te sliku bitke u vlasništvu tvrtke Geoplan Dubrovnik, koju planiraju otkupiti. Možda najbolji sačuvani nalaz s Favoritea je željezni top, koji je dio stalnog postava.

- On je bio dio fundusa Vojno-pomorskog muzeja u Splitu. Lokalci su ga našli 1963. godine i predali vlastima - rekli su nam u muzeju. Ipak, taj nalaz nije bio zabilježen u povijesnim kartama, pa su za Favoriteom morali tragati ispočetka.Stručnjaci HRZ-a do ostataka Favoritea planiraju zaroniti već 2018. Glavni krivac, za tu sudbinu broda je tadašnji britanski kapetan sir William Hoste.

Nađeno plovilo iz Viške bitke

Britanci su ispalili salvu kugli i raznijeli francuski komandni most. Dubordieu je tad ostao bez nogu i preminuo. Francuzi nisu odustali, a Hoste se odlučio za manevar. Zapovjedio je da okrenu brod i krenu prema Visu. Francuzi su ga slijedili i pogriješili. Amphion se okrenuo u zadnji tren i izbjegao stijene. Favorite se nasukao. a mornari su ga u 16 sati raznijeli.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag