Obavijesti

News

Komentari 32

Nakon godine dana dužnici još čekaju odluku na žalbu banaka

Nakon godine dana dužnici još  čekaju odluku na žalbu banaka
4

Dio dužnika u švicarskim francima u međuvremenu je postao potpuno kreditno nesposoban, zbog čega su se dogodile ovrhe nekretnina i deložacije obitelji

VIDEO

U petak je točno godinu dana otkad je donesena nepravomoćna presuda u "Slučaju Franak“, kojom je sudac Trgovačkog suda Radovan Dobronić proglasio 8 tuženih banaka krivim za nezakonito poslovanje kod ugovaranja kredita s valutnom klauzulom CHF i promjenjivom kamatnom stopom.

Presudom se nalaže da tužene banke moraju dužnicima ponuditi izmijenjene ugovorne odredbe na način da glavnica bude izražena u kunama u iznosu koji je isplaćen dužniku uz fiksnu kamatnu stopu koja je vrijedila na dan sklapanja ugovora. 

'Ima i slučajeva sa smrtnim posljedicama'

Banke su na presudu uložile žalbu

- Dužnici ugroženi divljanjem tečaja CHF-a i dodatnim divljanjem kamata čekaju sa zebnjom konačnu odluku Visokog trgovačkog suda, a dio dužnika u međuvremenu je postao potpuno kreditno nesposoban, zbog čega su se dogodile ovrhe nekretnina i deložacije obitelji. Ima i slučajeva sa smrtnim posljedicama, ima slučajeva raspada obitelji i slučajeva gubitka zdravlja, sve uslijed stresa zbog gubitka doma i gubitka vjere u život - poručuju iz Udruge Franak.

Udruga nastavlja da se u međuvremenu dogodio niz nepravomoćnih presuda u Srbiji zbog nezakonitih kamata, donijeta je pravomoćna presuda zbog ništetnosti valutne klauzule CHF u jednom pojedinačnom sporu u Austriji, a mađarska vlast priprema zakon na temelju kojeg će banke morati vratiti dužnicima razliku preplaćenog novca zbog rasta tečaja CHF-a.

Iz Udruge Franak poručuju da je to dokaz da se u okruženju Hrvatske događaju pozitivne promjene kojima se steže pravni obruč oko bankarskih nezakonitosti zbog kojih su korisnici kredita s valutnom klauzulom CHF dovedeni do „dužničkog ropstva“.

'Dužnici još uvijek imaju glavnice veće od iznosa koje su primili'

- Većina dužnika u švicarskim francima i nakon 10 godina otplate rata još uvijek ima preostale kunske glavnice veće od kunskih iznosa koje su primili od banaka, a rate u kunskim iznosima su im veće za 30% do 40% od rata na početku otplate kreditaUdruga Franak vjeruje u nastavak pozitivne pravne prakse u Republici Hrvatskoj te uskoro potvrđivanje prvostupanjske presude - priopćili su iz Udruge Franak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra

Liječnici u Vinogradskoj izveli prvi put ovaj zahvat: Pacijentici smo zaledili tumor u dojci
NOVI USPJEH HRVATSKIH LIJEČNIKA

Liječnici u Vinogradskoj izveli prvi put ovaj zahvat: Pacijentici smo zaledili tumor u dojci

Pacijentica je preživjela već puno operacija i rekla da više nikad u životu ne želi otići ni na jednu. Bila je presretna što sad nije morala - otkrila nam je dr. Bolanča Čulo
Počinju pregovori: Plenković ne da Ninu i Davora iako DP hoće i kulturu. Evo što je još na stolu...
OTKRIVAMO POČETNE POZICIJE

Počinju pregovori: Plenković ne da Ninu i Davora iako DP hoće i kulturu. Evo što je još na stolu...

Domovinski pokret želi 20 posto funkcija, što znači 11 državnih tajnika i barem tri ministarstva, ali i slobodne ruke za svoje politike: "Nećemo dati da nam HDZ uvali ono što godinama nije riješeno da trpimo udarce."