Obavijesti

News

Komentari 6

Nakon iskustva sa specijalnom policijom sudske službenice u novu šetnju stigle s lepezama

Nakon iskustva sa specijalnom policijom sudske službenice u novu šetnju stigle s lepezama
2

Pred NSK jučer je stiglo dvjestotinjak sudskih službenika. Ponuda ministra o povećanju plaće za oko 12 posto ne zvuči im dobro, ali će o svemu odlučiti članstvo. Nismo u štrajku za 50 ili 70 eura, kaže Paun

VIDEO

Ne zvuči dobro, poručila je sindikalna povjerenica Marija Paun komentirajući ponudu ministra Ivana Malenice koji sudskim službenicima i namještenicima nudi povećanje plaća 12 posto s isplatom u kolovozu, uz druga najavljena povećanja. Malenica će, kako je rekao, službenu ponudu poslati do kraja tjedna. Pred Nacionalnu sveučilišnu knjižnicu jučer je stiglo oko 200 sudskih službenika, koji štrajkaju već osmi tjedan, u vrijeme dok je trajala sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojoj je bio i premijer. U novu prosvjednu šetnju stigli su "oboružani" lepezama, budući da su prošli puta nastuprot njih stajala specijalna policija. Paun je poručila kako će o ponudi, kad ona službeno dođe, odlučivati članstvo.

- Nismo dva mjeseca u štrajku za 50 ili 70 eura. Vidjet ćemo, mi smo sindikat koji spušta sve na članstvo i članovi odlučuju - poručila je sindikalna povjerenica.

Malenica: Razgovarali smo o povećanju plaća za 12 posto, očekujemo skori odgovor
Malenica: Razgovarali smo o povećanju plaća za 12 posto, očekujemo skori odgovor

A koliko imaju energije?

- Možemo ovako do Božića. Imamo energije. Sve ove njihove radnje koje oni rade prema nama - privremena mjera, tužba, zabrane, ukidanje plaće, sve to nas na dnevnoj bazi potiče da ne odustanemo, da idemo dalje - poručila je Paun.

Štrajk službenika i namještenika u pravosudnim tijelima počeo je 5. lipnja. Na sjednici GSV-a, na kojoj je uz premijera bilo i mnogo ministara, predstavljen je prijedlog zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama te program Europskog socijalnog fonda plus od 2021. do 2027. Plenković je ponovno pobrojio uspjehe Vlade.

- Puno smo truda uložili da budemo u situaciji u kojoj smo sad. Situacija jest izvanredna. Za ove koji govore da je izvanredna. Je, jer je bolje nego što je bilo prije - poručio je premijer.

Govoreći o plaćama, podsjetio je da je sa sindikatima 5. lipnja dogovorena isplata privremenog dodatka na plaću svim državnim službenicima i namještenicima u javnim službama s malim koeficijentima, a cilj je bio premostiti razdoblje do donošenja novoga zakona o plaćama s obzirom na inflaciju te ekonomsku i socijalnu situaciju u zemlji.

'Zaustavite štrajk i ide dodatak od 12 posto i povlačenje odluke o neplaćanju dana u štrajku'
'Zaustavite štrajk i ide dodatak od 12 posto i povlačenje odluke o neplaćanju dana u štrajku'

- Smatram da je ovo jedinstveni potez, nikad takvog nije bilo. Prepoznali smo okolnost u kojoj se zemlja nalazi, našli smo sredstva za rješenje i došli do rješenja u zajedničkom dijalogu - rekao je Plenković napominjući kako je ovim obuhvaćeno oko 89 posto zaposlenih u državnoj i javnoj službi. Naveo je kako je dogovoren i regres od 300 eura.

Ministar Malenica nije ništa konkretno rekao o štrajku ni o novoj ponudi, a podsjetio je da Vlada nakon 30 godina donosi novi zakon o plaćama. Poručio je kako je cilj zakona vrednovati rad po modelu jednaka plaća za jednaki rad. Rekao je da zakon predstavlja jedan od najvećih reformskih procesa u području javne uprave u posljednjih 30 godina. Cilj je standardizirati plaće u javnom sektoru na održivi način za više od 230 tisuća službenika čija se plaća isplaćuje iz državnog proračuna. 

Na stolu i ukidane odluke o neplaćenom štrajku

Ministar Malenica očekuje skori dogovor sa sudskim službenicima. U cilju obustave štrajka spremni su razmotriti ukidanje odluke o neplaćenim danima štrajka. Cilj je, ponavlja, da u sljedećem razdoblju prosječna neto plaća u pravosuđu bude 1000 eura, a to uključuje veće koeficijente, poreznu reformu i razgovore o osnovici koji kreću u rujnu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Zagrepčanka čekala tramvaj i vidjela ovo, nazvali smo ZET. Rekli su nam samo: 'Mijauuu'
LASAGNOMANIJA

Zagrepčanka čekala tramvaj i vidjela ovo, nazvali smo ZET. Rekli su nam samo: 'Mijauuu'

ZET uz natpis 'Rim Tim Tagi Dim' na svim pokazivačima vremena dolaska tramvaja u Zagrebu podržao Baby Lasagnu: 'Komentar ZET-a na to je: 'Mjau'

Kuće, stanovi, lova: Što imaju čelnici DP-a i kako je izbačeni profesor stekao milijune eura
IMOVINSKI POKRET

Kuće, stanovi, lova: Što imaju čelnici DP-a i kako je izbačeni profesor stekao milijune eura

Plus+ NOVI EXPRESS Analiza imovinskih kartica i javno dostupnih podatka o poslovnim aktivnostima važnijih pripadnika Domovinskog pokreta, novih partnera u vladi HDZ-a