Obavijesti

News

Komentari 12

Nakon kaosa u Ljubljani, još nije jasna pozadina nasilnih nereda

Nakon kaosa u Ljubljani, još nije jasna pozadina nasilnih nereda

Još uvijek nije jasno tko je odgovoran za sinoćnje izgrede u Ljubljani u kojima je, po zadnjim podacima, lakše ozlijeđeno 15 policajaca i nepoznat broj sudionika zbog epidemije zabranjenih prosvjeda, niti što je bio cilj

VIDEO

Kako je u petak popodne objavio Slovenski radio, među onima koji su izazvali sukobe s policijom i na nju bacali granitne kocke te baklje, na što je ona reagirala suzavcem, vodenim topom i privođenjima, uočeni su i pojedinci iz "kriminalnog miljea", te privatnih zaštitarskih tvrtki povezanih s vlasnicima lokala u Ljubljani, koji su zbog odluke vlade i epidemije zatvoreni.

Stoga se može nagađati da je jedan od motiva događaja koje sada svi osuđuju pokušaj difamiranja vlade od onih kojima je onemogućena dobit i poslovanje, dodaje radio.

Nakon sinoćnjih sukoba s policijom uhićeno je 10 osoba. U međuvremenu se od nereda, u kojima je bilo i napada na novinarske ekipe te oštećivanja gradske imovine, ograđuju i osuđuju takve pojave sve političke stranke i drugi politički akteri i organizacije. 

Predsjednik države Borut Pahor kazao je da najstrože osuđuje nasilje kao sredstvo za ostvarivanje političkih ciljeva, jer sve demokratske institucije u zemlji funkcioniraju usprkos pandemiji. Izgrede je kao potpuno neprihvatljive osudila i Slovenska biskupska konferencija, pozvavši sve da poštuju mjere koje je donijela vlada Janeza Janše.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Od nezakonitih prosvjeda ogradio se i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, ali i skupina "Anonymous Slovenija" koja ih je bila najavila. Skupina je ustvrdila kako su pojedinci koji su se okupili oko parlamenta i umiješali među 500-injak prosvjednika djelovali na svoju ruku kao "provokatori".

Kaos u Ljubljani: Sukob policije i bijesnih prosvjednika, letjele su baklje, boce i granitne kocke...
Kaos u Ljubljani: Sukob policije i bijesnih prosvjednika,  letjele su baklje, boce i granitne kocke...

Glasnogovornik slovenske policije kazao je još sinoć za medije da cilj prosvjednika nisu bili prosvjedi, nego izazivanje sukoba s policijom, što znači da će policija nastojati identificirati sve koji su se na skupu ponašali nasilno i pokušati ih procesuirati.

Novinarske udruge, kao i oporbene stranke, osudile su napade na policiju, ali i na novinare koji su pratili događanje tijekom nemira.
Među novinarima, ali i u široj javnosti, negativan odjek imaju izjave ministra unutarnjih poslova Aleša Hojsa, člana stranke premijera Janeza Janše, koji krivicu za nerede pripisuje medijima.

Po njegovim riječima, za ranjene policajce i nerede koji "ne spadaju u mirnu Sloveniju" krive su medijske kuće, jer su mjesecima davale medijsku potporu  "biciklističkim" prosvjedima protiv Janše i njegove vlade, koji traju već mjesecima, ali su se odvijali mirno i uz nadzor policije.

Od Hojsovih izjava distancirao se predsjednik parlamenta i član vladajuće većine Igor Zorčič.

- Krivnju za nasilne prosvjede treba tražiti među onima koji su nasilje provodili, a ne u vladi, oporbi ili medijima, jer nas to udaljava od rješavanja problema koje izaziva epidemija", naveo je Zorčič u poruci na twitteru.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a