Obavijesti

News

Komentari 211

Nakon korone zatajila mu pluća, ni respirator nije bio dovoljan

Nakon korone zatajila mu pluća, ni respirator nije bio dovoljan
3

Milanova borba započela je pozitivnim testom na koronu nakon čega je dobio obostranu upalu pluća te završio u bolnici na respiratoru, a potom i na ECMO uređaju koji je disao umjesto njega

Milan Ćurić (47) je veliki borac koji je zadnjih 40 dana proveo na intezivnoj njezi zagrebačke KB Dubrava gdje su se liječnici uspjeli izboriti za njegov životu.

Milanova borba započela je pozitivnim testom na koronu nakon čega je dobio obostranu upalu pluća te završio u bolnici na respiratoru. Međutim, i respirator nije bio dovoljan. Njegova su pluća zatajila te su ga liječnici spojili na uređaj ECMO koji je za njega disao, prenosi HRT.

Preživljavanje u normalnim okolnostima za pacijente spojene na ECMO je 52%, a s COVID-19 šanse su još manje.

- Međutim, gospodin je bio veliki borac i tri sata je izdržao u prvom odvajanju. Svaki dan smo sve više i više produžavali, dok ga na kraju nismo potpuno odvojili od svih strojeva - rekao je Nikola Bradić, anesteziolog iz KB Dubrava.

Đikić: 'Ja i mnogi drugi koji smo svakodnevno u kontaktu s virusom, još nismo cijepljeni'
Đikić: 'Ja i mnogi drugi koji smo svakodnevno u kontaktu s virusom, još nismo cijepljeni'

- Mislim da sam nakon 35 dana prvi put stao na noge. Bio je čudan osjećaj nakon toliko ležanja - rekao je Ćurić za HRT.

Sada se dobro oporavlja, ali mu nedostaje obitelj. Jedva čeka vidjeti svoje četvero djece. Čeka ga dug put do oporavka i spreman je za rehabilitaciju koja je sljedeći korak prema cilju.