Obavijesti

News

Komentari 45

Nakon pada optužnice protiv Todorića pitamo se je li DORH korumpiran ili tek nesposoban

Nakon pada optužnice protiv Todorića pitamo se je li DORH korumpiran ili tek nesposoban
1

Premijer Plenković možda ima DORH na vezi, ali to mu se u slučaju Todorića i Agrokora obilo o glavu. Jer neuspjeh DORH-a sasvim izvjesno može se promatrati i kao politički neuspjeh samog Andreja Plenkovića.

VIDEO

Protiv Donalda Trumpa podignuta je optužnica, a protiv Ivice Todorića je odbijena.

Bivši američki predsjednik, a navodno i kandidat na povratak u Bijelu kuću, optužen je za kupovanje šutnje od bivše Playboyeve zečice Stormy Daniels uoči predsjedničkih izbora 2016. godine. Svi drugi, kompliciraniji grijesi poput poreznih utaja ili izazivanja državnog udara 2021. godine, stavljeni su na čekanje. Prvo se krenulo sa seks skandalom.

Ivica Todorić, posrnuli tajkun koji na izbore izlazi s populističkom mantrom borbe ugnjetavanog naroda protiv korumpirane elite - otprilike kao Trump - otvoreno slavi činjenicu da je Optužno vijeće Županijskog suda odbilo krunski dokaz DORH-a u procesu za izvlačenje novca iz Agrokora.

Politički progon?

Trump je prvi predsjednik SAD-a u povijesti protiv kojega je podignuta optužnica. Za Todorića se od samog počeka sumnjalo hoće li hrvatsko pravosuđe biti sposobno podići optužnicu, a kamoli izboriti osuđujuću presudu.

I na tragu Donalda Trumpa, Todorić danas koristi nezakoniti dokaz, vještačenje famoznog Ismeta Kamala, kao potvrdu činjenice da je žrtva političkog progona. I kod postupaka protiv Todorića postavljaju se ista pitanja kao i slučajevima političke korupcije: je li DORH nesposoban voditi takve postupke ili naprosto korumpiran?

Radi li pod politički pritiskom: s jedne strane da izbjegava procese protiv Plenkovićevih ministara, a s druge da pokreće postupke protiv političkih meta, kako to sugerira Todorić?

Debakl DORH-a

DORH se sada pokušava izvući od odgovornosti, najavljujući da će tražiti povrat novca od Ismeta Kamala, za kojeg se tvrdi da uopće nije sudski vještak, da ne zna hrvatski jezik, te da nije vještačenje Agrokora proveo on, već je samo potpisao izvješće tvrtke koja je u čitavom postupku bila u sukobu interesa. Premda za to navodno nemaju nikakve osnove. 

I to je pravi debakl. 

A taj debakl još dodatno narušava povjerenje javnosti u Državno odvjetništvo. Najprije zbog činjenice da nema volje baviti se političkom korupcijom, naročito protiv vladajuće stranke, a sada da nema kompetencije voditi ovako složene procese gospodarskog kriminala.

I što sad? Hoće li šefica DORH-a Zlata Hrvoj Šipek podnijeti ostavku ili će se braniti da je taj proces protiv Todorića naslijedila od svojih prethodnika, Dinka Cvitana i Dražena Jelenića?

Oslabljen i osakaćen

Na DORH-ovim leđima trenutno se prelamaju dva trenda. HDZ ga želi oslabiti i držati na uzici, potplaćenog, potkapacitiranog i neambicioznog, a to onda sve dođe na naplatu kad se upravo takav DORH treba uhvatiti u koštac s velikim i zahtjevnim predmetima kao što su Todorić i Agrokor.

Pa ako politika kontrolira DORH, želi ga osakatiti kad se bavi političkom korupcijom, a podržati kad se bavi politici zanimljivim predmetima. I tako DORH pomalo ide iz zla u gore.

Iskonski grijeh

Nakon prozivki za ignoriranje politički osjetljivih predmeta, sada je na udaru zbog nekompetencije u provođenju vjerojatno najveće istrage u povijesti Hrvatske, protiv najvećeg tajkuna i najveće korporacije ikad. Plenković možda ima DORH na vezi, ali to mu se u ovom slučaju obilo o glavu.

Jer neuspjeh DORH-a očito je i neuspjeh Plenkovića.

I još gore, pad optužnice protiv Todorića, barem u ovoj fazi, samo se nakalemio na Plenkovićev "iskonski grijeh", a to je lex Agrokor. Zakon kojim se Plenković hvali da je spasio Hrvatsku, vodio je u nove probleme i dubioze, političke hipoteke, pa i otvorene optužbe, da bi sada sramotno eskalirao u istrazi protiv Todorića. 

Ispada, dakle, da je hrvatsko pravosuđe korumpirano ili naprosto nesposobno. Teško se odlučiti za manje zlo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa