Obavijesti

News

Komentari 1

Nakon povratka u klimatski sporazum, SAD će do 22. travnja objaviti plan smanjenja emisija

Nakon povratka u klimatski sporazum, SAD će do 22. travnja objaviti plan smanjenja emisija

Pariški ugovor prepušta zemljama da same odrede svoje planove za smanjenje emisije ugljika, ali ih obvezuje da redovito prate smjernice radi ostvarenja zajedničkog cilja: ograničenja zagrijavanja na +2 Celzija

Sjedinjene Države će svoje nove obveze u vezi sa smanjenjem stakleničkih plinova otkriti do 22. travnja kada se održava međunarodni sastanak na vrhu o klimi koji organizira Washington, priopćio je u utorak američki izaslanik za klimu John Kerry koji boravi u posjetu Parizu.

"Naš NDC ("doprinos određen na nacionalnoj razini") objavit ćemo na summitu 22. travnja ili nekoliko dana ranije", rekao je Kerry na tiskovnoj konferenciji s francuskim ministrom gospodarstva Brunom Le Maireom.

Novi demokratski predsjednik Joe Biden rekao je da će SAD organizirati sastanak na vrhu na temu okoliša 22. travnja, na Dan planeta Zemlje.

Njegov republikanski prethodnik Donald Trump povukao je SAD iz klimatskog ugovora, ali ga je Biden vratio nekoliko sati nakon preuzimanja dužnosti u siječnju.

G. 2016. John Kerry je službeno potpisao ugovor u ime SAD-a kao državni tajnik Baracka Obame.

Pariški ugovor prepušta zemljama potpisnicama da same odrede svoje planove za smanjenje emisije ugljika, ali ih obvezuje da redovito prate svoje smjernice radi ostvarenja zajedničkog cilja: ograničenja zagrijavanja na +2 Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijsko doba.

U vrijeme Trumpova mandata najveće svjetsko gospodarstvo je odbilo odrediti svoje planove.  Zato se nestrpljivo iščekuje da ih Bidenova administracija otkrije jer je SAD drugi po redu, nakon Kine, po količini ispuštenog CO2.

Nestrpljenje je to veće što je UN krajem veljače podigao na uzbunu upozorivši da je samo 75 zemalja (među njima zemlje EU-a) od dvjestotinjak potpisnika ugovora predalo svoje revidirane planove do 31. prosinca 2020.