Obavijesti

News

Komentari 21

Nakon pričesti sav svoj novac darovao je siromašnim ljudima

Nakon pričesti sav svoj novac darovao je siromašnim ljudima
1

Stjepan Vujnovac, učenik 4. razreda Osnovne škole Vladimira Nazora iz Čepina, siromašnima je dao novac koji je trebao dobiti kao dar pri proslavi prve pričesti

VIDEO

Stjepan Vujnovac, učenik 4. razreda Osnovne škole Vladimira Nazora iz Čepina, dugo je maštao što u travnju uraditi s novcem koji je trebao dobiti kao dar pri proslavi prve pričesti.

Nekako na vrhu popisa želja bile su Lego kocke, već je sebe vidio kao Boba Graditelja, a to što je osmo i najmlađe dijete u obitelji Ivana (51) i Manuele (43), te braće i sestara Elizabete (24), Martina (23), Filipa (21), Petra (19), Ane (18), Tene (16) i Marine (15), dalo je naslutiti da bi kockica moglo biti u velikom broju. No bubicu u uho ubacio mu je najstariji brat Martin, koji je odnedavno trbuhom za kruhom otišao u Dublin. Predložio je Stjepanu da novac koji dobije daruje socijalnoj samoposluzi i tako pomogne potrebitima. Stjepan nije zaboravio Martinov prijedlog i kad je u rukama, poslije prve pričesti, imao za njega ogromnih 450 kuna, dvojbe nije bilo.

- Idemo tamo gdje si mi rekao - obratio se bratu, a Martin nije imao druge nego sjesti u auto i odvesti ga u udrugu Rijeka ljubavi, koja upravlja socijalnom samoposlugom i skrbi o siromašnima. Mama Manuela ga je pitala je li siguran da upravo to želi, no Stjepan je bio odlučan u želji da pomogne onima kojima će novac u tom trenutku puno više značiti nego njemu.

- Kad smo došli do udruge Rijeka ljubavi, malo su nas iznenadili rekavši da ne primaju novac nego hranu. Otišli smo u prvu trgovinu i za 450 kuna kupili graha i rajčica te sve donijeli u socijalnu samoposlugu. Mojoj sreći nije bilo kraja jer sam znao da ću time nekoga obradovati - priča Stjepan.

O svojoj prekrasnoj gesti Stjepan, kao i njegova obitelj, dosad ništa nisu govorili u javnosti. Mediji su saznali za priču jer ih je o svemu obavijestila Štefica Čučak iz udruge Rijeka ljubavi.

- Htio sam samo pomoći nekome. Nije nam bilo ni na kraj pameti da bismo zbog toga mogli završiti u novinama - priča Stjepan. Osječko-baranjska županija nagradila ga je Poveljom humanosti, a mladi dobrotvor kaže da tu priči nije kraj te da će nastaviti u skladu s mogućnostima pomagati potrebitima.

Reportažu o Stjepanu gledajte četvrtak u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” na HTV1 te na www.ponoshrvatske.hr.

Dobre navike uče se od malih nogu

Kad bi svi ljudi davali samo ono što im je višak, bilo bi puno manje nesreća u svijetu, kazala je mama Manuela tvrdeći da je Stjepan svoju naviku pomaganja stekao u obitelji, “u kući gdje se i inače sve dijeli”. Ipak, ne skriva koliko je ponosna na svog malog heroja.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi
FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma  završila na tramvajskoj stanici!
PASSAT U GRMLJU

FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma završila na tramvajskoj stanici!

Jedan čovjek je ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se dogodila oko 4.45 na Aveniji Dubrava. Zbog sudara tramvajski promet bio je u prekidu.