Obavijesti

News

Komentari 113

Nakon pritiska Mađara: Uplatili smo MOL-u 14,5 milijuna eura

Nakon pritiska Mađara: Uplatili smo MOL-u 14,5 milijuna eura
1

Time je Hrvatska, doznaje se iz teksta koji je u posjedu Večernjeg, zadovoljila osnovnu obvezu uplate, ali nije zadovoljila obvezu plaćanja kamata, troškova suđenja i troškova tužbe

VIDEO

Hrvatska je MOL-u uplatila 14,5 milijuna eura za izgubljenu arbitražu prema pravilima Komisije UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi, piše Večernji list.

Odluka arbitražnog vijeća donesena je na samom kraju 2016. i otad mađarska strana pritišće Hrvatsku da plati troškove koje je odredio sud.

MOL je krajem prošle godine podnio novu tužbu protiv Hrvatske na američkom Okružnom sudu u Washingtonu te u njoj apostrofirao da Hrvatska izbjegava plaćanje troškova. Mađari u njoj iznose i da je Hrvatska pokušavala anulirati odluku arbitraže, podnoseći takav zahtjev na sudu u Švicarskoj.

'Odnosi s Mađarskom ne smiju se svesti samo na Inu i MOL...'
'Odnosi s Mađarskom ne smiju se svesti samo na Inu i MOL...'

Nova tužba, ovaj put građanska parnica, podnesena je 6. studenoga prošle godine, o čemu je službenim dopisom obaviješteno i hrvatsko Ministarstvo gospodarstva. U originalnom tekstu te tužbe stoji kako su MOL-ovi pravni zastupnici dva puta kontaktirali hrvatske kolege sa zahtjevom da Hrvatska izvrši obvezu i plati troškove, prvi put 29. prosinca 2016, te potom 20. lipnja 2017.

No u dopunjenoj tužbi, MOL-ovi zastupnici pojasnili su kako je 21. studenoga, nakon što je MOL podnio tužbu u ovom slučaju, Hrvatska u pet odvojenih tranši uplatila MOL-u potraživanja. Hrvatska je, piše, uplatila 6,440.210 američkih dolara, 3,986.091 britanskih funti, 4,501.063 eura, 380.192 mađarskih forinti te 191.032 švicarskih franaka. Preračunato, Hrvatska je MOL-u tako uplatila oko 14,5 milijuna eura, odnosno 108 milijuna kuna.

Time je Hrvatska, kaže se u tekstu, zadovoljila osnovnu obvezu uplate, ali nije zadovoljila obvezu plaćanja kamata, kako propisuje odluka arbitražnog vijeća.  Hrvatska mora platiti i troškove suda, kao i svoje troškove te troškove žalbe na švicarskom sudu za poništenje arbitraže – 200 tisuća švicarskih franaka sudskih troškova, i 250 tisuća franaka troškova druge strane.

Vrhovni sud odlučio: Nastavite suđenje Sanaderu i Hernadiju
Vrhovni sud odlučio: Nastavite  suđenje Sanaderu i Hernadiju

Po odluci arbitražnog vijeća UN-a Hrvatska je izgubila od mađarske kompanije jer su arbitri zaključili da Hrvatska nije dokazala tok novca čime je pala teza da je Ivo Sanader primio mito od šefa MOL-a Zsolta Hernadija u zamjenu za predaju upravljačkih prava u Ini.

Arbitražni je sud u Ženevi u odluci od 23. prosinca 2016. naložio da Hrvatska MOL-u mora za troškove pravnog zastupanja platiti 2,416.392 eura, 4,713.724 dolara, 2,262.626 funti te 191.032 švicarskih franaka. Troškovi MOL-ovih stručnjaka i vještaka stoje 180.352 eura, 1,461.435 dolara te 1,624.445 funti. Za MOL-ove svjedoke Hrvatska mora platiti 428.925 eura. Za ostale troškove mađarske kompanije 176.140 eura, 265.050 dolara, 99.019 funti i 380.192 forinti, pokazuju dokumenti kojih je Večernji u posjedu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 113
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.