Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Radnici Croatie Airlines neće u štrajk, avioni će letjeti redovno

U sindikatu kažu da je premijer, s obzirom na informacije koje je primio od njih, iskazao spremnost osigurati sve potrebne preduvjete za zaključenje kolektivnog ugovora.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
9 komentara

Sindikat ORCA (Organizacija radnika Croatia Airlinesa) i Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) u petak su poslijepodne, nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem, odgodili početak štrajka najavljenog za ponedjeljak, kako bi se u razumnom roku osigurali potrebni preduvjeti za zaključenje kolektivnog ugovora.

Sindikat ORCA u priopćenju navodi da je održan sastanak s premijerom Plenkovićem, kojem su iznijeli sve probleme Croatia Airlinesa te svoje viđenje trenutne situacije.

 U sindikatu kažu da je premijer, s obzirom na informacije koje je primio od njih, iskazao spremnost osigurati sve potrebne preduvjete za zaključenje kolektivnog ugovora.

 "S obzirom na dobivena jamstva na današnjem sastanku, ORCA odgađa početak najavljenog štrajka kako bi se navedeni preduvjeti mogli ostvariti u razumnom roku", stoji u priopćenju.

 Tu informaciju potvrdili su Hini i iz HSPP-a, navodeći da je premijer tu odigrao značajnu ulogu.

Letovi u ponedjeljak prema redovnom redu letenja

 Sindikat ORCA izvijestio je također da Županijski sud u Zagrebu na današnjoj raspravi u povodu tužbe Croatia Airlines nije utvrdio štrajk nezakonitim, te da su unatoč tužbi poslodavca ispunjeni svi uvjeti za početak štrajka sukladno najavi dana 9. srpnja u 6 sati.

 Sindikati su u utorak Upravi nacionalnog zrakoplovnog prijevoznika najavili štrajk zbog neprihvaćanja svoga prijedloga kolektivnog ugovora.

Croatia Airlines, nakon primljene obavijesti, obustavio je pripremu kriznog reda letenja i sve letove planirane u ponedjeljak, 9. srpnja 2018. i dalje, planira obaviti prema redovitom redu letenja.

Odlukom Uprave, navodi se u priopćenju, istodobno su ukinute i mjere, koje su se planirale provesti kako bi se štetne posljedice štrajka umanjile što je više moguće, a riječ je o poništenju odobrenja za godišnje odmore tijekom srpnja i kolovoza; isplati plaća za srpanj i razdoblje koje slijedi prema pravilniku o radu umjesto prema bivšem kolektivnom ugovoru; razmjernom umanjenju plaća i svih dodataka na plaću radnicima koji štrajkaju, uvođenju obveze članovima posada sukladno daljnjim uputama neposredno nadređenih; uvođenju prekovremenog rada radnicima koji rade na poslovima zbrinjavanja putnika za vrijeme trajanja štrajka, odnosno dok se ne saniraju posljedice štrajka.

Uprava Croatia Airlinesa još je jednom pozvala sindikat ORCA na pronalaženje obostrano prihvatljivog rješenja za potpisivanje novoga kolektivnog ugovora, očuvanje socijalnog mira i zaštitu prava svih radnika, i to u skladu s mogućnostima tvrtke i ciljem da se osiguraju financijska stabilnost i buduće planirane poslovne aktivnosti.

„Činjenica je da je Croatia Airlines na Županijskom sudu u Zagrebu podnio tužbu u kojoj je osporio zakonitost najavljenog štrajka. Sud danas nije donio odluku o zakonitosti štrajka i novo pravno ročište zakazano je u ponedjeljak, 9. srpnja 2018., a kompanija pritom napominje kako su zbog odgode štrajka nastupile nove okolnosti”, zaključuje se u priopćenju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message