Obavijesti

News

Komentari 40

'Nakon sedam tjedana rasta, 10 dana imamo stagnaciju i to je ohrabrujuće, ne za opuštanje'

'Nakon sedam tjedana rasta, 10 dana imamo stagnaciju i to je ohrabrujuće, ne za opuštanje'

Premijer je na početku sjednice Vlade apelirao na građane da se cijepe istaknuvši kako više ne postoji problem s količinom cjepiva. Naglasio je kako i dalje imamo velik broj preminulih, zbog čega je i dalje nužan oprez

VIDEO

Nakon sedam tjedana rasta, već 10 dana bilježimo određenu stagnaciju, što je ohrabrujući znak, ali nikako za opuštanje. To je razlog da se svi zajedno nastavimo još više pridržavati mjera. U posljednjih sedam dana imali smo 15.408 potvrđenih slučajeva, što je svega 1,8 posto više nego u prethodnih sedam dana i značajno je manje od prošlo tjednog porasta od 29 posto, poručio je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković govoreći o epidemiološkoj situaciji. 

POGLEDAJTE VIDEO: Sjednica Vlade 

Nažalost, dodao je, broj preminulih je i dalje velik.

- I to nas sve poziva na oprez i odgovornost. To je posebno važno sada kada očekujemo veće količine Pfizerovog cjepiva, čak 1, milijuna doza više nego smo trebali dobiti u drugom tromjesečju, a na taj način kompenzirat ćemo kašnjenja u isporuci cjepiva AstraZenece - rekao je i apelirao na građane da se cijepe. 

- Posebno pozivam naše sugrađane starije životne dobi da se prijave, a mlađe da im u tome pomognu, ako je nemaju pristup internetu, jer platforma omogućuje da prijavite druge članove svoje obitelji. Treba znati da čak 77% od svih osoba koje su preminule od COVID-19 od početka pandemije u Hrvatskoj imalo je više od 70 godina, a 93% više od 60 godina. Zato je ključno da se što više osoba starije životne dobi cijepe jer su one najugroženije, a cijepljenjem se štite od najtežih oblika bolesti - poručio je.

'Epidemiološka situacija najgora u Primorsko-goranskoj i Šibensko-kninskoj županiji'

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako je epidemiološka situacija najgora u Primorsko-goranskoj, Šibensko-kninskoj i Međimurskoj županiji, a najbolja u Istarskoj. 

- Do sad nam je pristiglo 902.670 doza cjepiva, a aplicirano je 80,5 posto doza. Najveći obuhvat stanovništva cijepljenog prvom dozom postignut je Krapinsko-zagorskoj županiji, 15,8, a cijepljenje drugom dozom u najvećem obuhvatu je ostvareno u Sisačko-moslavačkoj, 5,7 posto u odnosu na ukupan broj stanovnika - rekao je. 

Podsjetio je kako je EMA donijela odluku da je i cjepivo Johnson&Johnson sigurno i učinkovito te da su koristi cijepljenja daleko veće od rizika i nuspojava. 

- Pred nama je još jedna prekretnica u provedbi cijepljenja, dolaze nam veće količine cjepiva i dana je uputa da se u proces cijepljenja uključe sve zdravstvene ustanove te da se privatne zdravstvene radnike umreži s javnim zdravstvenim službama, da se  organiziraju mobilni timovi i osigura dovoljan broj cijepnih mjesta. Moguće je angažirati dodatnu logistiku, od prostora, do redara, korištenja civilne zaštite, vojske, mehanizama zavoda za zapošljavanje, društva Crvenog križa i drugih volontera - poručio je. 

HZJZ radi na planu prioritetnih skupina, koji će biti dostavljen idući tjedan te će postepeno moći početi treća faza cijepljenja, dodao je. 

Oni koji su preboljeli Covid-19 suočavaju se i s teškim posljedicama, a kako je naveo ministar, u bolnicama diljem Hrvatske je do danas obrađeno više od 12.000 post-covid pacijenata. 

- Najviše u KB Dubrava, zatim u KBC Zagreb, KBC Split i KBC Rijeka - istaknuo je.

Sve je veći pritisak na bolnički sustav s naglaskom na mlađu populaciju, upozorio je. 

- Broj hospitaliziranih i na respiratoru i dalje raste. Prosječna dob hospitaliziranih je 66,7 godina. 15 posto hospitaliziranih su mlađi od 60 godina, 15 posto su u dobi od 50-59 godina, a ostalo su stariji od 60 - istaknuo je i zahvalio svim zdravstvenim djelatnicima na neizmjernim naporima u ovoj pandemiji. 

Testna faza digitalne zelene potvrde uspješno završena

Potpredsjednik Vlade i načelnik Stožera, Davor Božinović, naveo je kako je inspektori su proveli 20.838 nadzora, a utvrdili 134 kršenja mjera. Izdali su 21 prekršajni nalog, 20 obavijesti, 18 usmenih rješenja, 4 pisana upozorenja te podnijeli 19 optužnih prijedloga. Naplaćeno je i sedam kazni na mjestu prekršaja.

A zbog nenošenja maski na licu izdano 59 pisanih upozorenja, 163 prekršajna naloga te je naplaćeno 29 novčanih kazni. Na temelju dojava, policija je utvrdila 167 kršenja mjera samoizolacije, za što će biti podnesena 165 prekršajnih naloga i dva optužna prijedloga. Evidentirali su i pet kaznenih djela širenja zaraze. 

- Kako bismo osigurali uspješnu turističku sezonu, radna skupina intenzivno radi na pripremama Hrvatske za ispunjenje svih uvjeta potrebnih za izdavanje digitalnih zelenih potvrda. Na radnoj skupini EK, Hrvatska je u prvoj grupi zemalja koje će pilotirati tehničko rješenje. Drago mi je potvrditi da je uspješno provedena testna integracija izvora podataka u zdravstvu s nacionalnim sustavom digitalne zelene potvrde. To znači da smo uspješno generirali testne potvrde o cijepljenju, preboljenju i testiranju naših građana, čime je prva faza testiranja ispunjena - istaknuo je dodavši kako ta digitalna potvrda ni na koji način ne smije uzrokovati diskriminaciju pojedinaca i mora biti u skladu s temeljnim načelima nužnosti, razmjernosti i učinkovitosti.

Obljetnica u Jasenovcu: 'Naša je dužnost da iz tog mračnog razdoblja izvučemo pouke'

Premijer se osvrnuo i na obljetnicu proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenovac, gdje je jutros bio.

- Naša je dužnost da ne prepustimo zaboravu i osudimo ove strašne zločine koji su prije osam desetljeća počinjeni na hrvatskom tlu.
A počinjeni su uime patvorenog poimanja domoljublja, koje se nikad ne zasniva na mržnji prema drugome, nego na ljubavi za svoje.
Stoga je naša trajna zadaća da razvijamo društvo u kojemu ljubav za domovinom ne može biti u suprotnosti s tolerancijom prema drugima i drugačijima, naprotiv. Naša je dužnost da iz tog mračnog razdoblja hrvatske povijesti izvučemo pouke kako bismo mladim generacijama usadili istinsko domoljublje i plemenite demokratske vrijednosti, koji su bili nit vodilja hrvatskom narodu u uspostavi samostalne, suverene i demokratske države, kao i u obrambenom Domovinskom ratu - poručio je.

Zahvaljujući tom iskrenom domoljublju, demokratskim vrijednostima i poštovanju ljudskih i manjinskih prava, dodao je, Hrvatska je danas članica Europske unije.

- I s pravom se možemo ponositi time što predstavnici manjina danas imaju svoje predstavnike u Saboru i što su dio parlamentarne većine. To je zalog za izgradnju bolje i otvorenije Hrvatske, koja je domovina svim svojim državljanima, neovisno o njihovom podrijetlu. To je najbolji put za zacjeljivanje rana iz prošlosti i za izgradnju bolje budućnosti za mlađe naraštaje, kako se greške iz prošlosti nikada više ne bi mogle ponoviti - poručio je. 

'Prosječna plaća prvi put više od 7000 kuna'

Govoreći o gospodarstvu, istaknuo je kako posebno veseli podatak Državnog zavoda za statistiku da je u veljači prvi put prosječna neto plaća u Hrvatskoj bila viša od 7000 kuna. 

- Tome je značajno pridonijela naša porezna reforma, kao i snažne mjere koje smo donijeli za očuvanje radnih mjesta u okolnostima pandemije i zahvaljujući kojima je broj zaposlenih koncem ožujka bio veći za 17.000 nego godinu dana ranije. Dakle, broj zaposlenih je porastao unatoč pandemiji, a prosječna neto plaća je porasla za 1396 kuna u odnosu na listopad 2016. Usporedbe radi, prosječna plaća je od siječnja 2012. do siječnja 2016. porasla za 183 kune, odnosno sedam puta manje - istaknuo je. 

Citiranje Judite

A povodom Dana hrvatske knjige u čast oca hrvatske književnosti Marka Marulića koji je prvi umjetnički ep spjevao na hrvatskome jeziku citirao je dio njegove Judite. 

- U čast velikom Maruliću podsjetit ćemo se završnih stihova njegove slavne Judite koji su kroz stoljeća bili nadahnuće brojnim hrvatskim književnicima: "Komu poklon diju, Bogu, spasu momu, jere konac viju počitanju tomu. Juditi u komu slava će bit dokol  svítu zemaljskomu počne gorit okol.  Ako li daj dotol dokla zemlja ova bude na karte sfolj slovínjska čtit slova. Trudna toga plova ovdì jidra kala plavca moja nova. Bogu budi hvala ki nebesa skova i svaka ostala. Amen" - pročitao je premijer. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa