Obavijesti

News

Komentari 119

Nakon višemjesečne trakavice konačno izglasan Dobronić za predsjednika Vrhovnog suda

Nakon višemjesečne trakavice konačno izglasan Dobronić za predsjednika Vrhovnog suda

Radovan Dobronić izglasan je sa 120 glasova za i tri protiv. Protiv suca kojeg je predložio predsjednik Republike glasali su samo zastupnici Domovinskog pokreta

VIDEO

13.24 Izjave zastupnika nakon glasovanja

13.10 Izjave zastupnika nakon izglasavanja predsjednika Vrhovnog suda.

12.47 Odbor za medije mora održati ponovnu sjednicu, a Jandroković ju je najavio za ponedjeljak. 

Selak Raspudić se javila za povredu Poslovnika. 

- Danas je oporba izvojevala veliku pobjedu i naša bitka će se nastaviti i nećemo dozvoliti da silujete javni servis - poručila je. 

12.35 Katarina Peović iz Radničke fronte zatražila je stanku zbog inflacije i nestabilnosti cijena. 

12.31 Zastupnici su još izglasali Zakon o obrazovanju odraslih, o zaštiti potrošača, o unaprijeđenju poduzetničke infrastrukture, kao i  izmjene Zakona o Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ali uz odbijanje amandmana koje je na ovaj Zakon podnijela Mostova Marija Selak Raspudić

12.24  Nakon višemjesečne trakavice, Sabor je konačno izglasao Radovana Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda sa 120 glasova za, tri protiv. 

On će na tu dužnost prisegnuti u ponedjeljak, istaknuo je predsjednik Sabora Gordan Jandroković

Protiv Dobronića su glasali zastupnici Domovinskog pokreta.

12.18  Željko Sačić, zastupnik Suverenista, ukazao je na sumnjiv tajming objave presude Vrhovng suda kad je ona, navodno, donesena još u lipnju. 

- Jedino dobro je što ćemo mi danas ovu trakavicu riješiti. Sve ostalo je loše. Pokazali smo da ni u trenucima kada je potrebna ozbiljnost, tu ozbiljnost nemamo zbog HDZ-a, koji je imao svoj postupak koji se u tom trenutku vodio na Vrhovnom sudu - rekao je Grbin naglasivši kako je sud utvrdio da je HDZ uzeo novac i protupravno stekao. 

- Nadam se da ćete uz vraćanje tog novca platiti i kamatu jer ste ga protupravno koristili najmanje 12 godina - dodao je. 

HDZ i korupcija nije ništa novo, poručio je Domagoj Hajduković, predsjednik Kluba Socijaldemokrata.

12.15 Stanke su zatražili i Zlatko Hasanbegović, Dalija Orešković, Sandra Benčić kako bi naglasili loše stanje u pravosuđu i HDZ kao koruptivnu stranku.

12.09 - Vrhovni sud ima mogućnost utjecaja na sudačku praksu, ispravlajnje loših odluka sudaca i Most će zato podržati Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda. Ovaj tjedan obilježile su teme u pravosuđu, izbor predsjednika, presuda HDZ-u, ali i prislini način o izboru ravnatelja HRT-a - rekao je šef Mosta Božo Petrov naglasivši kako je nedopustivo da se na protuzakonit način pokušala progurati rasprava o ravnatelju HRT-a.  

12.07 Kreće glasanje, no zastupnici su zatražili stanku prije toga. 

11.39 Izjave zastupnika nakon sjednice Odbora za Ustav

- Odbor je utvrdio da prijedloga u osnovi nije ni bilo i da ono što je Odbor za medije uputio u proceduru nije valjano. To znači da je oporbena akcija jučer bila zaštita pravnog poretka ove zemlje. Spriječili smo da se u Saboru raspravlja o nečemu o čemu se nije smjelo. Bitno je da se to dogodilo jer glavni ravnatelj HRT-a ne samo da definira kako će funkcionirati javni medij, već upravlja i s više od milijardu kuna koje dolaze iz džepova hrvatskih građana - rekao je nakon sjednice Odbora Peđa Grbin.

- Oporbena akcija jučer rezultirala je polodom. Sjednica Odbora za medije ponovno će se morati održati i ponovno će se raspravljati sve stvari o kojima se govori, da je sam natječaj protuzakonit, da je osoba predložena u sukobu interesa i nadam se da će rezultirati jedinom suvislom odlukom, a to je da se natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a poništi - dodao je Grbin.

Kaže kako će daljni koraci oporbe ovisiti o tome što se bude događalo na Odboru za Medije.

- Slijedi da predsjednica Odbora za medija otvori Poslovnik, malo ga pročita pa vidi kako treba raditi svoj posao i sazove sjednicu - rekao je Grbin.

Komentirao je i izjavu premijera Plenkovića koji ga je nazvao tiraninom i diktatorom.

- Od Andreja Plenkovića me ništa ne može uvrijediti niti povrijediti. Ali mogu mu reći da su lopovi poslali drski - poručio je Grbin premijeru.

11.06  Nakon pregledavanja mailova, zaključeno je da je službeni poziv išao za nastavak sjednice Odbora za medije, a obzirom da je prva sjednica zaključena to nije moglo tako.

- Sjednica koja je zaključena ne može se nastavljati. Mora se sazvati nova. Vidjeli smo iz snimke da je prva zaključena, a i iz maila da je ona druga drugi dan išla kao nastavak. I to je formalni postupak, ne može tako. Sjednica je bila nevažeća - istaknuo je predsjednik Odbora Bošnjaković.

Dakle, oporba je bila u pravu kad je sinoć opstruirala rad Sabora okupiravši govornicu i tvrdeći da se o izboru ravnatelja HRT-a ne može raspravljati jer se ta točka na dnevni red nije ni mogla uvrstiti na plenarnu sjednicu jer je predložen na neregularnoj sjednici. 

Stoga je zaključeno na današnjem Odboru da se mora sazvati treća sjednica Odbora za medije kao nova i ponovno na njoj glasati o Švebu kao kandidatu. Tek se nakon toga može o njemu raspravljati na plenarnoj sjednici i glasati, tako da se danas u podne o njemu glasati neće. 

10.12 Članovi Odbora sada pregledavaju snimke kako bi utvrdili kako je završila prva sjednica Odbora za medije, a kako započela nova, odnosno je li prva zaključena, a druga sazvana kao nova ili kao nastavak.

- Vidimo da je sjednica zaključena. Ako je zaključena onda ona ne može biti nastavljena. Stoga, procedure se moramo držati - ustvrdio je Grbin nakon što su pregledali snimku završetka prve sjednice Odbora za medije na kojoj se jasno čuje kako predsjednica tog Odbora Natalija Martinčević rekla da sjednicu zaključuje.

I SDSS-ov Milorad Pupovac je istaknuo kako je druga sjednica, stoga, sazvana protivno Poslovniku te da se zato o Švebu ne može raspravljati na plenarnoj sjednici već se treba sazvati nova, treća sjednica Odbora za medije.

Nakon pregleda početka snimke druge sjednice Odbora za medije, nisu mogli utvrditi da li je ona započela kao nova ili nastavljena. Stoga je Grbin predložio stanku kako bi članovi Odbora prekopali mailove i našli kako im je išao službeni poziv za tu drugu sjednicu - kao nova ili kao nastavak.

Bošnjaković je odredio stanku do 11 sati.

9.36 U tijeku je rasprava o amandmanima u Saboru.

9.34 Počinje sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav koju možete pratiti ovdje.

Zbog toga što oporba tvrdi da je ponovljena sjednica Odbora za medije na kojoj je vladajuća većina izabrala Šveba kao kandidata za ravnatelja HRT-a protustatutarna, sazvana je i sjednica Odbora za Ustav.

Naime, na prvoj sjednici Odbora za medije 12. listopada nije bilo kvoruma jer svi vladajući odmah na početku prilikom utvrđivanja nisu bili prisutni na sjednici, a predsjednica Odbora je uvažila njihove deponirane glasove. To se ne može po Poslovniku, kvorum mora postojati za uopće početak sjednice, a i glasovi se ne mogu deponirati da zastupnik uopće ne dođe na sjednicu, ustvrdili su tada oporbeni zastupnici i napustili sjednicu. Drugi dan je sazvana nova sjednica, a oporba tvrdi da na njoj ona prethodna nije poništena, stoga da ta druga na kojoj je Šveb izglasan nije regularna. 

- Pitanje je da li je članovima, ako se nova sjednica Odbora za medije sazvala odmah drugi dan, bilo onemogućeno podnijeti prigovore, koje imaju pravo podnijeti u roku od 24 sata. Osim ako taj Odbor svojim pravilnikom nema drugačije to utvrđeno. Ako nema, onda se nije mogla sazvati odmah drugi dan - istaknula je zastupnica Možemo, Sandra Benčić.

Predsjednik Odbora, HDZ-ov Dražen Bošnjaković pojasnio je kako je drugi dan sjednica samo nastavljena.

- Na samoj sjednici prije utvrđivanja dnevnog reda je utvrđeno da nema dvoje članova, odnosno da su prisutni uz deponirane glasove. Mi smo tvrdili da to ne može tako, morali su doći tu i deponirati glasove. Nakon toga je nastavljena sjednica drugi dan, ali ne znam kako se mogla nastaviti - istaknuo je iz Kluba socijaldemokrata Zvane Brumnić dodavši kako se na toj novoj sjednici najprije trebao donijeti zaključak da je ona prva nestatutarna, suprotna Poslovniku pa onda sazvati novu. 

Najispravnije je zaključiti da su obje sjednice bile neispravne i sazvati treću sjednicu koja će biti legalna, poručio je šef Mosta Božo Petrov.

- Jedan od temelja demokracije je poštivanje procedure. Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi. A ova odluka se grbo rodila. Predsjedatelj je tu prvu sjednicu zaključio i mogao je sazvati novu, a ne nastavak - pojasnio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin naglasivši kako se, stoga, o Švebu kao kandidatu za ravnatelja HRT-a, sada ne može raspravljati, što sinoć i nisu, ali ni glasati na plenarnoj sjednici.

9.07 Nikola Grmoja komentirao je sinoćnju pobunu oporbe.

POGLEDAJTE VIDEO: Izjava Nikole Grmoje

- Meni je drago da je došlo do ujedinjenja oporbe. Jučer se pokazalo svim onim analitičarima koji tvrde kako oporbe nema samo zato što su određene stranke u nekim unutarstranačkim problemima. Oporbe cijelo vrijeme ima u Saboru i ona je bila glasna i konstruktivna - poručio je Grmoja.

U Saboru je sinoć bilo živo do kasno navečer zbog rasprave o izboru novog ravnatelja HRT-a. Ujedinjena oporba stala je za govornicu sve dok potpredsjednik Sabora Ante Sanader nije prekinuo sjednicu i najavio nastavak u petak izjašnjavanjem o amandmanima.

Show oporbe u Saboru, svi stali za govornicu. Miletić: Nikola, brate, pali kameru ne odlazimo!
Show oporbe u Saboru, svi stali za govornicu. Miletić: Nikola, brate, pali kameru ne odlazimo!

Oporba danima tvrdi da je kandidat za ravnatelja Robert Šveb u potencijalnom sukobu interesa te da je njegov izbor čista farsa.

Na današnjoj sjednici Vrhovni sud bi napokon trebao dobiti novog predsjednika. Sabor u podne planira glasovanje o raspravljenim točkama, a među njima je i prijedlog predsjednika Republike o imenovanju suca Radovana Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda.

Potporu Dobroniću najavili su svi klubovi osim Domovinskog pokreta.

Oporba je napokon zbila redove. Zlobnici bi rekli, nekoliko godina prekasno
Oporba je napokon zbila redove. Zlobnici bi rekli, nekoliko godina prekasno

Sabor bi također trebao u petak produljiti i mandat svom tajniku Davoru Orloviću, a zbog isteka mandata razriješiti predsjednika Upravnog vijeća Hera-e Tomislava Jurekovića, a imenovati Danijela Žambokija.

Uskoro više...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 119
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...