Obavijesti

News

Komentari 3

‘Nakon škole vodit ćemo moderna seoska imanja’

‘Nakon škole vodit ćemo moderna seoska imanja’
4

Konkretna znanja: Požeška poljoprivredna škola slavi čak 130 godina postojanja te primjenjuje najnovije metode i znanja u obrazovanju svojih učenika...

VIDEO

Poljoprivredno-prehrambenu školu u Požegi upisuje sve više učenika koji nakon školovanja žele voditi obiteljska poljoprovredna gospodarstva.

Na to su ponosni djelatnici i vodstvo škole koja ove godine obilježava 130 godina postojanja.

- Sve više djece iz susjednih županija upisuje se u školu. Među njima je najviše učenika iz Brodsko-posavske županije. Radi se o djeci čije obitelji imaju OPG-ove te koji budućnost vide u poljoprivredi i nastavku vođenja seoskih imanja. Nadamo se da ćemo ih uspjeti privući našim programima – uvjereni su profesori.

Za proslavu obljetnice učenici i profesori priredili su izložbu domaćih životinja, pokaz oranja, vanjski kuharski praktikum i natjecanje u starim sportovima. Kako nam je objasnila ravnateljica Marija Grgić, školu trenutačno pohađaju 444 učenika s kojima radi 40-ak profesora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Učenicima koji upišu ovu školu u ponudi je osam smjerova, od kojih su četiri četverogodišnja i četiri trogodišnja smjera.

- Od četverogodišnjih to su agroturistički tehničari, veterinarski tehničari, poljoprivredni tehničari i prehrambeni tehničari. Među trogodišnjim zanimanjima imamo pekare, mesare, mehaničare poljoprivredne mehanizacije i pomoćne cvjećare za učenike s poteškoćama u razvoju – rekla nam je ravnateljica Grgić.

Dodala je kako će škola od sljedeće školske godine proširiti ponudu smjerova jer žele privući još više učenika, ali i jer se za pojedinim zanimanjima pokazala potreba.

- Napravit ćemo kombinaciju zanimanja mehaničara poljoprivredne mehanizacije sa zanimanjem voćara, vinogradara i vinara. Prije nekoliko godina smo to već imali, ali je interes stalno padao, no u posljednje vrijeme opet imamo sve više upita za time – kaže ravnateljica.

Osim toga, uvest će se i proširena ponuda za fitofarmaceute jer, po novim zakonskim propisima, više se ne može rukovati sredstvima za zaštitu bilja bez potrebnih dozvola, odnosno potvrda o završenim edukacijama. Nastava u školi održava se u tri zgrade jer su ograničeni prostorom. Upravo zbog toga najavljuje se rekonstrukcija stare zgrade u kojoj je škola smještena još od davne 1886. Učenici gotovo cijelu praktičnu nastavu odrađuju na školskom poljoprivrednom gospodarstvu gdje posjeduju voćnjak, vinograd, plastenik i pekarski praktikum. Nekoliko metara od škole smješten je plastenik podignut 2013., a koji su sagradili sredstvima iz EU.

- Plastenik se prostire na 400 metara četvornih i kapacitet mu je 15.000 presadnica. Većinom je to jednoljetno cvijeće, poput begonije, salvije, kadife ili betunije – potvrdila je voditeljica plastenika Silvija Šipoš. Kaže kako većinu poslova obavljaju učenici s poteškoćama u razvoju, zbog kojih je on i podignut.

- Cilj je bio omogućiti njihovim zanimanjima pomoćnih cvjećara da se bolje povežu s učenicima redovitih zanimanja, koji dio praktične nastave odrađuju ovdje – nastavlja Šipoš.

Tako u plasteniku učenici uče o njezi cvijeća, sjetvi i presađivanju, a prodaju ga na sajmovima i sade na površinama oko škole. Škola surađuje i s Poljoprivrednim institutom iz Osijeka. Suradnja je počela prije nekoliko godina kad su stručnjaci Instituta učenicima poljoprivrednih usmjerenja održali stručno predavanje o sjetvi različitih sorti pšenice i ječma te o njihovu značaju u poljoprivredi te ishrani ljudi i stoke. Stručnjaci instituta učenicima su održali i demonstracijski pokus iz sjetve pšenice i ječma. Cilj ovoga pokusa je omogućiti učenicima stjecanje i primjenu novih znanja i vještina u praksi.

Suživot učenika i profesora

Škola je osnovana 1885. godine kao Kraljevska zemaljska ratarnica.

- Godinu kasnije preselila se u zgradu u kojoj smo i danas. Kad je otvorena, bila je predviđena za samo 16 učenika. Tada su profesori i učenici zajedno u njoj živjeli – kaže nam ravnateljica Grgić.     

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)