Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
37 komentara

Nakon skoro 100 godina ćemo otkriti tajnu smrti Romanovih?

Rusi će ekshumirati Aleksandra III., oca ruskog cara Nikolaja II. Romanova. Žele dokaz da ostaci dvoje najmlađe Nikolajeve djece zaista pripadaju carskoj obitelji

Wikipedia
Foto: Wikipedia
37 komentara

Istraga o okolnostima ubojstva ruske carske obitelji Romanov koju su boljševici smaknuli u srpnju 1918. godine, otvorena je u rujnu ove godine na zahtjev Ruske pravoslavne crkve. 

Sumnja se u autentičnost ostataka likvidirane carske obitelji. Ruski istražitelji će tako ekshumirati posmrtne ostatke cara Aleksandra III., oca posljednjeg ruskog cara Nikolaja II. kako bi dokazali da posmrtni ostaci dvoje najmlađe Nikolajeve djece zaista pripadaju toj obitelji.

Aleksandar III.

Taj proces bi trebao početi sljedeći mjesec, no otvaranje grobnice Aleksandra III., koji je umro 1894. godine, mogao bi biti prilično kompliciran pothvat jer grobnica ne sadrži samo kovčeg u kome se nalazi tijelo cara, već i zaseban grob s njegovim balzamiranim vitalnim organima.

Nadalje, Aleksandar III. je bio izrazito visok, 193 centimetara, a to bi moglo uzrokovati dodatne probleme.

 - Pretpostavljamo da je grobnica veća od nadgrobnog spomenika, što znači opasnost za grobove u blizini - rekla je Marina Logunova, viši znanstveni suradnik u Državnom muzeju povijesti u Sankt Peterburgu

Crkva ih proglasila svetima

Skoro cijelo stoljeće nitko nije znao gdje se nalaze posmrtni ostaci carske obitelji. Nakon pada Sovjetskog Saveza 1991. godine pronađeni su u masovnoj grobnici nedaleko Ekaterinburga. 

Dvije godine kasnije pokrenuta je istraga o ubojstvu Romanovih kako bi se identificirali ostaci carske obitelji. Istraga je obustavljena 1998., a ponovo pokrenuta tek 2007. kad su otkriveni ostaci Nikolajeve dvoje najmlađe djece, kćeri Marije i jedinog sina Alekseja, koji je od rođenja bolovao od hemofilije.

Supružnici Nikolaj II. i Aleksandra Fjodorovna

Crkva je 2000. godine kanonizirala Nikolaja II., njegovu suprugu i tri kćeri - Olgu, Tatjanu i Anastasiju, ali još uvijek nije priznala identitet Alekseja i Marije. Ukoliko stručnjaci dokažu da postoji rodbinska veza između posmrtnih ostataka nađenih u Ekaterinburgu i Aleksandra III., svih sedam članova carske obitelji biti će zajedno sahranjeni u carskoj grobnici u Sankt Peterburgu.

Nikolaj sa suprugom i djecom

Nikolaj II, poznat pod imenom "Krvavi Nikola", njegova supruga Aleksandra Fjodorovna i petoro djece ubijeni su po nalogu komunističkog vođe Lenjina u srpnju 1918., nakon boljševičke revolucije 1917. godine. Njihova tijela su bačena u rudarsko okno, a zatim na brzinu zakopana u blizini Ekaterinburga, na Uralu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message