Obavijesti

News

Komentari 7

Posebno upozorenje DHMZ-a: Nagla promjena vremena, žuti i crveni alarm. Grmljavina i tuča

Posebno upozorenje DHMZ-a: Nagla promjena vremena, žuti  i crveni alarm. Grmljavina i tuča
4

Uz zahladnjenje u ponedjeljak ujutro kiša će u najvišem gorju prelaziti u susnježicu i snijeg, no kako će se od sredine dana oborina već biti manje - vrlo je mala vjerojatnost stvaranja značajnijeg snježnog pokrivača

VIDEO

DHMZ je objavio posebno priopćenje oko nagle promjene vremena.

Iz tangica u kapute: Jučer su se kupale u Makarskoj i uživale, a danas u dijelu Hrvatske snijeg!
Iz tangica u kapute: Jučer su se kupale u Makarskoj i uživale, a danas u dijelu Hrvatske snijeg!

U ponedjeljak je stiglo zahlađenje, na Sljemenu i u Gorskom kotaru pada snijeg, a žuti alarm objavili su za cijelu Hrvatsku. Dijelovi su čak i u crvenom alarmu.

- Stiže nam jaka promjena vremena i naglo zahladnjenje, slično kao što je bilo krajem veljače. Razlika je ipak u tome da ožujak već sada u nekim mjestima bilježi značajnu količinu oborine. Prošli su dani bili iznadprosječno topli, s najvišom temperaturom zraka primjerenijom kraju travnja ili početku svibnja što je potaklo prirodu na buđenje i očituje se u visokoj koncentraciji peluda drveća u većem dijelu zemlje. Već u subotu 25. ožujka preko Hrvatske se premješta frontalni poremećaj s kojim će stići nešto vlažniji i hladniji zrak pa će se temperatura u mnogim krajevima spustiti na vrijednosti primjerenije dobu godine, objavio je DHMZ.

Izraženija promjena uz dotok osjetno hladnijeg zraka sa sjeverozapada dolazi na prijelazu s nedjelje na ponedjeljak. Pritom će se preko nas premještati nekoliko centara niskog tlaka zraka i pripadni frontalni poremećaji. Glavnina drugog vala oborine stiže krajem nedjelje i u ponedjeljak prijepodne, nerijetko popraćena i grmljavinom, a ne može se isključiti i mogućnost tuče. Uz zahladnjenje u ponedjeljak ujutro kiša će u najvišem gorju prelaziti u susnježicu i snijeg, no kako će se od sredine dana oborina već biti manje - vrlo je mala vjerojatnost stvaranja značajnijeg snježnog pokrivača. Ponedjeljak će pak biti vrlo vjetrovit i na kopnu i na moru uz jak i olujan sjeverni i sjeverozapadni vjetar, ponegdje duž obale i buru. U utorak će se vrijeme postupno smirivati, ali će još biti dosta vjetrovito uz mogućnost ponekog pljuska kiše, u unutrašnjosti i snijega. S razvedravanjem i slabljenjem vjetra značajno raste vjerojatnost za pojavu jakog mraza, osobito u srijedu ujutro pa će biti potrebno zaštititi osjetljivo bilje. Preporuka je za sve aktivnosti na otvorenom, uključujući i putovanja svakodnevno pratiti vremenske prognoze i upozorenja. Prema trenutačnim najvjerojatnijim prognozama najviše prometnih poteškoća i ograničenja bit će tijekom ponedjeljka 27. ožujka i utorka 28. ožujka - objavili su.

Vrijeme danas:

Promjenljivo s povremenom kišom te razmjerno vjetrovito. Kiša će biti češća i lokalno obilna, ponajprije tijekom jutra. Osobito na Jadranu mjestimice izraženi pljuskovi s grmljavinom, a u višem gorju uz pad temperature zraka susnježica ili snijeg., prognoziraju iz DHMZ.

Umjeren sjeverozapadni vjetar, na istoku i na Jadranu s jakim udarima, popodne će okrenuti na jak sjeverni, a duž obale na jaku i olujnu buru, mjestimice i s orkanskim udarima. Najviša dnevna temperatura većinom između 11 i 16 °C, u Dalmaciji malo viša. Navečer na kopnu razvedravanje i osjetno hladnije.

Hrvatska sutra

Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. U unutrašnjosti ujutro uglavnom slab mraz, a sredinom dana i poslijepodne mogući su lokalni pljuskovi susnježice ili snijega. Vjetar većinom umjeren, u Slavoniji i vrlo jak, sjeverni i sjeverozapadni.

Na Jadranu će puhati umjerena do jaka bura i sjeverozapadnjak, u Dalmaciji mjestimice i s olujnim udarima. Minimalna temperatura zraka od -2 do 2, a na Jadranu od 4 do 8 °C. Maksimalna većinom između 7 i 10, a na Jadranu 11 i 13 °C.

Kraj ožujka obilježit će izražena promjena vremena

I sljedeći tjedan stiže nam jaka promjena vremena i naglo zahladnjenje, slično kao što je bilo krajem veljače. Razlika je ipak u tome da ožujak već sada u nekim mjestima bilježi značajnu količinu oborine.

Stigla promjena vremena. Iznad Hrvatske frontalni poremećaj! Opasnost od grmljavine i tuče
Stigla promjena vremena. Iznad Hrvatske frontalni poremećaj! Opasnost od grmljavine i tuče

Prošli su dani bili iznadprosječno topli, s najvišom temperaturom zraka primjerenijom kraju travnja ili početku svibnja što je potaklo prirodu na buđenje i očituje se u visokoj koncentraciji peluda drveća u većem dijelu zemlje.

VIDEO Jako nevrijeme s tučom pogodilo Kvarner: 'Nije trajalo dugo, ali sve ceste su bijele!'
VIDEO Jako nevrijeme s tučom pogodilo Kvarner: 'Nije trajalo dugo, ali sve ceste su bijele!'

Uz zahladnjenje u ponedjeljak ujutro kiša će u najvišem gorju prelaziti u susnježicu i snijeg, no kako će se od sredine dana oborina već biti manje - vrlo je mala vjerojatnost stvaranja značajnijeg snježnog pokrivača.

U utorak će se vrijeme postupno smirivati, ali će još biti dosta vjetrovito uz mogućnost ponekog pljuska kiše, u unutrašnjosti i snijega.

S razvedravanjem i slabljenjem vjetra značajno raste vjerojatnost za pojavu jakog mraza, osobito u srijedu ujutro pa će biti potrebno zaštititi osjetljivo bilje.

Za dio srednje Dalmacije i Kvarnera izdan crveni meteoalarm.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu