News

Komentari 66

Hrvatske vojnike povukli su iz Iraka, premjestili ih u Kuvajt

Hrvatske vojnike povukli su iz Iraka, premjestili ih u Kuvajt

Hrvatske snage povlače se temeljem odluke NATO saveza koju su donijeli tijekom vikenda o suspenziji misije u Iraku gdje je bilo 14 naših vojnika, koji su povučeni nakon američkog atentata na Sulejmanija

Povlačenje svih 14 hrvatskih vojnika iz Iraka započelo je u utorak ujutro nakon niza događaja nakon ubojstva Kasema Sulejmanija, objavio je Večernji list. 

Vijest je potvrdio i MORH.

Hrvatske snage povlače se temeljem odluke NATO saveza koju su donijeli tijekom vikenda o suspenziji misije u Iraku. Hrvatska je sudjelovala u misiji s rotirajućim kontigentom od sedam vojnika (četiri časnika i tri dočasnika).

No, kako je novi kontigent u Irak krenuo 27. prosinca, a stari je trebao nazad ovaj tjedan, dogodila se situacija u kojoj imamo 14 vojnika u Iraku. Iz 'zelene zone' u Bagdadu hrvatske vojnike prevezli su helikopterima zbog opasnosti na okolnim prometnicama.

Povlačenja su krenula još jučer. Vojnike su prebacili u Kuvajt, ukupno njih 14, dok će se dvojica kojima je završila misija biti vraćena u Hrvatsku.

POGLEDAJTE VIDEO

Priopćenje MORH-a

'Sukladno odluci NATO saveza o izmještanju misije iz Iraka u Kuvajt, pripadnici Hrvatske vojske izmješteni su iz Bagdada u Kuvajt i nalaze se na sigurnom. U Kuvajt je izmješteno 14 pripadnika Hrvatske vojske, a sedam pripadnika 2. hrvatskog kontingenta kojima je završilo vrijeme trajanja misije bit će vraćeni u Hrvatsku. Pratimo sigurnosnu situaciju sa saveznicima i donosit će se odgovarajuće odluke u koordinaciji sa saveznicima. Ističemo kako je sigurnost hrvatskih vojnika najvažnija', izvijestili su iz MORH-a.

Najčitaniji članci