News

Komentari 3

Nakon vijesti o mrtvim civilima u Buči, Papa osudio 'svetogrdni rat u mučeničkoj Ukrajini'

Nakon vijesti o mrtvim civilima u Buči, Papa osudio 'svetogrdni rat u mučeničkoj Ukrajini'

Molimo za mir dok razmišljamo o humanitarnoj tragediji mučeničke Ukrajine, koja još živi pod bombama u ovome svetogrdnom ratu, rekao je Franjo nakon mise u La Valletti

Papa Franjo u nedjelju je ponovno za posjeta Malti osudio "svetogrdni rat" u "mučeničkoj" Ukrajini, nedugo pošto je objavljeno da su u gradu Buči pronađena trupla civila što je izazvalo šok i ogorčenje.

"Molimo za mir dok razmišljamo o humanitarnoj tragediji mučeničke Ukrajine, koja još živi pod bombama u ovome svetogrdnom ratu", rekao je Franjo nakon mise održane u La Valletti na otvorenom pred najmanje 12.000 ljudi.

Papa je u subotu osudio rusku invaziju, podsjetivši na "sve one moćnike koji su, nažalost zarobljeni u svojim anakronističnim pretenzijama u čijoj su pozadini nacionalistički interesi", što "potiče i raspiruje sukobe".

Sveti Otac je osudio "privlačnost autokracije" i "nove imperijalizme" koji prijete svijetu "velikim hladnim ratom koji bi mogao uništiti čitave narode i generacije".

Na pitanje novinara tijekom putovanja u zrakoplovu o mogućnosti skorog posjeta Kijevu, odgovorio je: "To se razmatra".

POGLEDAJTE VIDEO IZ BUČE:

Papina osuda zločina uslijedila je nekoliko sati nakon što je u Buči, nedaleko od Kijeva otkriveno 20 trupala civila, koji su ostavljeni nasred ceste, a neki su imali vezane ruke na leđima.

Papa je na misu stigao u "papamobilu", a na Trgu Granaries u Floriani, predgrađu La Vallette, dočekalo ga je mnoštvo oduševljenih vjernika. Sveti Otac je nekoliko puta zastao da bi blagoslovio djecu i bebe.

"Jučer mi se učinilo da je jako umoran... Mislim da pati. Godine su tu, a program je za njegovu dob vrlo gust", rekla je Anna Balzan, 67-godišnja Maltežanka AFP-u, koja je stigla na misu s kćeri i troje unuka.

Pope Francis visits Malta

Znak nade

Od početka dvodnevnog posjeta Malti, čini se da Sveti Otac (85), pati od problema sa zglobovima, zbog čega je nedavno bio prisiljen otkazati neke obveze.

U subotu je prvi put upotrijebio platformu za podizanje da bi se ukrcao i iskrcao iz zrakoplova.

No njegov posjet je "znak nade u vremenima u kojima se čini da više nitko ni u što ne vjeruje. Čini se da čak i na Malti sve manje ljudi ide u crkvu", rekla je učiteljica Isabella Dorgu, 38-godišnja Talijanka koja živi na Malti.

Ranije u nedjelju, Papa je posjetio špilju svetog Pavla u Rabatu. To je jedno od glavnih hodočasničkih mjesta na otoku koje su posjetili i njegovi prethodnici Ivan Pavao II. i Benedikt XVI.

Ondje se prisjetio Apostolova brodoloma što ga je, prema kršćanskoj predaji sveti Pavao doživio uz obalu Malte.

Papa je pozvao svijet da slijedi stope čovjekoljublja i dobrodošlice sveca zaštitnika Malte u odnosu prema migrantima koji stižu na sjevernu obalu Sredozemlja.

"Pomozi nam da izdaleka prepoznamo potrebe onih koji se bore s morskim valovima i bivaju bačeni na stijene nepoznate obale. Neka se naše suosjećanje ne iscrpi u ispraznim riječima", poručio je Papa.

Poslijepodne će održati govor u prihvatnom centru za izbjeglice, a u zrakoplovu koji će ga vratiti u Rim oko 20 sati, Papa će odgovarati na pitanja novinara koji ga prate na ovom putovanju.