Obavijesti

News

Komentari 497

Nalaz: Marko Azapović umro je od previše lijeka protiv bolova

Nalaz: Marko Azapović umro je od previše lijeka protiv bolova
4

Imao je četiri puta više i to je za njega bilo smrtonosno. Tramadol je jak analgetik i u većoj koncentraciji opijat te može izazvati ovisnost, kazao je dr. Anto Blažanović

VIDEO

Vukovarsko Državno odvjetništvo okončalo je istragu povodom iznenadne smrti 18-godišnjeg Marka Azapovića iz Županje, mladića koji je preminuo mjesec dana nakon što su ga inspektori pretukli tijekom saslušanja u PP Županja. Prijavu o iznenadnoj smrti odvjetništvu je poslala policija po službenoj dužnosti, što je inače praksa kada iznenada premine mlada osoba. 

Azapović je pronađen mrtav 20. travnja i sve do sada trajala je službena istraga. Zanimljivo je da je obitelj Azapović pozvana po hitnom postupku na saslušanje u odvjetništvo baš tijekom tiskovne konferencije ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića koji je rekao da ne postoji poveznica između provedene istrage nad Markom i njegove smrti. Glavni državni odvjetnik u Vukovaru Božidar Piljić istaknuo je kako je odvjetništvo odmah po dojavi o smrti zatražilo obdukciju i toksikološki nalaz, ali i saslušanje svjedoka te istražne radnje. Svi iskazi svjedoka su snimani. 

- Na obdukciji je utvrđeno da je mladić imao oteknuće mozga teškog stupnja, oteknuće pluća i uvećanje srca, što je zahtijevalo dodatne analize. Kao uzrok smrti ustanovljen je poremećaj srčanog ritma koji je mogao imati više razloga. Na tijelu mladića nisu ustanovljene nikakve tjelesne ozlijede u vidu podljeva, oguljotina ili nagnječenja. Toksikološki nalaz pokazao je da je u krvi imao lijek Tramadol i njegove metabolike i to u koncentraciji od 4 miligrama po litri, a terapijska doza toga lijeka koji se inače uzima za bolove je 1 miligram po litri. Dakle imao je četiri puta više i to je za njega bilo smrtonosno. Taj je jak analgetik u većoj koncentraciji opijat i može izazvati ovisnost - kazao je u pojašnjenju nalaza obdukcije dr. Anto Blažanović, specijalist Opće patologije u vukovarskoj bolnici. 

Istraga koju je provelo odvjetništvo je bila tako detaljna da ni doktor ni državni odvjetnik nisu znali odgovoriti na novinarsko pitanje da li je možda liječnik na hitnom prijemu dao Azapoviću taj lijek za bolove kada mu se mladić požalio da je pretučen. 

- Odvjetništvo je dobilo i nekakve prijave vezane za postupanje u PP Županja protiv policajaca pa trenutno radimo na tome - rekao je državni odvjetnik Piljić na pitanje da li odvjetništvo zna za javni pogovor o policijskoj brutalnosti u Županji.

Markov brat: Kod njega nisam nikada vidio lijekove

Obitelj Azapović iznenađena je toksikološkim nalazom i činjenicom da je u krvi Marka pronađen lijek Tramadol. 

- Nisam nikada niti čuo za takav lijek. Treba vidjeti da li je Marko dobio nekakve lijekove za bolove na recept kada je otišao na pregled. Kod njega nikada nisam vidio nikakve lijekove. On se večer prije smrti požalio prijateljima da ga jako bole glava i noge pa možda postoji mogućnost da mu je netko dao takvu tabletu - kaže brat Vjekomir Azapović. 

Još jedan slučaj: Prebili ga u postaji jer je mokrio na cesti?

I ja sam iskusio fizičko iživljavanje županjskih policajaca. Nije me začudilo kada sam čuo da je mali Azapović umro nakon što su se policajci nad njim iživljavali, kaže Županjac (30), koji je od straha da će mu se policija osvetiti želio ostati anoniman. Njega su uhitili prošle godine jer je mokrio pokraj ceste. Policajci su došli do njega i tražili ga osobnu. Nije je imao. Odveli su ga u stanicu.

- Mislio sam da će mi u stanici napisati prijavu  - rekao je. 

U stanici je na stol morao staviti sve stvari koje je imao kod sebe, čak je i čarape morao izuti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 497
VIDEO

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku

Plenković na Pantovčak nosi potpise, Milanović će mu dati mandat za sastavljanje Vlade
IZBORI 2024.

Plenković na Pantovčak nosi potpise, Milanović će mu dati mandat za sastavljanje Vlade

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primit će predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske u petak u 10 sati, u Uredu predsjednika Republike
Novi detalji istrage o nestaloj Danki (2): Otac osumnjičenog Dejana zna gdje je njeno tijelo?
FOKUS ISTRAŽITELJA

Novi detalji istrage o nestaloj Danki (2): Otac osumnjičenog Dejana zna gdje je njeno tijelo?

Djevojčica (2) je nestala 26. ožujka u Srbiji. Smatraju da je ubijena. Uhitili su počinitelje. No analiza tragova zasad ne ide u prilog istražiteljima