Obavijesti

News

Komentari 257

'Nalog za uhićenje Duhačeka je išao s vrha, režim je iza toga...'

'Nalog za uhićenje Duhačeka je išao s vrha, režim je iza toga...'
1

Ne pozivam ja da se pale zastave i izruguje s himnom, ali ovo je slobodno građansko ruganje i zbog toga se građane ne smije privoditi... , izjavio je Milanović

Predsjednički kandidat Zoran Milanović komentirao je za N1 postupanje policije protiv novinara Gordana Duhačeka. Na pitanje je li njegovo uhićenje napad na slobodu medija i govora, odgovorio je:

'Nedopustivo je, ove situacije priliče represivnim režimima'
'Nedopustivo je, ove situacije priliče represivnim režimima'

Pokretanje videa ...

- Ne znam detalje privođenja, je li se odazivao na pozive... sklon sam vjerovati policiji, određena razina povjerenja u policiju mora postojati... Čovjek je prijavljen, procesuiran i osuđen zbog tvitova, i to godinu dana nakon tvita u kojem se rugao policiji. To je meni neshvatljivo. Ovaj nalog je došao s vrha, ovo je režimska stvar, ovo je stvar politike. Tako nešto nas zakopava kao društvo. Da ne govorimo o tome da se jedan subkulturni poklič ACAB sad probio u javnost i postao mainstream. Sad će policiji trebati 20 god američkih donacija da u marice potrpaju sve one koji će se s tim sprdati. Time su izazvali građane da izraze vrstu prkosa, bunta...

Božinović tvrdi: Duhačeka nisu priveli zbog objava na Twitteru
Božinović tvrdi: Duhačeka nisu priveli zbog objava na Twitteru

Milanović je govorio i o satiričnoj obradi "Vile Velebita":

- Da ne govorimo o pjesmici koju je novinar u formi sprdačine, rugalice... prepjevao na Twitteru i zbog čega je prijavljen zbog udara na moralne vrijednosti i osjećaje građana. Ne pozivam ja da se pale zastave i izruguje s himnom, ali ovo je slobodno građansko ruganje i zbog toga se građane ne smije privoditi... Ovo kao da građane pozivaju u određenu razinu bunta i otpora. Ovo je režimska stvar, ovo je režim, iza ovoga ne stoje obični policajci, rekao je Milanović.

Zovko: Privođenje Duhačeka neprihvatljivo je

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko u utorak je policijsko privođenje novinara Indexa Gordana Duhačeka ocijenio neprihvatljivim činom koji nije primjeren demokratskom društvu i u državi koja je članica Europske unije.

"Za HND je neprihvatljiv način na koji se ljudi zbog tweetova privode. Mislimo da je način na koji se to dogodilo nije primjeren za jedno demokratsko društvo. I u tom smislu je HND reagirao i očekujemo da se takve stvari ne događaju i ponavljaju. Pogotovo, ako je istina ono što pišu kolege s Indexa, da je kolega Duhaček dan prije razgovarao s policijom. To jednostavno smatramo neprimjerenim u zemlji koja je članica Europske unije i za tri mjeseca preuzima predsjedanje Unijom", kazao je Zovko.

Zovko se najavio da će o stanju u hrvatskim medijima i pritiscima na novinare upoznati i predsjednika Europske federacije novinara (EFJ) Mogensa Bishera Bjerregaarda koji će krajem rujna doći u Zagreb u sklopu projekta EFJ-a "Upravljanje promjenama u medijima“.

Glavašević: Policiju pritišću radikalne skupine

Zagreb: Bojan Glavašević o razlozima napuštanja SDP-a

Nezavisni zastupnik Bojan Glavašević u utorak je izjavio da je policija izložena pritisku radikalnih ultrakonzervativnih skupina i da je zbog toga u slučaju privođenja novinara Indexa Gordana Duhačeka došlo do vrlo selektivne optužbe za vrijeđanje službenih osoba i moralnih osjećaja građana.

"Ovakvi pritisci na policiju rezultat su permisivnosti predsjednice Republike Hrvatske, predsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova. Policija, a to smo vidjeli u nebrojnim slučajevima, nije ni izbliza ovako ekspeditivna u slučajevima obiteljskog nasilja, prijetnji javnim osobama ili govora mržnje. Političari su dužni štititi institucije od napada, a ovi koje sam naveo to naprosto nisu činili“, smatra Glavašević.

Po njemu, jučerašnji događaji jasno pokazuju da svi izvještaji o narušavanju slobode medija i slobode izražavanja zadnjih nekoliko godina nisu izmišljotine nego naša realnost.

"Pitanje ovih sloboda nije ideološko pitanje, nije pitanje 'naših' i 'vaših'. To je pitanje demokracije, dakle, nešto oko čega je potreban konsenzus svih političkih opcija posvećenih zdravom, slobodnom društvu“, istaknuo je, dodavši da su jučerašnji događaji otkrili su ozbiljne pukotine u postupanju policije i suda.