Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
333 komentara

'Nametanje kolektivne stigme hrvatskom narodu je za osudu'

Grabar Kitarović poručuje Efraimu Zuroffu kako samo zlonamjerni komentari mogu iz njene izjave iščitavati veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odgovorila je Efraimu Zuroffu, lovcu na naciste i direktoru jeruzalemskog centra Simon Wiesenthal. On je zgrožen njenim izjavama u Argentini predsjednici uputio pismo.

"Poštovani gospodine Zuroff, Zaprimila sam Vaše pismo koje se odnosi na moje obraćanje hrvatskoj zajednici u Argentinskoj Republici, prigodom mojeg službenog posjeta toj zemlji. S tim u vezi, odbacujem Vaša promašena tumačenja moje izjave iz obraćanja argentinskim Hrvatima. Naglašavam kako ista nije ni na koji način u suprotnosti s mojim, vrlo jasno više puta izrečenim, stavovima o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Samo zlonamjerni komentari mogu iz navedene izjave iščitavati veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika. Vaši opetovani pokušaji nametanja kolektivne stigme Republici Hrvatskoj, hrvatskom narodu i hrvatskom iseljeništvu, uključujući i argentinske Hrvate, su krajnje neprihvatljivi i za svaku osudu. S poštovanjem", stoji u predsjedničinom odgovoru.

ZUROFF JE ZGROŽEN Oštro pismo Kolindi: Zar se vi ponosite Pavelićem i Šakićem?

Kako piše Index, Kolinda Grabar-Kitarović je prilikom posjeta Argentini tamošnjim Hrvatima rekla kako su "nakon Drugog svjetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini tražili i našli prostor slobode u kojem su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskog naroda i domovine".

Ta izjava naišla je na žestoku reakciju jeruzalemskog centra Simon Wiesenthal. 

"Poštovana predsjednice Grabar-Kitarović,

Pišem vam kako bih izrazio svoju zgroženost i kako bih prosvjedovao protiv vaših izjava izrečenih tijekom vašeg posjeta Argentini. Prema hrvatskom portalu Index.hr, rekli ste da ste 'ponosni na sve generacije Hrvata koje su došle u Argentinu". Ako je to točno, očito ste ponosni i na zloglasne ustaške ratne zločince poput Ante Pavelića, Eugena Dide Kvaternika, Dinka Šakića, Nade Šakić, Ive Rojnice, Vinka Nikolića i Franje Nevistića, da samo nabrojimo neke od ustaša koji su pobjegli u Argentinu da bi izbjegli kaznu i  koji su "dijelili sudbinu svog naroda tijekom bivšeg jugoslavenskog komunističkog režima".

Takva izjava je obično prikrivanje jezivih zločina ustaškog režima u NDH i strašna uvreda žrtvama, njihovim obiteljima i onima koji su se borili protiv njega.

Iskreno vaš,

Dr. Efraim Zuroff"

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message