Obavijesti

News

Komentari 323

'Nametanje kolektivne stigme hrvatskom narodu je za osudu'

'Nametanje kolektivne stigme hrvatskom narodu je za osudu'
1

Grabar Kitarović poručuje Efraimu Zuroffu kako samo zlonamjerni komentari mogu iz njene izjave iščitavati veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika

VIDEO

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odgovorila je Efraimu Zuroffu, lovcu na naciste i direktoru jeruzalemskog centra Simon Wiesenthal. On je zgrožen njenim izjavama u Argentini predsjednici uputio pismo.

"Poštovani gospodine Zuroff, Zaprimila sam Vaše pismo koje se odnosi na moje obraćanje hrvatskoj zajednici u Argentinskoj Republici, prigodom mojeg službenog posjeta toj zemlji. S tim u vezi, odbacujem Vaša promašena tumačenja moje izjave iz obraćanja argentinskim Hrvatima. Naglašavam kako ista nije ni na koji način u suprotnosti s mojim, vrlo jasno više puta izrečenim, stavovima o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Samo zlonamjerni komentari mogu iz navedene izjave iščitavati veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika. Vaši opetovani pokušaji nametanja kolektivne stigme Republici Hrvatskoj, hrvatskom narodu i hrvatskom iseljeništvu, uključujući i argentinske Hrvate, su krajnje neprihvatljivi i za svaku osudu. S poštovanjem", stoji u predsjedničinom odgovoru.

Oštro pismo Kolindi: Zar se vi ponosite Pavelićem i Šakićem?
Oštro pismo Kolindi: Zar se vi ponosite Pavelićem i Šakićem?

Kako piše Index, Kolinda Grabar-Kitarović je prilikom posjeta Argentini tamošnjim Hrvatima rekla kako su "nakon Drugog svjetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini tražili i našli prostor slobode u kojem su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskog naroda i domovine".

Ta izjava naišla je na žestoku reakciju jeruzalemskog centra Simon Wiesenthal. 

"Poštovana predsjednice Grabar-Kitarović,

Pišem vam kako bih izrazio svoju zgroženost i kako bih prosvjedovao protiv vaših izjava izrečenih tijekom vašeg posjeta Argentini. Prema hrvatskom portalu Index.hr, rekli ste da ste 'ponosni na sve generacije Hrvata koje su došle u Argentinu". Ako je to točno, očito ste ponosni i na zloglasne ustaške ratne zločince poput Ante Pavelića, Eugena Dide Kvaternika, Dinka Šakića, Nade Šakić, Ive Rojnice, Vinka Nikolića i Franje Nevistića, da samo nabrojimo neke od ustaša koji su pobjegli u Argentinu da bi izbjegli kaznu i  koji su "dijelili sudbinu svog naroda tijekom bivšeg jugoslavenskog komunističkog režima".

Takva izjava je obično prikrivanje jezivih zločina ustaškog režima u NDH i strašna uvreda žrtvama, njihovim obiteljima i onima koji su se borili protiv njega.

Iskreno vaš,

Dr. Efraim Zuroff"

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 323
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela
Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.