Obavijesti

News

Komentari 85

Napadali su Milanovića zbog lexa Perković, a sada Plenković čini još goru stvar s EPPO-om

Napadali su Milanovića zbog lexa Perković, a sada Plenković čini još goru stvar s EPPO-om

Prije deset godina HDZ je optuživao Milanovića da odbijanjem europskog uhidbenog naloga štiti udbaše Perkovića i Mustaća. Danas oporba optužuje Plenkovića da svađom s EPPO-om štiti Ninu Obuljen Koržinek.

VIDEO

"Mi u Hrvatskoj imamo sklonost dati se impresionirati kad god netko podigne glas i nečim zaprijeti", premijer Zoran Milanović o svađi s Europskom komisijom u vezi lexa Perković, 2013. godine.
"Ova Vlada izabrana je i radi, ne da se impresionirati", premijer Andrej Plenković u svađi s europskom javnom tužiteljicom oko EPPO-a i Geodetskog fakulteta. 


Prije deset godina HDZ je žestoko napadao tadašnjeg premijera Zorana Milanovića oko lexa Perković i njegove svađe s povjerenicom za pravosuđe Viviane Reding u vezi izručenja Josipa Perkovića i Zdravka Mustaća njemačkom pravosuđu na osnovu europskog uhidbenog naloga.

Optuživali su ga da štiti udbaše i "komunističke ubojice". 

A on je uzvraćao tvrdnjama da promovira hrvatski pravosudni sustav, ponavljao kako želi da se takva pitanja rješavaju u Hrvatskoj i optuživao Europsku komisiju da se služi rječnikom HDZ-a.

Koga štiti Plenković

Jučer je, pak, premijer Andrej Plenković nervozno izjavio kako je "zapanjen što je europska javna tužiteljica komentirala njegove izjave oko istraga na Geodetskom fakultetu", poručio kako "smatra kao pravnik i predsjednik Vlade da EPPO nije nadležan za taj slučaj", te naglasio kako bi "za DORH i Uskok bilo vrlo nezgodno da ostane nadležnost EPPO-a" jer po toj logici "nema više potrebe da imamo DORH i Uskok".

Pa ga oporba optužuje da štiti svoju ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek.

Spaja ih Turudić

Milanović se svojedobno oko europskog uhidbenog naloga svađao s tadašnjim sucem Ivanom Turudićem, a Plenković je za glavnog državnog odvjetnika imenovao Ivana Turudića koji je u prvim izjavama objasnio da nam EPPO zapravo nije potreban. 

Obojica premijera brusila su zube na europskim institucijama, povjerenicima i tužiteljima. Obojica su naglašavali svoje pravničko znanje i politički autoritet u prkošenju pritiscima iz Europe. I naravno, obojica su se skrivala iza zaštite hrvatskog pravosuđa i hrvatskih institucija.

Plenković danas čak upozorava kako nam neće trebati DORH i Uskok ako ćemo dozvoliti europskim tužiteljima da vode istrage, kao što je poslao i poruku domaćim istražiteljima da bi bilo loše da im se EPPO miješa u njihov posao.

Udbaši i korupcija

I tako, HDZ je napadao Milanovića da prkosi Europi zbog udbaša, a oporba sada napada Plenkovića da prkosi Europi zbog svoje ministrice. Pritom aktualni premijer ulazi u polemiku s Laurom Kovesi, glavnom europskom tužiteljicom, kao što je Milanović polemizirao s Viviane Reding, bivšom potpredsjednicom Europske komisije.

Kovesi je ovih dana poručila kako "vjeruje da niti jednom javnom dužnosniku, a kamoli premijeru, nije cilj miješati se u istrage EPPO-a općenito, a posebno u ovu". I istaknula kako je "uvjerena da Plenković nije htio potaknuti otvaranje paralelnih postupaka o istim činjenicama koje istražuje EPPO, što bi dovelo do sukoba nadležnosti između EPPO-a i DORH-a ili USKOK-a, te na kraju onemogućiti EPPO-u da svoju istragu dovede do kraja".

Jamstveni list

HDZ je optuživao Milanovića da je lexom Perković želio štititi udbaše tako što će im suditi pred hrvatskim sudovima, implicirajući kako to predstavlja oblik njihove zaštite. A sada, na vrlo sličan način, Plenković otvara sukob nadležnosti između hrvatskih i europskih istražitelja, kako bi se DORH, na čijem čelu će uskoro biti Turudić, bavio korupcijom u HDZ-ovim ministarstvima.

Što manje izgleda kao promocija domaćih institucija, a više kao jamstveni list domaćoj korupciji.

HDZ je, dakle, promovirao europski uhidbeni nalog kod Perkovića i Mustaća, ali ne i EPPO oko Geodetskog fakulteta i Nine Obuljen Koržinek.  

Baš kao što je Ivan Turudić kao sudac Županijskog suda inzistirao da se Josip Perković i Zdravko Mustać izruče Njemačkoj na suđenje u Münchenu, zbog čega je ulazio u sukob s Milanovićem i naslanjao se na stavove tadašnjeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka. 

A sada kao budući državni odvjetnik poručuje kako nam ne treba EPPO, već smatra da se domaću (velikim dijelom HDZ-ovu) korupciju može procesuirati u Hrvatskoj, pred hrvatskim pravosuđem i hrvatskim sudovima.

Ukorak s HDZ-om

Otkud takav nagli obrat koji, eto slučajno, ide ukorak sa stavovima aktualne vrhuške HDZ-a (nekad Karamarka, a danas Plenkovića), nije previše jasno. Osim što je, naravno, svima sve jasno.

Zašto se Plenković toliko protivi europskim istražiteljima koji bi u slučaju Geodetskog fakulteta samo pronašli iste one činjenice koje bi pronašli i hrvatski istražitelji? Zato što se iza svega daje naslutiti kako ipak postoji razlika u tome što bi europski i domaći istražitelji učinili s tim otkrićima.

Kome su prijetnja?

Europski istražitelji danas predstavljaju prijetnju, ali ne DORH-u i Uskoku, kako to poručuje jučer iznervirani premijer Plenković, već domaćoj korupciji koja se želi sakriti pod krinkom hrvatskog suvereniteta i ovlasti hrvatskog pravosuđa.

Milanović je svojom svađom oko lexa Perković pokvario službeni ulazak Hrvatske u Europsku uniju koji je prošao u atmosferi bojkota i svađe s EU, a Plenković sada svojom svađom s Kovesi i EPPO-om kvari svoj europski imidž, a sutra možda i šanse da se dočepa neke od fotelja u Bruxellesu.

Ali tako zna, možda se u ovome poveže sa suverenistom i euroskeptikom Milanovićem. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...