Obavijesti

News

Komentari 0

Napali predsjednika u Maliju

Napali predsjednika u Maliju

Bivši zapovjednik specijalnih snaga, pukovnik Goïta, autor je dva puča izvedenih u manje od godinu dana, a jednim od njih počinjenim 18. kolovoza 2020. svrgnut je tadašnji predsjednik Ibrahim Boubacar Keïta

Privremeni predsjednik Assimi Goïta bio je meta napada nožem tijekom molitve na blagdan Kurban bajrama u Velikoj džamiji u glavnome gradu Bamaku, objavilo je u utorak predsjedništvo te zapadnoafričke države na Twitteru.

"Napadača su odmah savladali pripadnici sigurnosne službe. Istraga je u tijeku", objavilo je predsjedništvo.

Dva vojna izvora rekla su za Reuters da Goïta nije zadobio nikakve ozljede jer su tjelohranitelji brzo reagirali.

Bivši zapovjednik specijalnih snaga, pukovnik Goïta, autor je dva puča izvedenih u manje od godinu dana, a jednim od njih počinjenim 18. kolovoza 2020. svrgnut je tadašnji predsjednik Ibrahim Boubacar Keïta.

Goïta (38), koji nikada nikamo ne odlazi bez svojih dobro naoružanih tjelohranitelja s fantomkama, piše agencija France presse, vlast je preuzeo nakon drugog puča u lipnju.

Na pitanje je li riječ o "pokušaju ubojstva" privremenog predsjednika, čelnik njegove službe sigurnosti odgovorio  je potvrdno.

Nikakav trag zasad ne upućuje na tko bi mogao stajati iza pokušaja napada u zemlji koja je politički vrlo nestabilna i od 2012. poprište raznih sukoba.

Nasilje su počeli proneovisni pobunjenici, zatim džihadisti na sjeveru Malija te su se sukobi proširili na središnji dio zemlje i jug, a uplele su se i druge frakcije.

Nasilje zahvaća već nekoliko godina i susjedne države Burkinu Faso i Niger gdje djeluju skupine povezane s terorističkom mrežom Al Kaidom te s džihadističkom radikalnom organizacijom Islamskom državom.