News

Komentari 429

Napeto u HDZ-u: Nismo trebali u kampanji ići ekstremno desno

Napeto u HDZ-u: Nismo trebali u kampanji ići ekstremno desno

Čini se da bi mogla biti raspuštena zagrebačka organizacija ili će barem biti tražena neka vrsta sankcija. Osim toga, tražit će se krivac je li porazu Kolinde: Je li više kriv Vaso s desnom taktikom ili samo vodstvo stranke

U HDZ-u je napeto. Pitanje je samo hoće li prije šef Andrej Plenković udariti po desnici u stranci ili će desnica po njemu.

Podijeljeni su u dva tabora. Naime, kako su za 24sata rekli sugovornici iz HDZ-a, Mario Kapulica, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a, zalaže se navodno za raspuštanje zagrebačke organizacije HDZ-a koju vodi Andrija Mikulić, blizak glavnom tajniku Milijanu Brkiću. Ako se to dogodi, bit će to i početak obračuna. Zagrebački HDZ na čelu s Andrijom Mikulićem smatra se Brkićevom utvrdom, a Plenković se s njima nije razračunao nakon lokalnih izbora, pa ni nakon europskih izbora.

Tražit će krivca za poraz

- Nema to smisla dva mjeseca prije unutarstranačkih izbora, osim ako ne žele kontrolirati procese. Ali i u tome će teško uspjeti. Mi imamo pokazatelje da je većina zacrtanog za izbore ispunjena.

Oni bliži Plenkoviću nisu htjeli potvrditi da će biti i raspuštanja zagrebačke organizacije koju kontroliraju Brkić i Mikulić, ali jasno upozoravaju na problem da HDZ gubi u Zagrebu sve izbore zaredom.

- Nismo razgovarali o raspuštanju jer smjer mora biti promijenjen. Jasno je da u Zagrebu imamo strukturni problem - kaže nam sugovornik iz vrha stranke. On pak smatra da je napravljena pogreška kad se išlo ekstremno desno u kampanji.

- Ne trebaju nam Ivan Aralica, Julienne Bušić ili Stevo Culej. Moramo razgovarati i napraviti dobar balans za parlamentarne izbore između desnog centra i centra bez ekstremizama koji samo mobiliziraju birače druge strane - smatra taj sugovornik.

No, ne smatra da će biti nekih teških lomova u stranci, barem zasad. Ne vidi da unutarstranačka oporba ima dovoljno snage rušiti Plenkovića.

Neki u vrhu stranke traže da se prokaže krivce za poraz HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović. Postoji i ideja da se ide na prijevremene parlamentarne izbore kako bi se oni održali prije unutarstranačkih.

Raspuštanje HDZ-a Zagreb?

- Ako se to pitanje potegne u stranci, moglo bi doći do oštrih riječi. Plenkovićeva opozicija smatra da bi sad HDZ loše prošao ako bi prije unutarstranačkih izbora raspisao parlamentarne. Što se mene tiče, neka Plenki pobijedi opet pa neka ide na parlamentarne. Ali nikako ne prije unutarstranačkih - govori nam sugovornik iz vrha HDZ-a koji kaže da će nakon prvog mjerenja rejtinga stranke nakon predsjedničkih izbora sve biti jasno.

- Sad nam je rejting veći za malo manje od četiri posto od SDP-a. Pitanje je što će pokazati novi rejting stranaka. Osim toga, koga bi Plenković stavio na liste, opet svoje ljude kao na europskim izborima, ignorirajući desnu frakciju? - govori naš sugovornik iz HDZ-a. No i oni koji nisu zadovoljni Plenkovićem, njegovim načinom vodstva su podijeljeni u barem dva, povezana tabora.

Ujedinjeni kritičari šefa

Jedan ga optužuje za gubitak izbora.

Naši sugovornici smatraju da tu kritiku mogu pokrenuti Milijan Brkić i Tomislav Tolušić. Drugi su, pak, oni koji ne smatraju da treba raspustiti zagrebačku organizaciju.

- Ako želi sačuvati i stranku i poziciju, Plenković bi barem trebao priznati pogreške, preuzeti odgovornost, dati disati desnoj frakciji stranke i pozvati na okupljanje. Ali mislim da je predaleko sve otišlo - kaže nam drugi sugovornik iz stranke. Ima čak i onih koji misle da je pogriješio prozivajući birače Miroslava Škore i one koji su prekrižili listiće. Nekoliko sati prije prije predsjedništva HDZ-a pročulo se da bi se Plenkovićevi oponenti mogli ujediniti i da će, ako budu napadnuti, zajedno reagirati na Plenkovića tako da kritična masa u predsjedništvu zatraži prijevremene unutarstranačke izbore. Aku to bi mogao biti uvod u ozbiljnu krizu, koja ne treba ni jednoj strani.

Najčitaniji članci