News

Komentari 3

Napetost s Rusijom: Američki nosač ostaje u Sredozemlju

Napetost s Rusijom: Američki nosač ostaje u Sredozemlju

Rusija i Sjedinjene Države dogovorile su se da će 10. siječnja organizirati pregovore o Ukrajini i o europskoj sigurnosti, dva dana poslije održat će se sastanak NATO-a i Rusije, a zatim i krug pregovora u okviru OESS-a

Američki ministar obrane Lloyd Austin odlučio je ostaviti u Sredozemnom moru nosač zrakoplova koji je trebao poći u misiju u Perzijskom zaljevu, ne bi li "umirio" Europljane usred napetosti s Rusijom, objavio je u utorak Pentagon.

"Ministar obrane je naredio desantnoj skupini USS Harry S. Truman da ostane u operativnoj zoni europskog zapovjedništva (Eucom), umjesto da se uputi u operativnu zonu glavnog zapovjedništva (Centcom), kao što je bilo planirano", rekla je za AFP čelnica Pentagona koja je htjela ostati anonimna.

Ne spominjući napetost zbog Ukrajine koja zajedno sa zapadnim saveznicima optužuje Moskvu da na njezinoj granici gomila desetke tisuća vojnika radi moguće invazije, čelnica američkog ministarstva obrane istaknula je da ova promjena rute "svjedoči o potrebi neprestane prisutnosti u Europi".

"Ona je nužna kako bismo pred našim saveznicima i partnerima potvrdili zauzimanje za našu zajedničku obranu", dodala je.

USS Harry Truman i njegova desantna skupina uplovili su 14. prosinca u Sredozemno more, s namjerom da kroz Sueski kanal dođu u Perzijski zaljev.

Rusija i Sjedinjene Države dogovorile su se da će 10. siječnja organizirati pregovore o Ukrajini i o europskoj sigurnosti, dva dana poslije održat će se sastanak NATO-a i Rusije, a zatim i krug pregovora u okviru Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) osnovane u vrijeme hladnog rata radi poticanja dijaloga Istoka i Zapada.

Najčitaniji članci