News

Komentari 162

Stotine milijuna za cjepiva: Još 227.000 doza nismo ni potrošili

Stotine milijuna za cjepiva: Još 227.000 doza nismo ni potrošili

S današnjim danom u Hrvatsku je ušlo 822.700 doza cjepiva, a potrošili smo 595.369 doza. Hrvatska je naručila i 900.000 doza cjepiva Johnson&Johnsona koje je zbog krvnih ugrušaka stopirano

Samo do siječnja na cjepiva nam je otišlo 420 milijuna kuna, rekao je tad ministar zdravstva Vili Beroš. Noviji podatak od njega, nažalost, nismo uspjeli dobiti. Plaća se postupno, kako cjepiva stižu, samo nam je kratko odgovorio.

POGLEDAJTE VIDEO: Na Velesajmu u Zagrebu traje masovno cijepljenje

S današnjim danom u Hrvatsku je ušlo 822.700 doza cjepiva, odgovorila nam je Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Iako je u startu Hrvatska najviše naručila AstraZenecina cjepiva, dosad nam je došlo najviše Pfizera, 409.500 doza, zatim AstraZenece, 287.200, te najmanje Moderne, 126.000 doza. A zaključno s 12. travnja utrošeno je 595.369 doza, pri čemu je prvom dozom cijepljeno malo više od 370.000 ljudi, a drugom njih oko 111.000. To znači da je na “lageru” više od 227.000 doza cjepiva.

Od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dosad nismo dobili podatak koliko je kojeg cjepiva potrošeno, odnosno kojeg najviše stoji. Za Zagrebački velesajam, na kojem je organizirano masovno cijepljenje, predviđeno je bilo oko 30.000 doza AstraZenece, a u prvom je tjednu potrošeno oko 7000 doza. Ljudi se cijepljenju sad odazivaju u malo većem broju, poziva se i mlađe da prime cjepivo starijih koji su ga odbili iz nekog razloga.

Prema ranijim informacijama, EU je zajednički kupovala AstraZenecino cjepivo za četiri dolara, Pfizerovo po 20, Modernino za 37 dolara, a Johnson&Johnsonovo će koštati oko deset dolara. Hrvatska je u prvoj rundi naručila najviše AstraZenece, čak 2,7 milijuna doza, Pfizera milijun, koliko i Moderne, a Johnson&Johnson cjepiva oko 900.000 doza, i ono je zasad jedino u EU koje će ići u samo jednoj dozi.

AstraZenecino cjepivo u javnosti je “nastradalo”, zbog pojave krvnih ugrušaka, moguće povezanih s cjepivom, što se sad, međutim, počelo događati i s Johnsonovim cjepivom. U SAD-u je zabilježeno nekoliko slučajeva u kojima su cijepljeni razvili rijedak poremećaj koji uključuje krvne ugruške, objavio je New York Times.

Riječ je o šest žena u dobi između 18 i 48 godina. I dok zapadne države EU u određenom broju ograničavaju cijepljenje AstraZenecom na starije, nekadašnji “istočni blok” i dalje nastavlja cijepljenje svih predviđenih dobnih skupina. U međuvremenu je Johnson & Johnson odgodio uvođenje cjepiva u Europu, trebalo nam je stići za par dana.

- Europska agencija za lijekove, budući da upravo ovaj tjedan počinje distribucija J&J cjepiva u Europi, zatražila je hitan sastanak s predstavnicima te farmaceutske tvrtke, te će isti biti održan tijekom današnjeg dana, nakon čega će biti izdano priopćenje. Podsjećamo da prve doze J&J još nisu stigle u Hrvatsku i da nismo još počeli s cijepljenjem tim cjepivom - poručili su iz HZJZ-a večeras. O tim dozama za RTL je pričala Diana Mayer koja je rekla da bi prema planu sutra trebalo stići 7000 doza i  da bi cijepljenje trebalo krenuti najkasnije u ponedjeljak. No, hoće li tako biti ostaje upitno.

AstraZenecino cjepivo bilo je najjeftinije i najviše ga je, barem u slučaju Hrvatske, i naručeno. Pristižu i njegove nove količine, no od ministra Vilija Beroša nismo dobili jasan odgovor što ako i mlađi građani u većem broju budu odbijali AstraZenecino cjepivo. Koji je plan B? Zar će to cjepivo, plaćeno, stajati?

S druge strane, neki proizvođači cjepiva već najavljuju poskupljenja nakon što se pandemija smiri, odnosno utihne. Neminovno će virus ostati među nama, ali ako se procijepi dovoljno stanovništva, živjet će među ljudima kao što živi i gripa. Bit će i smrtnih slučajeva, no u mnogo manjem broju, epidemiološki “podnošljivom”. No izvjesno je da ćemo se morati redovito cijepiti, pri čemu još nije poznato koliko imunitet nakon cijepljenja traje - godinu, dvije ili možda i dulje.

Proizvođači kažu da su sadašnje cijene cjepiva dogovorene u izvanrednim uvjetima, pa će ubuduće morati biti više. Bugarski premijer Bojko Borisov otkrio je kako Europska komisija sad potpisuje ugovore s Pfizerom prema kojima bi njihovo cjepivo poskupjelo na 19,5 eura. U startu je koštalo 12, a zatim 15 eura. Riječ je o cijeni koja bi vrijedila 2022. odnosno 2023. godine. EU već dogovara nove zalihe od 1,8 milijardi doza. Osim na cjepiva, Hrvatska je dosad potrošila još 1,6 milijardi kuna na testiranja, bolovanja zaraženih i samoizolacije građana. Ukupno, više od 2 milijarde kuna.

Najčitaniji članci