Obavijesti

News

Komentari 37

Naša Palčica raste: Mala Lana (5) visoka je 102 centimetra

Lana je 2009. godine imala 16 mjeseci, 6,4 kilograma i 70 centimetara. Danas ima 13 kilograma i 102 centimetra, a raste zahvaljujući uspješnoj hormonskoj terapiji

VIDEO

Lana Antunović (5) ima tijelo trogodišnjeg djeteta. Zbog rijetkog sindroma je na hormonskoj terapiji kako bi rasla i napredovala.

- Jako volim životinje. Imam ribicu koja se zove Crvenkapica i brinem se o njoj, ali voljela bih još imati psa ili macu - govori Lana pokazujući akvarijsku ljubimicu. Mama Katica (30) ponosno je prati pogledom punim ljubavi i brige. Lana boluje od Silver-Russellova sindroma.

Ona nikada nije gladna, a jedino zahvaljujući hormonu rasta, uspjela je u tri godine udvostručiti težinu i narasti 32 centimetra. Lana je 2009. imala 16 mjeseci, 6,4 kilograma i 70 centimetara. Danas ima 13 kilograma i 102 centimetra. Njezine vršnjakinje u prosjeku imaju više od 17 kila, a visoke su oko 109 centimetara. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ne plaća roditeljima djece s tim sindromom hormonsku terapiju jer ona nije kod svakog djeteta jednako uspješna niti je, smatraju, dovoljno istražena. Međutim, Laninim roditeljima javnim akcijama dobri ljudi pomogli su prije tri godine skupiti novac, a zatim im je pomogao i KBC Zagreb, koji im svakih šest mjeseci odobrava lijek.

- Jako smo im zahvalni na svemu. Ipak, moram reći da je nama to strahovit stres. Čekati šest mjeseci na novu dozu lijeka, a zatim strepiti i pitati se hoćemo li je dobiti. Velika je to neizvjesnost, a očito je da naša Lana bez lijeka ne bi napredovala - objasnila je mama.

- U Laninu slučaju mogu reći da smo jako zadovoljni velikim uspjehom koji je polučila. Jasno je da se brzina njezina rasta bitno povećala otkad uzima terapiju i većini mališana s tim sindromom kvaliteta života je neupitno bolja nego bez terapije - objasnio je endokrinolog, prof. Miroslav Dumić.

Kako djeca rastu, veća je količina lijeka i trošak. Lijek se uzima do puberteta, a mjesečna doza može koštati i do 6000 kuna.

- Lana često odbija hranu, pa ponekad obrok još i danas nadoknadimo sondom. Sretni smo što smo se izborili za nju, ali voljeli bismo da i ostala djeca s tim sindromom u Hrvatskoj dobiju jednaku šansu. Čim se rode, tu djecu su unaprijed otpisali ne dajući im priliku za normalnu budućnost jer velika je razlika između 140 i 160 cm visine - kazala je. Lana se rodila i s četiri bubrega, no odstranili su joj jedan. U vrtiću uči njemački, a obožava igrati nogomet s bratom Ivanom.

Britanska palčica Mollie pije hormone godinama

Najpoznatija britanska palčica je Mollie Ince (5). Prije dvije godine bila je visoka 60 cm, a prima hormonsku terapiju. Mama Kaya (24) već je u trudnoći znala da nešto nije u redu jer je beba prestala rasti. Sindrom su dijagnosticirali sa šest mjeseci, no hormonsku terapiju je dobila odmah. U Hrvatskoj su malenoj Lani rekli da ne treba ništa do pete godine.

Palčica Lana: Svaki dan primi injekciju da bi mogla rasti


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.