News

Komentari 31

'Našao sam malezijski avion, a na olupini su rupe od metaka...'

Australski amaterski istražitelj smatra da se nalazi istočno od Madagaskara, u području koje nije obuhvaćeno istragom. To je potvrdio satelitskom snimkom

Peter McMahon, australski amaterski istražitelj zrakoplovnih nesreća, godinama je pretraživao snimke i fotografije NASA-e i Google Mapsa otkako je zrakoplov Boeing 777 Malaysia Airlinesa MH370 netragom nestao s radara.

Članovi posade i 239 putnika prije četiri godine su nestali negdje iznad Indijskog oceana, a McMahon tvrdi kako je uspio pronaći olupinu. Smatra da se nalazi istočno od Madagaskara, u području koje nije obuhvaćeno istragom. To je potvrdio satelitskom snimkom na kojoj se mogu vidjeti obrisi zrakoplova.

- Četvero Amerikanaca su došli u Australiju da nadgledaju potragu za MH370. Pobrinuli su se da sve informacije budu sakrivene od javnosti - izjavio je McMahon za The Sun i dodao kako vlasti ne žele otvarati novu istragu jer se na olupini vide rupe od metaka, što postavlja brojna nova pitanja.

No, McMahon tvrdi kako je pronašao i dio kabine u moru blizu Mauricijusa, a volonteri su na susjednom otočiću pronašli krhotine zrakoplova još 2015. godine.

Podsjetimo, zrakoplov je nestao 8. ožujka 2014. godine ubrzo nakon polijetanja s aerodroma u Kuala Lumpuru u Maleziji. Na svoje odredište, Peking, nikada nije stigao. Australija, Malezija i Kina, tri zemlje iz kojih je bila većina putnika, pokrenule su zajedničku istragu, no zbog troška (koji se procjenjuje kao najveći trošak istrage u civilnom zrakoplovstvu) su ju morali obustaviti.

Nije jasno zašto su krhotine pronađene toliko daleko od same rute niti što se dogodilo. Isključene su teorije o kvaru ili prirodnoj katastrofi, pa se pretpostavlja da je zrakoplov bio otet. Sedam sati nakon polijetanja kretao se prema jugu, sve dok, pretpostavljaju istražitelji, nije ostao bez goriva.

 

 

Najčitaniji članci