Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
19 komentara

Naši EU zastupnici asistente mogu zaposliti tek kao dadilje

Svaki europarlamentarac pa i oni iz Hrvatske uz redovitu plaću dobivaju po 21.000 eura (oko 150.000 kuna) za asistente koji rade u Bruxellesu ali i matičnim državama

Tomislav Krasnec/VLM/Pixsell
Foto: Tomislav Krasnec/VLM/Pixsell
19 komentara

Svaki europarlamentarac pa i oni iz Hrvatske uz redovitu plaću dobivaju po 21.000 eura (oko 150.000 kuna) koji su namijenjeni troškovima asistenta. Dio asistenata radi u Bruxellesu i Strasbourgu, a dio u matičnim državama, dakle i u Hrvatskoj. 

No, Nikola Vuljanić upozorava kako je prema propisima EU-a asistent zaposlen kod fizičke osobe, a prema hrvatskim propisima fizičke osobe smiju zapošljavati samo kućnu pomoćnicu i dadilju. 

- Ako ne želim da moj asistent ili asistentica imaju status kućne pomoćnice ili dadilje, moram osnovati tvrtku pa ih onda zaposliti - rekao je Vujević, piše Slobodna Dalmacija. Zbog tog problema razgovarao je s ministrom rada Mirandom Mrsićem.  

Vuljanić: Mogli bi zaposliti više od 30 ljudi

- Ako svaki od nas 12 europarlamentaraca u Hrvatskoj zaposlimo po tri asistenta, više od trideset ljudi može dobiti posao na određeno vrijeme, vrlo pristojne plaće i steći dragocjeno radno iskustvo. Bilo bi šteta da novac koji nam je za tu svrhu osiguran ne iskoristimo - rekao je Vuljanić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message