News

Komentari 5

Naši učenici osvojili su 2 srebrne i čak 4 brončane medalje na 18. prirodoslovnoj olimpijadi

Naši učenici osvojili su 2 srebrne i čak 4 brončane medalje na 18. prirodoslovnoj olimpijadi

Uz mentore s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, šest natjecatelja do 16 godina sudjelovalo je na hibridnom natjecanju u organizaciji Ujedinjenih Arapskih Emirata, uz još 290 učenika iz 59 zemalja

Karlo Ahel iz Gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci (srebrna medalja), Roko Marić iz XV. gimnazije u Zagrebu (srebrna medalja), Ema Novak iz Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu (brončana medalja), Kim Radešić iz Gimnazije Pula u Puli (brončana medalja), Luka Duplančić iz XV. gimnazije u Zagrebu (brončana medalja) i Karlo Domijan iz prve Sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci (brončana medalja) - to su dobitnici medalja na 18. Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (IJSO).

Kako su izvijestili sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, u natjecanju učenika do 16 godina sudjelovalo je 290 natjecatelja iz 59 država. Ovogodišnje natjecanje održano je hibridnom obliku od 12. do 21. prosinca  u organizaciji Ujedinjenih Arapskih Emirata, a natjecatelji su zadatke rješavali u svojim matičnim državama.

Hrvatski su učenici pod nadzorom kamera i mikrofona rješavali dva teorijska i jedan eksperimentalni test u prostorijama PMF-a, dok je po jedan mentor iz svake države sudionice bio u Dubaiju.

Mentori koji su sudjelovali u odabiru i pripremama učenika, te pripremi laboratorija i prijevodima zadataka na natjecanju djelatnici su Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF-a) Sveučilišta u Zagrebu: Tajana Begović i Danijel Namjesnik sa Kemijskog odsjeka, Andreja Lucić i Petra Cvjetko sa Biološkog odsjeka te Karolina Matejak Cvenić i Krešo Zadro sa Fizičkog odsjeka.

Zbog zahtjevnije organizacije u izvedbi natjecanja i organizaciji slobodnog vremena učenika mentorima su pomagali i studenti PMF-a. Sudjelovanje naših timova na Olimpijadi financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Najčitaniji članci