News

Komentari 12

Nasjeo na priču o lažnoj bolesti: Za donaciju mu obećala mobitel pa ostao bez novca i telefona

Nasjeo na priču o lažnoj bolesti: Za donaciju mu obećala mobitel pa ostao bez novca i telefona

Nakon još jednog slučaja internetske prijevare policija je pokrenula istragu ,ali i uputila upozorenje građanima

Policija traga za počiniteljem koji je prevarom preko interneta oštetio 40-godišnjaka za nekoliko tisuća kuna. Kako navode, muškarac (40), javio se u postaju u Prelogu, kako bi prijavio ženu koju je upoznao preko društvenih mreža.

Naime, muškarac tvrdi da mu je žena, s kojom je prije dva mjeseca stupio u kontakt putem društvene mreže, lagala da je lošeg zdravstvenog stanja i da zbog toga skuplja donacije za liječenje.

Muškarac joj je u dva navrata uplatio nekoliko tisuća kuna, a zauzvrat je trebao dobiti mobilni telefon. S obzirom na to da do današnjeg dana nije primio telefon, a žena je prekinula svaku komunikaciju s njim, odlučio je slučaj prijaviti policiji.

Istraga je u tijeku, a policija upozorava građane na opreznost kako ne bi postali žrtve sličnih kaznenih djela. Sugeriraju da je, osobito kod internetske prodaje, potrebno dobro provjeriti sve okolnosti, a u slučaju sumnje da se radi o prijevari potrebno je događaj prijaviti policiji na broj 192.

Također navode mjere samozaštite ključne u prevenciji ovakvih ili sličnih kaznenih djela koja se pojavljuju na internetu.

Ono što vam uvijek mora biti sumnjivo :
 • obećanja o brzoj zaradi novca bez posla,
 • poruke u kojima se nudi laka zarada,
 • molbe za manjim donacijama ili neki drugi načini traženja novčane pomoći,
 • traženje osobnih podataka (preslika ili fotografija osobne iskaznice, bankovne kartice, PIN ili CVV broj),
 • molba da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis gdje su uglavnom kreirane lažne stranice za plaćanje – primjer            tipičnog phishing e-maila,
 • nepersonalizirane poruke i poruke s očiglednim pravopisnim i gramatičkim greškama,
 • poruke koje pozivaju na hitno poduzimanje neke radnje

Najčitaniji članci