Obavijesti

News

Komentari 115

Našli ste se u blokadi? Evo što možete učiniti da se izvučete

Našli ste se u blokadi? Evo što možete učiniti da se izvučete
1

Dužnici će od Fine dobiti obrazac s pitanjem jesu li suglasni s pokretanjem jednostavnog stečaja. Ako ne odgovore u roku od 15 dana, smatrat će se da jesu

VIDEO

Jednostavan postupak stečaja potrošača omogućile su izmjene i dopune Zakona o stečaju potrošača koje su stupile na snagu 1. siječnja.

Kod postupka 'običnog' osobnog stečaja potrošač odlučuje hoće li ga pokrenuti ako je zadovoljio zakonom propisane uvjete. Novouvedeni jednostavni postupak stečaja uveden je za potrošače koji su u blokadi dulje od tri godine, a dugovanje im je manje od 20.000 kuna. Taj iznos odnosi se samo na glavnicu, a ne i na kamate koje su tijekom godina pripisane. Dužnici ne smiju imati imovinu vredniju od 10.000 kuna, ne računajući nekretninu u kojoj žive.

- Financijska agencija (Fina) mora takve dužnike poštom pozvati da se u roku od 15 dana od dana dostave očituju jesu li suglasni da se nad njihovom imovinom provede jednostavni postupak stečaja potrošača - kažu u Fini, koja je jučer poslala prvih 10.000 takvih poziva dužnicima.

Uvjete za pokretanje postupka jednostavnog stečaja ima oko 100.000 dužnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Fina će svaki dan slati 10.000 poziva za očitovanje dok ne budu obaviješteni svi koji zadovoljavaju uvjete za jednostavni postupak stečaja. S obzirom na to da je riječ o trajnoj mjeri za pomoć blokiranim građanima, kako koji potrošač bude ispunjavao kriterije za pokretanje postupka, tako će i njemu biti poslan poziv - objašnjavaju u Ministarstvu pravosuđa.

'Smatramo da je riječ o populističkim mjerama'

Iz Fine dodaju kako će u jednostavnom postupku stečaja potrošača nadležni općinski sud utvrditi vrijednost imovine prema Popisu imovine koji potrošač dostavi uz Očitovanje i prema podacima Financijske agencije.

Sud treba utvrditi vrijedi li imovina potrošača, koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa, do 10.000 kuna.

Ako je vrijednost imovine potrošača veća od 10.000 kuna, sud može donijeti rješenje o otvaranju jednostavnog postupka stečaja potrošača, ali mora i imenovati povjerenika koji je dužan u roku 12 mjeseci od otvaranja postupka unovčiti pokretnine, tražbine, dionice, poslovne udjele, vrijednosne papire te druga imovinska i materijalna prava potrošača.

U Udruzi blokiranih su skeptični prema novome modelu.

- Voljeli bismo vjerovati da će građanima dugovi biti oprošteni i da će biti deblokirani. Taj potez uistinu bi doprinio boljitku društva. No smatramo da je riječ o populističkim mjerama koje neće imati konkretne rezultate - kaže Sarajko Baksa iz Udruge.

10 pitanja ministarstvu pravosuđa i fina-I

1. Što ako dužnik u roku od 15 dana ne odgovori želi li osobni stečaj po jednostavnom postupku?

Ako se potrošač ne očituje u roku ili dostavi popis imovine bez da se očitovao je li suglasan s postupkom, smatrat će se da je suglasan. Ako se očituje da je suglasan, ali ne popiše imovinu, smatrat će se da je izjavio da nema imovine iz koje se mogu namirivati njegovi vjerovnici.

2. Što ako netko ne želi stečaj po jednostavnom postupku, a ne očituje se u roku od 15 dana?

Iako je riječ o mjeri koja je u potrošačevu interesu, svatko se može izjasniti kako ne želi postupak. I potrošači koji se ne izjasne, pa će se smatrati da su suglasni, mogu obavijestiti sud kako ne žele da se postupak provodi. U tom slučaju i dalje ostaju blokirani.

3. Što ako Fina ne pronađe adresu dužnika koji zadovoljava uvjete?

Potrošači koji udovoljavaju kriterijima za pokretanje postupka, ali nemaju reguliranu adresu prebivališta u MUP-u, bit će idućih dana pozvani da reguliraju adresu u roku od 60 dana putem e-oglasnih ploča sudova (link: https://e-oglasna.pravosudje.hr/?q=poziv/10010). Nakon što reguliraju svoju adresu na koju im može biti poslan poziv, FINA će im poslati poziv.

4. Što ako dužnik ima imovinu, a ne navede je u obrascu koji pošalje Fina?

Sud će na mrežnoj stranici e-oglasna ploča sudova objaviti poziv svim vjerovnicima potrošača da u roku od 45 dana od objave poziva ospore popis imovine koji je potrošač dostavio i/ili da obavijeste sud o imovini potrošača koja bi se mogla unovčiti te da dostave dokaze na kojima temelje svoje tvrdnje.

5. Što ako dužnik navede manju vrijednost imovine?

Sud mora utvrditi vrijednost potrošačeve imovine. To utvrđuje zaključkom po slobodnoj ocjeni, a procjenu može povjeriti i sudskom ovršitelju, odnosno sudskom procjenitelju ili posebnom vještaku.

6. Može li se pokrenuti postupak jednostavnog stečaja ako imovina dužnika vrijedi više od 10.000 kuna?

Ako sud utvrdi da je vrijednost imovine potrošača koja bi se mogla unovčiti veća od 10.000 kuna, sud će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o otvaranju jednostavnog postupka stečaja potrošača i imenovati povjerenika. Kako je riječ o potraživanjima do 20.000 kuna, nekretnine u vlasništvu potrošača se ne smatraju unovčivom imovinom te ne mogu biti iskorištene za namirenje vjerovnika.

7. Što ako dužnik ima stalna novčana primanja kojima može postupno namiriti dugovanja?

Ako potrošač ima stalna novčana primanja na kojima se ne provodi ovrha, sud će mu naložiti da u roku od 12 mjeseci od pravomoćnosti rješenja o otvaranju jednostavnog postupka stečaja uplaćuje određeni iznos na račun suda. Taj iznos sud će odrediti primjenom pravila ovršnog prava o ograničenjima ovrhe na stalnim novčanim primanjima.

8. U kojem roku se moraju namiriti dugovanja u jednostavnom stečajnom postupku potrošača?

Stečajni upravitelj, odnosno odvjetnik koji je imenovan kao povjerenik, dužan je u roku od 12 mjeseci od pravomoćnosti rješenja o otvaranju jednostavnog postupka stečaja potrošača unovčiti pokretnine, odnosno tražbine, dionice, poslovne udjele, vrijednosne papire i druga imovinska ili materijalna prava koja je potrošač naveo u popisu imovine ili čije je postojanje sud utvrdio. Pokretnine i imovinska prava koja se ne unovče u navedenom roku smatraju se neunovčivom imovinom i ostaju potrošaču.

9. Kako završava jednostavan postupak stečaja?

Nakon unovčenja stvari i prava potrebnih za namirenje vjerovnika, sud će zaključiti jednostavni postupak stečaja i osloboditi potrošača od preostalih obveza u odnosu na osnove i vjerovnike koji su navedeni u odluci suda o zaključenju postupka i oslobođenju od preostalih obveza. Rješenje će dostaviti Fini i po tim osnovama više se neće provoditi ovrha.

10. Cijela priča izgleda dobro za dužnike. Skriva li se i neka loša strana?

Potrošač će se osloboditi obveza koje su evidentirane kod FINA-e. Preostale će morati sam pokušati regulirati. I to bi mu ovom mjerom trebalo biti olakšano.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 115
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag