Obavijesti

News

Komentari 61

Turudić se ispričao Ivi: Neću vas izbaciti, nego udaljiti...

Turudić se ispričao Ivi: Neću vas izbaciti, nego udaljiti...
5

Spevec je svjedočila o preuzimanju upravljačkih prava u Ini od strane MOL-a. Na suđenju će idući tjedan svjedočiti Damir Polančec, Ivan Šuker i Wolfgang Kulterer

VIDEO

U petak je na suđenju Ivi Sanaderu svjedočila predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec. Na samom početku ročišta sudac Turudić ispričao se Sanaderu jer je u četvrtak upotrijebio krivi izraz.

- Ako i dalje budete narušavali red u sudnici bit ćete udaljeni, a ne izbačeni, rekao mu je Turudić. 

Spevec je na početku naglasila da je zadaća ATZN-a bila utvrditi jesu li u slučaju privatizacije Ine narušeni tržišni odnosi. AZTN je 3. travnja 2009. godine primio prijavu Vlade i MOL-a o promjeni vlasničkog udjela u Ini. Spevec je objasnila što se promijenilo ugovorom između Ine i MOL-a. Agencija je zauzela stajalište da se u sastavu Uprave vidi prevladavajući utjecaj MOL-a. U Upravi koja je imala šest članova tri člana je imenovao MOL, a tri Vlada RH, međutim u situacijama kada se nije mogla postići suglasnost prevladavajući je bio glas predsjednika Uprave kojeg je imenovao MOL. Isto tako, MOL je u Nadzorni odbor imenovao pet od ukupno devet članova, tri predstavnika je imenovala Vlada RH, a samo je jedan član bio predstavnik zaposlenika. 

Agencija je rješenje donijela u lipnju 2009. godine, o čemu su obavijetili Vladu, MOL i javnost. Rješenjem je naloženo da se u roku od devet mjeseci proda Crobenz, a istovremeno su zabranjene sve aktivnosti koje bi mogle slabiti njegovu tržišnu poziciju. 

Sanaderu u odluci ništa nije bilo jasno

Nakon donošenja odluke Spevec je nazvao Sanader koji je rekao da ni on,a  ni pravnici Vlade ništa ne razumiju pa je pozvao Spevec u Vladu da im sve objasni. Tamo je s kolegicom Vesnom Patrlj sudjelovala na nervoznom sastanku s tadašnjim potpredsjednikom Vlade Polančecom i predstavnicima MOL-a.

- Za nas nije ništa novo da su sudionici nezadovoljni našim rješenjem, ali nezgodno je bilo to što smo s jedne strane bile nas dvije, a s druge cijela stručna ekipa Vlade i MOL-a, rekla je Spevec.

Nakon što su na sastanku Polančec i predstavnici MOL-a prihvatili odluku otišli su do Sanadera koji je provjerio je li sad svima sve jasno, a potom se ispričao Spevec zbog neugodnosti. 

Spevec je rekla da su se Mađari djelomično pridržavali donesenih odluka, a na kraju je prodaju Crobenza obavio povjerenik kojeg je imenovala Agencija.

Sanaderovoj odvjetnici Sloković Spevec je rekla da se protiv odluke agencije mogao pokrenuti upravni spor, ali to nitko nije napravio. Isto tako rekla je da Vijeće nije zapravo donijelo odluku nego je samo poslalo pismo premijeru u kojem su ga članovi Vijeća upozorili da MOL stječe prevladavajući utjecaj nad Inom.

Tijekom ispitivanja optuženi Sanader je iznio prigovor na istinitost iskaza koje je tužiteljima dala Spevec. Rekao je da nije istina da je predstavnike MOL-a nakon sastanka u Vladi pitao prihvaćaju li odluku, kao što je ranije navela Spevec. Sanaderov odvjetnik Prodanović, koji se na suđenje došao sa štakama jer je operirao nogu, na samom kraju ročišta je tvrdio da će se u daljnjem postupku dokazati da ATZN premijeru nikada nije poslao pismo. Ono je navodno poslano 20. travnja, a Sanader je rekao  da ga nikad nije dobio. Prodanović je rekao da su u ATZN-u zapravo krajem godine pokušali antidatirati pismo i falsificrati urudžbeni broj. 

Nastavak suđenja idući tjedan

Suđenje Sanaderu nastavit će se idući tjedan, a u četvrtak i petak svjedočit će Damir Polančec, Ivan Šuker i Wolfgang Kulterer. Sanadera se u spojem postupku tereti za ratno profiterstvo u aferi Hypo te za primanje 10 milijuna eura mita od mađarskoga MOL-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...