Obavijesti

News

Komentari 85

Polančec je 'umočio' Kosor i Sanadera, svađao se sa sucem

Polančec je 'umočio' Kosor i Sanadera, svađao se sa sucem
10

Damir Polančec je u svjedočenju na sudu kazao kako je Ivo Sanader naredio Kosor da se proda sedam posto dionica INA-e koje je imao Fond hrvatskih branitelja

VIDEO

Na zagrebačkom Županijskom sudu u četvrtak se nastavilo suđenje Ivi Sanaderu. U objedinjenoj optužnici tereti ga se da je uzeo proviziju od Hypo banke te da je uzeo 10 milijuna eura mita od MOL-a kako bi toj mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u INA-i. 

Na klupu za svjedoke danas je zasjeo Damir Polančec. U sudnici je bilo vatreno. 

Polančec je u detalje objašnjavao pregovore s MOL-om. Kazao je kako je ključni trenutak bio kada je Fond hrvatskih branitelja prodao svoje dionice. Tada je MOL prvi put imao više dionica. Polančec se prisjetio i nekoliko sastanaka Vlade i MOL-a. 

U svom svjedočenju kazao je i da je Sanader naredio Kosor da se proda sedam posto dionica INA-e koje je imao Fond hrvatskih branitelja. Opisao je i sastanak s Kosor nakon što je izašao iz zatvora prilikom kojeg ga je pitala što HDZ može učiniti za njega, a Polančec joj je rekao: 

- Izvolite napraviti presicu i očitovati se o odlukama koje smo zajednički donosili, a vi sada imate amneziju. Izvolite stati iza političkih odluka koje smo zajednički donosili u slučajevima HEP, TLM, prodaja dionica INA-e, nepotrebne studije (slučaj Borovo) - prepričao je u sudnici što joj je rekao.

Polančec se prilikom svjedočenje uspio 'porječkati' sa sucem Ivanom Turudićem. Sudac mu je rekao da mora biti pristojan, na što mu je Polančec rekao da se trudi.

- To vam često ne uspijeva - zaključio je sudac, a Polančec mu uzvratio sa 'Tu smo isti'. 

Osvrnuo se i na sastanak užeg kabineta Vlade na kojem se odlučivalo o ponudi MOL-a.     Tužiteljica je Polančeca pitala što je za sve na sastanku užeg kabineta značio Sanaderov stav o tome da se prijedlog Mađara treba prihvatiti. On je rekao kako se tada gotovo svaka Sanaderova odluka smatrala obvezjućom. Polančec je posvjedočio i kako je Vlada krajem 2008. godine odlučila otkupiti podzemno skladište plina jer je alternativa tome bila da INA drastično poveća cijene derivata. 

Polančeca su na kraju unakrsno ispitivali Sanaderovi odvjetnici. Čedo Prodanović je pitao Polančeca jesu li zaključci koje je Sanader formulirao bili isključivo njegovi ili su bili rezultat rasprave na sastanku. 

- Ja možda griješim, ali ne sjećam se da je predsjedništvo HDZ-a donijelo odluku koja se protivila stavu predsjednika stranke - rekao je Polančec.

Sanader je prigovorio na Polančecov iskaz o donošenju odluka na predsjedništvu stranke te kazao da bi se zaključci uvijek donosili na kraju rasprave. Prigovorio je i na istinitost Polančecova iskaza da je on naložio Kosor da proda braniteljske dionice. 

Današnje svjedočenje Damira Polančeca pratio je i predstavnik MOL-a zapisujući sve što je Polančec rekao. Neslužbeno doznajemo da MOL od početka pozorno prati suđenje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...
Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'
UHITILI MUŠKARCA (40)

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'

Muškarca (40) priveli su zbog izazivanja smrti iz nehaja. On je verbalno napao Milku B. (73) ispred zgrade, a potom ju i odgurnuo. Žena je potom preminula nakon što joj je pozlilo