Obavijesti

News

Komentari 20

Nastavili potragu za mladima Poljakom, pomaže i helikopter

Nastavili potragu za mladima Poljakom, pomaže i helikopter
1

Traga se za poljskim državljaninom koji se u ponedjeljak uputio na planinu iz mjesta Krvavica i od tada mu se gubi svaki trag. Prvi dan potrage nije dao nikakve rezultate

VIDEO

U utorak ujutro nastavljena je velika akcija HGSS-a na planini Biokovo iznad mjesta Bast kod Baške Vode. Traga se za poljskim državljaninom koji se u ponedjeljak uputio na planinu iz mjesta Krvavica i od tada mu se gubi svaki trag. Prvi dan potrage na Biokovu za nestalim 32-godišnjim poljskim turistom nije polučio rezultate. Članovi GSS, 13 iz Makarske i 8 iz Splita, akciju traganja su završili kad je pala noć te se u 21 sat vratili u stanicu u Makarsku. 

Dojavu za nestalim Poljakom zaprimili su nešto prije 11 sati u ponedjeljak i odmah alarmirali ekipu, a podignut je i helikopter HRZ-a, koji je dva sata pretraživao strme stijene južno od Sv. Ilije te prebacio polovicu ljudstva na vrh. 

Kako doznajemo, Poljak se nije upisao u knjigu na Sv. Iliji, ali ni u dvije prije 1642 m drugog po visini vrha Biokova. Svake godine, nažalost Biokovo odnese živote neiskusnih izletnika koji se upute neadekvatno opremljeni i neiskusni u planinarenju, ne respektirajući divlju ćud i surovost ove planine. 

- Za ovakve uspone potrebno je planinarsko iskustvo, dobra oprema, ali prvenstveno poznavanje ove prekrasne planine koja je u svoj svojoj ljepoti ponajprije surova s puno jama, strmih vrhova i litica opasnih za one koji je ne poznaju - reklo nam je nekoliko zagvoških planinara koji Biokovo poznaju "u dušu" i koji planinare tijekom cijele godine. 

Najteži uspon na Biokovo je upravo uspon na Sv. Iliju zbog strmih i opasnih litica. Za uspon je potrebno od 4 do 5 sati.

Nesretni Poljak ljetovao je u Krvavici kod Baške Vode sa sestrom i njezinom obitelji. U nedjelju u 9 sati uputio se na Sv. Iliju obučen u kratke hlače, majicu kratkih rukava, s kapom na glavi i tenisicama na nogama. Uzeo je sobom tri litre vode. 

"Radi se o nepristupačnom terenu"

Potraga za mladim Poljakom nastavljena je u utorak s tridesetak članova GSS kojima se već u ranim jutarnjim satima priključio helikopter HRZ-a te psi tragači.

- Naši su ljudi već na vrhu Biokova i "češljaju teren". Nažalost radi se o nepristupačnom terenu koji je pravi labirint i za iskusne planinare. Uz ljudstvo u akciji spašavanja sudjeluju i psi tragači - rekao nam je pročelnik HGSS Split Vinko Prizmić

Od njega saznajemo kako je u zadnjih dvadesetak godina ova planina odnijela desetke života. Prisjetimo se kako je  i prošle godine na Biokovu i to baš ponad vrha Sv. Ilija smrtno stradao Češki turist koji je pri usponu najvjerojatnije pao s litice.

Koliko su sigurni da je nesretni Poljak krenuo baš prema vrhu Sv. Iliji ni u HGSS nam nisu mogli odgovoriti. 

- Nema lokacije, pretražujemo Biokovo - kratko nam je odgovorio Prizmić. 

Naime, ova je planina izazov za svakog ljubitelja planinarenja i izletnika, ali kada se zađe u njenu unutrašnjost vrlo brzo se izgubi. Treba pratiti markirane staze, kojih na nekim dijelovima čak i nema. U jutarnjim satima utorka helikopter HRZ-a konstantno je u prelijetanjima cijelim vrhom Biokova ne bi li se uočio neki znak koji bi ukazivao na eventualnu lokaciju mladog Poljaka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)