Obavijesti

News

Komentari 314

Seljaci: Ili premijer Milanović ili krećemo traktorima za Zagreb

Seljaci: Ili premijer Milanović ili krećemo traktorima za Zagreb
5

Seljaci odlučili: Od petka u 16 sati blokirat će prometnice, a premijeru Zoranu Milanoviću dali su rok do 18 sati neka odredi vrijeme i mjesto sastanka

VIDEO

Nakon jednog dana pauze, zbog blagdana Velike Gospe, poljoprivrednici su u petak nastavili s prosvjedom i blokadom cesta. 

Na sastanku predstavnika seljačkih udruga koji je održan u Retkovcima, odlučeno je da prosvjednici na svim punktovima, nakon dvodnevnog prekida prosvjeda, od 16 sati traktorima blokiraju prometnice, a premijeru Zoranu Milanoviću su dali rok do 18 sati neka odredi vrijeme i mjesto sastanka, negdje u Slavoniji ili u Zagrebu i ima rok od 24 sata da formulira svoj odgovor. U protivnom seljaci će u subotu u 18 sati krenuti traktorima prema Zagrebu, javlja Večernji list

Tako su oko 16.30 sati seljaci s desetak traktora, u dogovoru s policijom, kod naselja Zamlaka zatvorili prilaznu cestu na autocesti Zagreb-Varaždin, čime su onemogućili ulaz i izlaz s autoceste. Blokada traje do daljnjega.

Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka drži kako prosvjedi koji traju već deset dana nisu prosvjedi samo seljaka već sviju građana Hrvatske koje pogađa nesposobnost i nerazumijevanje vladajućih elita u Hrvatskoj. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokrovac: Molimo građane da nam se priključe

- Molimo građane da nam se priključe - pozvao je Pokrovac podsjećajući kako je srbijanska Vlada otkupila svu pšenicu svojih poljoprivrednika plativši im "cijenu kojom se mogu pokriti", dok hrvatska Vlada svoje seljake "tjera na prosjački štap".

Predsjednik Udruženja seljaka Virovitičko-podravske županije Zvonko Pipić je najavio kako će se tijekom večeri ili najkasnije u subotu ujutro prosvjedima pridružiti i nezadovoljni poljoprivredni proizvođači s područja Međimurske, Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije čime bi se prosvjedi proširili na ukupno jedanaest kontinentalnih županija. Dodao je kako se na prosvjednim punktovima nalazi oko 3000, "a možda i 4000 traktora".

Zatvorit će cijelu kontinentalnu Hrvatsku?

Prema najavama predsjednika Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, Antuna Lasla, otvaraju se novi punktovi u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. Tako da će kontinentalna Hrvatska biti potpuno zatvorena. 

Kako su predstavnici seljačkih udruga iz sedam županija odlučili na sastanku u Jugovu Polju kod Virovitice, prosvjedovat će dok se ne ispune zahtjevi o isplati preostalih poticaja i otkupnoj cijeni pšenice. Prema podacima predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore neisplaćeno je više od 450 milijuna kuna poticaja. Uz to seljaci smatraju kako otkupna cijena pšenice ne smije biti ispod 1,35 kuna. Razne olakšice i kompenzacije, te cijena od 1,35 kuna za kilogram pšenice moguće su opcije. 

Predsjednik Ivo Josipović potvrdio je kako će se idući tjedan sastati s njima, no seljaci žele znati i točan datum sastanka. 

Prosvjeduju i Varaždinci: Probit će ogradu na autocesti

U znak solidarnosti sa slavonskim kolegama, uz ogradu autoceste u Zamlaki pokraj Varaždina okupili su se traktoristi iz Varaždinske županije, prenosi Večernji list.

Miljenko Ivanuša, koordinator prosvjeda, kaže kako na prosvjedu sudjeluje 18 traktora, te kako će se i nastaviti okupljati.

- Možda sutra i zatvorimo autocestu. Trebalo bi 'otvoriti' ogradu koja je uz autocestu - rekao je Ivanuša aludirajući na to kako će možda pokušati nasilno probiti zaštitnu ogradu.

Radne žene su se preračunale, ništa od prosvjetne šetnje do Zagreba

Premda su namjeravale, žene poljoprivrednika koji već više od 10 dana prosvjeduju na prometnicama diljem kontinentalne Hrvatske, neće se pješice zaputiti iz Đakova u Zagreb. Premda ih je Antun Laslo, jedan od seljačkih lidera, nazvao "radnim ženama", u petak ih je opravdao" da su se malo preračunale te da su odustale kad su sjele, pogledale kartu i vidjele koliko je hodati do Zagreba". 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 314
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a