Obavijesti

News

Komentari 327

Ekskluzivni video iz Zambije: Djecu doveo diplomat iz Konga, sud dobio papire o posvojenju

Ekskluzivni video iz Zambije: Djecu doveo diplomat iz Konga, sud dobio papire o posvojenju
6

U srijedu se saslušavaju svjedoci tužiteljstva, a jedan od svjedoka navodno je trebao biti i Ivan Pernar, koji nema apsolutno nikakve veze s posvajanjima. No on je objavio da je dobio malariju

VIDEO

U tijeku je suđenje hrvatskim državljanima u Zambiji, a došlo je do potpuno novih saznanja u vezi posvajanja djece iz DR Konga, kako nam javlja zambijska novinarka. Imamo ekskluzivan video koji je snimljen na Visokom sudu u Ndoli gdje se upravo sudi našim državljnima.

Pokretanje videa...

Zambija: Suđenje Hrvatima 00:16

Asistentica imigracijske službe Precious Nkamba sa sjedištem na granici Sakania na jugu DR Kongo, koja graniči sa Zambijom, pozvana je za svjedoka. Nkamba je u svjedočenju istaknula kako je djecu do granice dovela osoba iz veleposlanstva DR Konga. Djeca su preko te granice ušla u Zambiju.

Precious Nkandu rekla je sutkinji Visokog suda Mary Mulanda da je 5. prosinca 2022., dok je radila, susrela čovjeka po imenu gospodin Ntumba, za kojeg vjeruje da je iz kongoanskog konzulata.

- Došao je u ured i spomenuo da ide na kongoansku stranu. Znam da je gospodin Ntumba predstavnik u veleposlanstvu Konga. Rekao mi je da ide u Kongo po neke ljude koji su bili u tranzitu u Hrvatsku kroz Međunarodnu zračnu luku Simon Mwansa Kapwepwe - rekla je Precious Nkandu, prenosi za 24sata zambijska novinarka.

Nkandu je rekla da je nakon što je gospodin Ntumba otišao, kontaktirala zaduženu imigracijsku službenicu međunarodne zračne luke Simon Mwansa Kapwepwe Gloriju Sakulenga, koja je potvrdila da je primila informacije od kongoanskog konzulata.

- Ona mi je zatim putem WhatsAppa proslijedila slike putovnice, papira za usvajanje i ovjerene kopije matičnih knjiga - rekla je Nkandu.

Važno svjedočenje o prelasku djece preko granice

Imigracijska službenica je dalje ispričala da se oko 17:00 sati Ntumba vratio s dokumentima i djecom.

Kada ga je kaže, pitala gdje su roditelji djece, Ntumba joj je rekao da su već u Ndoli i čekaju djecu.

Gospođa Nkandu svjedoči da je odobrila diplomatu prolaz.

Međutim, rekla je da kada su se djeca pojavila pred njom, djecu nije podvrgla uobičajenom skeniranju dokumenata jer su bila maloljetna i bila su s diplomatom. Imigracijska službenica Nkandu također je sudu predstavila originalne preslike putovnice djece i dokumente o njihovom posvojenju.

Svjedokinju ispituju odvjetnici Hrvata

Svjedokinju Nkandu ispituju odvjetnici Hrvata, među kojima je i Kelwin Silwimba.

- Ntumba je službenik kongoanskog konzulata. Putovnice su bile ovjerene žigom s kongoanske strane. Nije bilo ništa zlonamjerno i krivo u stavljanju žiga na putovnica s kongoanske strane. Putovnice je izdala hrvatska vlada - odgovorila je Precious Nkandu.

Djeca su, navodi, hrvatski državljani prema dokumentima koje je predočila na sudu kao što su njihove putovnice i papiri za posvojenje. Istaknula je i kako trenutno ne radi jer je pod suspenzijom.

Na sud nije donijela ispise dokumenata koje je Sakulengi poslala na WhatsApp. Također je potvrdila da joj je Sakulenga teta i radna kolegica.

- Znala sam gospodina Ntumbu zajedno s njegovim kolegama iz konzulata. Obično se bavio pitanjima koja se odnose na Kongoance, kao i imigracijskim pitanjima koja uključuju kongoansko državljanstvo. Kao imigracijski službenik, nakon što mi se pošalju dokumenti, nisam dužna istraživati ​​dokumente. I tog određenog dana obavljala sam svoju dužnost imigracijskog službenika. 
Mi kao imigracijski službenici ne skeniramo dokumente diplomata jer oni imaju određeni imunitet - istaknula je Precious Nkandu.

Svjedokinja iz pansiona

Ispitana je i druga svjedokinja, Grace Mwelwa, recepcionerka u pansionu Spree. U svjedočenju je istaknula kako je 2. prosinca posljednji put vidjela grupu bijelaca kako se prijavljuju u pansion.

Ispričala je da je istog dana oko 19 sati vidjela tri crnkinje s crnom djecom u pratnji muškarca koji se samo predstavio kao SBM. Gospođa Mwelwa rekla je sudu da je SBM onaj koji je napravio rezervacije za bijelce, a kada su ga upitali zašto im nije dopustio da se upišu u registar gostiju, zaprijetio im je otkazom.

- Rekao je da će reći mom šefu da nas otpusti jer je naporno radio u industriji više od 10 godina. Dana 6. prosinca, oko 09:00 sati, vidjela sam bijelce kako izlaze iz sobe i kako se igraju s crnom djecom i oko 16:00 sati vidjela sam dva bijelca kako dolaze na recepciju s crnom bebom i pitaju imam li kanilu. Pitala sam ih u čemu je problem, odgovorili su mi da dijete ima temperaturu i da čekaju taksi. Nakon toga su otišli  - kazala je.

Sutkinja izdala upozorenje za Pernara

Doznajemo kako su odvjetnici obrane sudu prijavili Pernara. Žalili su se na njegovo kontinuirano objavljivanje sudskih postupaka na društvenim mrežama iako on nije na sudu jer ima malariju.

- Sutkinja je izdala upozorenje za Pernara da stane s objavama. Odvjetnik se također požalio da su ga viđali kako snima sudnicu, što nije dopušteno, na to je državni odvjetnik rekao da Pernaru nije dobro, da ima malariju - doznajemo.

Novinarka nam javlja kako sve optužene, Hrvate, Gloriju Sakulenga i Stevena Mulija ukupno brani sedam odvjetnika.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

video vijesti 01:15

 

Podsjetimo, prošlog tjedna na istom sudu izjasnili su se da nisu krivi za navodnu trgovinu djecom, što ih se tereti u optužnici.

Ročišta će se održavati do kraja tjedna, a prvo će se ispitivati svjedoci tužitelja, jedan od njih je i Ivan Pernar, za kojeg smo već pisali da nema nikakve veze s posvojiteljima kao ni s posvajanjima iz Zambije.

Pernar je navodno trebao biti svjedok već danas, ali je na svom Telegram kanalu objavio kako je dobio malariju. Dodao je da bi se pred sudom mogao pojaviti u četvrtak ili petak.

Gdje su djeca? Hrvatima su u Zambiji prije 160 dana oduzeli djecu, naša ministarstva šute
Gdje su djeca? Hrvatima su u Zambiji prije 160 dana oduzeli djecu, naša ministarstva šute

Izjasnili se da nisu krivi

S Hrvatima u sudnici Visokog suda prošlog su tjedna sjedili i Gloria Sondoyi Sakulenga, zambijska imigracijska službenica, koju se tereti u istoj optužnici s Hrvatima, a državni odvjetnik zatražio je, pak, od Visokog suda da se u tu optužnicu uključi i Stevena Muliju, službenika za ugostiteljstvo iz DR Kongo.

Steven Mulija je turistički djelatnik zadužen za rezervaciju smještaja te se još nalazi u pritvoru iako mu je također odobrena jamčevina, no kao što doznajemo, vrlo vjerojatno nije imao dovoljno novca da je isplati.

'Moj brat u Zambiji prolazi kroz pakao, izgubio je 20 kila. Samo žele doći doma sa djetetom'
'Moj brat u Zambiji prolazi kroz pakao, izgubio je 20 kila. Samo žele doći doma sa djetetom'

O Gloriji Sondoya Sakulenga su 24sata prva pisala, kad smo otkrili da je riječ o zambijskoj imigracijskoj službenici koja radi u zračnoj luci u Ndoli.

Hrvati su zatražili i prevoditelja što im je Visoki sud u Ndoli prošlog tjedna i dopustio pa je tako u svojstvu prevoditelja bio Tomislav Bošnjak, veleposlanik RH u Egiptu. To je prvi put da im je neki hrvatski veleposlanik bio u sudnici. Ranije su jedino imali podršku drugog tajnika veleposlanstva RH u Pretoriji - Darija Klasića, ali ne i neke visokorangirane osobe iz hrvatske diplomacije.

Kao što smo već pisali, očekuje se da cijeli sudski proces završi u roku od mjesec dana, tako da bi Hrvatima presuda mogla biti izrečena već 8. lipnja, a možda neće ni doći do presude.

Doznajemo: Hrvati bi već 8. lipnja mogli doznati presudu, a može doći i do prekida suđenja
Doznajemo: Hrvati bi već 8. lipnja mogli doznati presudu, a može doći i do prekida suđenja

Odvjetnik Kayuni: Suđenje u prosjeku traje tri tjedna

Naime, izvori iz zambijskog pravosuđa objasnili su nam cijeli pravosudni proces koji se potpuno razlikuje od hrvatskog načina suđenja koje traje i po desetak godina. Kod njih sve ide po brzom postupku što su 24sata prva otkrila prije nekoliko mjeseci, kad nam je zambijski odvjetnik John Kayuni rekao da suđenje u Zambiji u prosjeku traje tri tjedna.

- Svakog prvog u mjesecu sutkinja ili sudac Visokog suda sazovu 30-ak slučajeva koje su dobili, potom se optuženima čita optužnica te se oni nakon toga izjašnjavaju o tome osjećaju li se krivima ili ne. Sutkinja je tako i u ovom slučaju odredila daljnje datume suđenja, i to za drugi tjedan. Tako će se iduću srijedu, četvrtak i petak saslušavati svjedoci tužiteljstva. Cijelo suđenje traje mjesec dana. Postoji opcija da se suđenje prebaci i na idući mjesec ili da se dodaju dva do tri dana ako se trebaju ispitati još neki svjedoci. Međutim, sudovi u Zambiji dan za danom brzo odrađuju sudski proces i ne daju da se gubi vrijeme. Nakon što sutkinja sasluša sve svjedoke tužiteljstva, odlučuje ima li potrebe za iznošenjem obrane. Naime, ako odluči da tužiteljstvo nije uspjelo dokazati optužbe, potom prekida suđenje i obrana se ne iznosi, a optuženi se oslobađaju svih optužbi - otkrili su nam izvori iz Zambije.

Hrvatica posvojila dijete iz DR Konga i bez komplikacija ga dovela dok se sudi Hrvatima
Hrvatica posvojila dijete iz DR Konga i bez komplikacija ga dovela dok se sudi Hrvatima

Prvi put su odbačene optužbe protiv njih 6. veljače

U prijašnjem suđenju, jer kao što znamo, ovo je drugo suđenje za isti slučaj, ispitano je nekoliko svjedoka. Prvi put su, 6. veljače odbačene optužbe protiv osmero Hrvata i rečeno im je da napuste Zambiju u roku 48 sati, da bi ih potom zambijske vlasti ponovno uhitile u zračnoj luci u Ndoli kad su namjeravali otputovati u Hrvatsku.

Ponovno su vraćeni u zatvor u kojemu su drugi put bili 16 dana te su pušteni da se brane sa slobode, a slučaj je s nižeg suda prebačen na Visoki sud.

U prvom suđenju kojeg je vodio sudac Dominic Makalicha, saslušano je nekoliko svjedoka koje je predložilo tužiteljstvo, a koji su trebali govoriti o ponašanju uhićenih Hrvata prije i prilikom uhićenja.

Saslušana je šefica imigracijske službe Mercy Phiri na aerodromu u Ndoli, koja je izjavila da su 7. prosinca prošle godine dobili informaciju da četiri hrvatska para pokušavaju kroz zračnu luku napustiti zemlju s četvero kongoanske djece, zbog čega su, kaže, posumnjali da se radi o krijumčarenju djece. 

Otkrivamo što rade i kako žive Hrvati u Zambiji: 'Sad ih bar možemo vidjeti, šalju nam slike'
Otkrivamo što rade i kako žive Hrvati u Zambiji: 'Sad ih bar možemo vidjeti, šalju nam slike'

Što su govorili svjedoci

- Upozorila sam čuvare koji su bili na izlaznom terminalu na te hrvatske parove, a kasnije smo, prema podacima iz njihovih putovnica, utvrdili da su hrvatski parovi u Zambiju ušli kao obični građani, dok su djeca ušla u Zambiju iz Konga preko graničnog prijelaza Sakania. U hotelu u kojem su prethodno bili smješteni otkrili smo da su hrvatski parovi viđeni s četvero male djece, iako su se dva dana ranije u hotel prijavili bez djece - rekla je službenica i dodala da su predočili "navodne dokumente o posvojenju djece" iz kojih je bilo jasno da uhićeni nisu bili u DR Kongu iz kojeg su posvojili djecu, već su bili u Zambiji. 

Nakon njihovih svjedočenja, sudac je odbacio optužbe protiv Hrvata, no sad je u tijeku novo suđenje, a vodi ga sutkinja Visokog suda Yvonne Chembe.

Saslušavane su i dvije djelatnice hotela Spree Guest House Kansenshi ​u Ndoli, u kojem su odsjeli uhićeni hrvatski parovi. Navele su da su Hrvati kod njih bili ukupno pet dana, te da su na aerodrom išli s djecom. Navele su i da su pomogle paru s jednogodišnjim djetetom koje je plakalo jer je imalo temperaturu, kako je rekla menadžerica hotela Estelle Banda. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 327
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.