Obavijesti

News

Komentari 146

'Kroz godine smo 'izvukli' 35. mil. kuna, dala sam ih Barišiću'

Jurak je u svojem iskazu rekla kako je Fimi media imala proviziju te kako je sva dobiti išla HDZ-u. Novac je davala Barišiču koji ga je nosio šefu stranke Sanaderu

VIDEO

Mladenu Barišiću sam kroz godine predala 35 milijuna kuna koje smo izvukli iz državnih tvrtki, rekla je u svojem iskazu USKOK-u Nevenka Jurak. Taj je iskaz pročitan u ponedjeljak na suđenju u slučaju Fimi media na zagrebačkom Županijskom sudu. Jurak je posvjedočila i kako Barišića poznaje 20 godina te kako su druženje obnovili dok su bile bolesne njegova žena i njezina majka. 

"Fimi medija će imati proviziju, a sva dobit ide u HDZ"

- Fimi media je tada imala samo jednog zaposlenika, mene. Tada me nitko nije htio angažirati jer je mislio da ne mogu obaviti posao. Barišić me pitao da li znam nekoga tko može napraviti plakate i bedževe za HDZ. Rekla sam mu da to može Fimi meda. Odradila sam to no nisam im naplatila jer sam očekivala da će mi pomoći pronaći neki novi posao. Tražila sam Barišića da mi pomogne. To je bilo 2004. kada je HDZ došao na vlast - rekla je Jurak. Barišić joj je tada rekao da će razgovarati sa Sanaderom. 

- Tada nisam znala u što će se to pretvoriti. Barišić se dogovorio sa Sanaderom da će sve poslove oko promocije odrađivati Fimi media. Fimi media će imati proviziju i troškove, a sva dobit ide u stranku. Barišić bi mi rekao koliko novaca treba, a ja bih vidjela koliko ima od profita i koliko mu mogu dati. On je to nosio u stranku. Kasnije mi je rekao da je to davao Sanaderu - objasnila je Jurak. Dodala je i kako su novac izvlačili preko Onide jer su se iznosi koje su tražili povećali. 

"2007. je bila najveća potražnja za gotovinom"

- Bojali smo se novac izvlačiti van iz Fimi medije da ne izgleda kao "pranje novaca". Dimiću bi dali podatke o tome koliko novca treba izvući, a on bi poslao fakturu. Nakon uplate bi podigao novac, donio ga nama, a sebi bi uzeo 10 posto provizije. 2007. je bila najveća potražnja za gotovinom - rekla je Jurak. 

O poslu s MUP-om

Jurak je govorila i o poslu s MUP-om. Barišić joj je 2006. godine rekao kako će Fimi media dobiti posao od MUP-a. Nazvao ju je Mehun i dogovorili su da će Fimi media za njih napraviti spotove za televiziju. 

- Nakon toga sam dalje poslove dogovarala s Kirinom. Njemu sam rekla kako MUP ima pravo na deset posto popusta za emitiranje spotova na televiziji i 30 posto na radio, a on mi je rekao da to zanemarim te da uplatim cijeli iznos - rekla je Jurak. 

"Tonči Vrdoljak je dobio milijun kuna iz crnog fonda"

Na suđenju u ponedjeljak su pročitali i iskaz Branke Pavošević, bivše HDZ-ove blagajnice. U iskazu Branke Pavošević je pročitano i nekoliko isplatnica. Tako je isplatnica na ime Damira Hoyke bila 90.000 kuna, na Masol milijun kuna, na ime Tončija Vrdoljaka bile su dvije isplatnice jedna je bila milijun kuna, a druga 100.000 kuna. Isplatnica namijenjena Vanni je bila 30.000 kuna,a Ivani Kind i  Jacquesu Houdeku 10.500 kuna. Na neke od tih isplatnica Pavošević je kasnije napisala Kosor-kampanja jer se sjetila da da su one bile za kampanju. 

U iskazu Pavošević navodi i kako je Darko Milinović tijekom 2008. i 2009. mjesečno dobivao 10.000 kuna. Nekoliko mu je puta, tvrdi, novac predala za više mjeseci. Bianca Matković je dobivala 8.000 kuna mjesečno, ali je nekoliko puta uzela po dva ili tri mjeseca odjednom. Pročitali su i još nekoliko isplatnica. Pavošević tako tvrdi da je isplatnica Ivani Kindl bila na 110.000 kuna, Davoru Dretaru na 100.000 kuna i Škori na 60.000 kuna 

"Imala sam žutu i plavu knjigu"

Pavošević tvrdi u iskazu da je imala žutu i plavu knjigu te kako je na obje zaboravila. Žuta knjiga je knjiga plaća i isplata za pojedine djelatnike, tvrdi Pavošević te dodaje kako je većinu isplata pisala na posebne papire. Kaže kako je u žutoj knjizi neznatan broj isplata te da je zato zaboravila na knjigu. 

- U plavoj je bio popis evidencija isplata "na crno" za 2006. i 2007. godinu. Nije cjelovita. Sve sam podatke osobno ispisivala. Oni koji su primali novac su mi se potpisivali sa strane, a neke sam uplate kasnije dodala pa nije bilo potpisa - tvrdi Pavošević u iskazu  

Dokumentaciju zakopala na livadi

Pavošević je objasnila kako je dokumentaciju o isplatama odlučila sakriti jer je osjećala nelagodu, bila je prestrašena i bojala se da će izgubiti posao. Tada je i Barišić bio uhićen pa je dokumentaciju odlučila zakopati na livadi pored štale čiji su vlasnici njezini roditelji. Nakon što su je uhitili odlučila je nakon konzultacija s odvjetnikom predati dokumente. 

Suđenje se nastavlja u utorak.   

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 146
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.