Obavijesti

News

Komentari 7

Nastavnici ministru: Učenike se na testiranje šalje pet dana od pojave simptoma, to nije dobro

Nastavnici ministru: Učenike se na testiranje šalje pet dana od pojave simptoma, to nije dobro
1

Osim što se učenike kasno šalje na testiranje, rezultati se čekaju po dva dana, a svi bliski kontakti i dalje dolaze u škole, te se zaraza širi, upozorava nastavnička grupa Školska zbornica

VIDEO

Nastavnička grupa Školska zbornica koja okuplja više od 20.000 učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, ravnatelja i drugih odgojno-obrazovnih stručnjaka, upozorila je nadležnog ministra da se zaraženi učenici ne šalju dovoljno brzo na testiranja.

- Zbog povećanog pritiska na epidemiološku službu i velikog broja testiranja potencijalno zaraženih osoba dolazimo u situaciju da se učenici u nekim slučajevima na testiranje šalju tek pet ili šest dana nakon pojave simptoma. Rezultati se čekaju i do dva dana, a tom vremenu svi njihovi bliski kontakti u razredu i dalje dolaze u školu, dok su kontakti izvan škole također ugroženi. Bez propisane mjere izolacije, virus šire dalje - ističe se u otvorenom pismu Radovanu Fucshu.

Kako dalje navode, "predugo čekanje na testiranje potencijalno zaraženih učenika ne pridonosi sigurnom okruženju u školama. Isto tako, kasna informacija o zarazi nekog učenika povećava opasnost da njegovi kontakti budu zaraženi i šire virus u školi. Sve to zajedno povećava i vjerojatnost izolacija cijelih razreda, pa i cijelih škola te prelaska na online nastavu".

Nastavnička grupa stoga poziva ministra da u dogovoru s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo učine što je moguće da se ubrza proces testiranja učenika i smanji čekanje na rezultate. Smatraju kako su ova dva dana online nastave kratkoročno rješenje.

- Poboljšanje u organizaciji testiranja za učenike škola uvelike bi pridonijelo smanjenju širenja zaraze i potrebi za online nastavom - zaključuju.

Podsjetimo, do kraja ovog tjedna u većini škola nastava traje online, a o tome kako će se nastaviti idući tjedan, odlučit će Stožer i epidemiolozi.

- Prema informacijama kojima trenutno raspolažemo, nastavu po A modelu u četvrtak i petak provodit će pojedine škole s područja Zadarske županije, škole kojima je osnivač Grad Sisak te djelomično dvije škole kojima je osnivač Grad Čakovec. Što se tiče idućeg tjedna, do sada nismo zaprimili obavijest niti jednog osnivača o nastavi po C modelu - javljaju iz Ministarstva.

Županije, gradovi, stožeri i ravnatelji o svemu će odlučivati po završetku praznika, no s obzirom na to da se epidemija ne smiruje, za očekivati je da će se za dio škola tražiti produljenje online nastave. U Zagrebu su se na nastavu uživo u četvrtak vratili učenici privatne židovske osnovne škole Hugo Kon, gradske školu su online.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu