Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Nasukane kitove prevezli u drugu luku na kamionima

Od 87 nasukanih životinja kod Pertha na obali Australije preživjelo je 11 koje su prevezli u 20 kilometara udaljenu lučicu, koja je puno sigurnija

AFP
Foto: AFP
1 komentara

Spasioci su u utorak kamionima i dizalicama s golemim udlagama prevezli 11 preživjelih kitova u sigurniju luku, gdje su ih pustili u more. Na obalu zapadne Australije, u blizini Pertha, u ponedjeljak se nasukalo 87 kitova i 5 dupina. Ostalo je živo njih 17, no usprkos naporima oko 70 volontera da ih održe na životu, tijekom noći je uginulo njih šest. U zoru su počeli s transportom preživjelih u obližnju zaklonjenu lučicu. Prvi su na vožnju dugu 20 kilometara krenuli majka i mladunče kita, gdje su ih kasnije sve istodobno pustili u more.
- Do kraja dana osam životinja došlo je do dublje vode, dok se tri i dalje vrlo slaba kita muče uz obalu. Spasioci će i dalje pratiti njihovo stanje tijekom noći i u srijedu ujutro - rekla je Leanne O'Rourke iz zavoda za zaštitu životinja.
Slična spašavanja u tome mjestu napravili su i 1986. i 1988., ali nikad s kitovima pilotima. U posljednja četiri mjeseca više od 400 kitova nasukalo se na obale Australije i Tasmanije.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message