Obavijesti

News

Komentari 0

Natjecanje za zaljubljenike u astronomiju: Prilika je to da imenujete planete i zvijezde

Natjecanje za zaljubljenike u astronomiju: Prilika je to da imenujete planete i zvijezde

Međunarodni astronomski savez na ovaj način želi potaknuti sve zaljubljenike u astronomiju da kroz organizaciju događaja na temu egzoplanetnih sustava educiraju javnost od njihovim otkrićima

VIDEO

Po treći put je Međunarodni astronomski savez (IAU) pokrenuo natjecanje za imenovanje egzoplanetnih sustava pod nazivom "NameExoWorlds 2022". IAU je odgovorna za organizacija za dodjeljivanje službenih oznaka i imena nebeskim tijelima. Savez na ovaj način želi potaknuti sve zaljubljenike u astronomiju da kroz organizaciju događaja na temu egzoplanetnih sustava educiraju javnost od njihovim otkrićima. 

- Egzoplanetni sustavi su sustavi poput našeg Sunčevog sustava, a nalaze udaljeni do nekoliko tisuća svjetlosnih godina od nas. Čine ih centralna zvijezda i planeti koji oko nje kruže - tzv. egzoplaneti - otkrila nam je dr.sc Lana Ceraj s fizičkog odsjeka - astrofizičarka na čelu projekta u Hrvatskoj. Do danas je kako kaže otkriveno oko 5200 egzoplaneta, većina od kojih ima samo svoje alfanumeričko ime. 

- U natjecanju građani svih zemalja imaju priliku dati prijedloge za imenovanje egzoplanetnih sustava. Svaki prijavljeni tim može predložiti imena za jedan egzoplanet i njegovu zvijezdu, koji zajedno čine jedan od 20 egzoplanetnih sustava na raspolaganju za imenovanje - ispričala nam je, te dodala kako je za sudjelovanje potrebno oformiti tim kojeg čini kombinacija učenika, učitelja, ljubitelja astronomije te profesionalnih ili amaterskih astronoma. 

- Taj tim potom treba odabrati dva imena, jedno za egzoplanet i jedno za njegovu zvijezdu, koja su odabrana sukladno pravilima imenovanja - objašnjava Ceraj. Također, osim predloženih imena, potrebno je priložiti i argumentirano objašnjenje odabira tih imena na engleskom jeziku koje mora biti u skladu s pravilima imenovanja. Snimiti video u trajanju do 3 minute na hrvatskom jeziku s engleskim titlovima. 

Za kraj je i potrebno izvješće o održanom događaju kojim je grupa popularizirala astronomiju, a bitno je napomenuti da svaki tim može prijaviti ime za samo jedan egzoplanetni sustav, odnosno sustav zvijezde i egzoplaneta. 

Izabrana imena egzoplanetnih sustava bit će dodana uz njihove znanstvene alfanumeričke oznake (neće ih mijenjati). Uz svako odabrano ime bit će naznačeni članovi tima koji su predložili ta imena,.

Prijaviti se možete ovdje, a rok za prijavu je 11. prosinca 2022.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.