News

Komentari 3

NATO bi mogao pomoći EU-u s embargom oružja za Libiju...

NATO bi mogao pomoći EU-u s embargom oružja za Libiju...

NATO bi mogao više pomoći EU-ovoj Operaciji Sofija u provedbi embarga na prodaju i dostavu oružja Libiji, rekao je u utorak europarlamentarcima čelnik NATO-a Jens Stoltenberg

Proteklih su se dana ključni međunarodni čimbenici u unutarnjem libijskom sukobu dogovorili o mjerama za ponovnu uspostavu mira u toj sjevernoafričkoj zemlji.

U okviru svoji napora ministri vanjskih poslova članica EU-a u ponedjeljak su odlučili izmijeniti misiju Unije na Sredozemlju kako bi se preusmjerila na sprječavanje dostave oružja sukobljenim stranama u Libiji, odnosno provedbu UN-ovog embarga.

- NATO pruža potporu Operaciji Sofija. A mogli bi dati veću potporu ako to zatraži Europska unija, primjerice u provedbi embarga na oružje za Libiju, rekao je Stoltenberg.

EU-ova Operacija Sofija pokrenuta je 2015. za zadaćama spriječavanja krijumčarenja ljudi i i provedbe UN-ovog embarga na oružje. Također je spasila tisuće migranata na moru.

Operacija Sofija uspostavljena je pod vodstvom Italije no prijašnja talijanska vlada, u kojoj je najjača stranka bila Liga Mattea Salvinija, tražila je obustavu te operacije jer su brodovi iskrcavali migrante u talijanskim lukama.

Na insistiranje Italije u ožujku prošle godine prekinut je nadzor brodovima, a pojačane su mjere nadzora zračnog prostora, čime je operacija bitno oslabljena. Misija još uvijek sudjeluje u obuci libijske obalne straže.

 

Najčitaniji članci