Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Nazvao ju 'gospođica' i zbog seksizma mora platiti odštetu

Sud je bivšeg zastuopnika Deneša Šoju kaznio samo zbog oslovljavanja Krisztine Krijak, glavne urednice tjednika Uj Magyar kao "gospođice glavne urednice"

Patrik Macek/Pixsell
Foto: Patrik Macek/Pixsell
63 komentara

Zbog oslovljavanja Krisztine Krijak, glavne urednice tjednika 'Uj Magyar Kepes Ujsag' kao "gospođica glavna urednica", Deneš Šoja, bivši saborski zastupnik i načelnik Općine Kneževi Vinogradi, odlukom Općinskog suda u Belom Manastiru mora joj platiti 10.000 kuna odštete - zbog seksizma. 

Završnica je to skoro dvogodišnjeg sporenja koje je započelo 2013. godine tekstom Krisztine Krijak u tjedniku koji izlazi na mađarskom jeziku u kojem se obratila Denešu Šoji da "zaboravlja da nemaju svi Mađari u Hrvatskoj 70 godina kao on, i još postoje djeca i roditelji koji bi izabrali školovanje na mađarskom nastavnom jeziku i ne bi slijedili njega kao primjer koji već i prije 30 godina nije upisao svoju djecu u mađarsku školu". Deneš Šoja, koji je tada bio saborski zastupnik, vrlo brzo joj je odgovorio "otvorenim pismom" koje je objavljeno u Horvatorszagi Magyar Naplo, drugim novinama na mađarskom jeziku. U tom pismu je Deneš Šoja u više navrata Krisztinu Krijak, ne navodeći njezino ime, oslovio kao "gospođica glavna urednica", a na kraju joj je poručio da "kao privatna osoba (individualac) predložio bih mađarskim medijima u Hrvatskoj da s vremena na vrijeme podsjete sve one koji se približavaju četrdesetim godinama, a koji se još nisu odlučili za rađanje djece, da im biološki sat neumoljivo kuca.” 

Krisztina Krijak je tako intoniran Šojin tekst doživjela kao uvredu za sebe, ali i za sve žene koje nisu rodile djecu, i to zbog "niza omalovažavajućih navoda i stereotipa temeljem bračnog statusa". Nakon što ga je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova upozorila na seksizam u svojim izjavama, Deneš Šoja je u svojim istupima nastavio ponavljati iste riječi pa ga je Krisztina Krijak tužila i tražila odštetu od 25.000 kuna.

- Njegove riječi, s obzirom da je saborski zastupnik, imaju znatno veću snagu i odjek od prosječnog građanina - navela je Kristina Krijak u optužnici.

Deneš Šoja se u svojoj obrani izjasnio da mu nije jasno što je uvredljivo u njegovom oslovljavanju s "gospođica", "jer je u hrvatskom jeziku, kao i u drugim jezicima europskih naroda uvriježeno oslovljavati neudanu ženu gospođicom, a uporaba te riječi nije zabranjena u Hrvatskoj".

- U tom slučaju bi onda svaki građanin ove države bio u građanskom deliktu kada bi se koristio izrazom “gospođica” kao seksističkom titulom - rekao je Deneš Šoja.

Opravdavajući se za posljednju rečenicu u svom "otvorenom pismu", Deneš Šoja je rekao da je propagirao demografsku obnovu kao sveeuropski problem te da se sintagma "otkucavanje biološkog sata" ne koristi isključivo za ženu, već za oba spola, kao i za sva živa bića. 

Sud je Deneša Šoju u konačnici kaznio samo zbog oslovljavanja tužiteljice kao "gospođice glavne urednice", ali ne i zbog "otkucavanja biološkog sata", jer je to bila "reakcija na njezino spočitavanje njegove dobi od 70 godina".

Možda vas zanima i ovo:
Message