Obavijesti

News

Komentari 1

NCVVO: Osmaši, ne brinite, nacionalni ispiti još se neće ocjenjivati za upis srednje škole

NCVVO: Osmaši, ne brinite, nacionalni ispiti još se neće ocjenjivati za upis srednje škole
1

Nisu potrebne posebne pripreme, niti ponavljanje gradiva nižih razreda. Ispiti će se bodovati i rangirati ocjenama koje nastavnici neće moći koristiti pri zaključivanju, poručuje ravnatelj NCVVO-a

VIDEO

Roditelji osmaša i sami osmaši sad su već ozbiljno zabrinuti zbog najavljenih nacionalnih ispita. U školama, kažu nam, svakodnevno zovu i raspituju se što će se i kako pisati i hoće li se rezultati tih ispita bodovati za upis u srednju školu. Sami roditelji u dobrpm dijelu škola još nisu dobili neke konkretnije informacije o ispitima, iako će ih u ožujku polagati učenici osmih razreda u svim školama u Hrvatskoj. 

- Nacionalni ispiti koje će u ožujku pisati učenici osmih razreda neće utjecati na zaključnu ocjenu, kao ni na upis srednje škole. Oni će se bodovati, a objavit ćemo i kakve bi dobili ocjene prema postotku riješenosti. Učenici neće dobiti ocjene, već broj bodova i postotak koliko su riješili. Ta će bilješka biti uvrštena u e-dnevnik, no nema čak ni mogućnosti u sustavu da se ta ocjena uvrsti i računa u prosjek - istaknuo je Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji je sazvao konferenciju za novinare kako bi razjasnio brojna pitanja oko ovih ispita.

- Definitivno nije potrebno pripremati se, dapače, preporučujemo da se učenici ne pripremaju kako bismo dobili što vjerodostojnije rezultate. Nije potrebno nabavljati udžbenike iz 5. i 6. razreda za ponavljanje, kako su nas pitali neki roditelji, niti ići na posebne pripreme, Neće biti ni posebnih kataloga sa zadacima, nastavnici će dobiti detaljne upute i primjere zadataka za vježbanje s učenicima - kazao je Filipović.

Nacionalne ispite u ovoj školskoj godini prvo pišu učenici petih razreda 81 škole u kojima je lani započela eksperimentalna provedba ovih ispita. To su učenici koji su lani bili četvrti razred, u kojem će se redovno provoditi nacionalni ispiti. Oni će ispite iz hrvatskog jezika, matematike, te prirode i društva pisati od 10. do 12. listopada

Nacionalne ispite u osmim razredima provest će se na razini cijele Hrvatske, dakle, pisati će ih svi učenici osmih razreda, od 13. do 31. ožujka 2023. Polagat će ispite iz osam predmeta, hrvatskog jezika, matematike, stranog jezika, biologije, fizike, kemije, povijesti i geografije. Svi pišu sve predmete i ispiti će obuhvatiti gradivo od petog do osmog razreda. Svi ispiti polagat će se istog dana u isto vrijeme, u 9 sati.

Nacionalne ispite pisat će i učenici četvrtih razreda, ali samo u 81 školi koja provodi eksperimentalnu provjeru. Oni će ispite pisati od 6. do 10. ožujka 2023. iz tri predmeta: hrvatski jezik, matematika i strani jezik.

Prilagođene ispite pisat će i djeca s individualiziranim i prilagođenim obrazovnim programima, kao i učenici pripadnici manjina.

- Ispiti će se polagati svaki drugi dan, kako bi učenici imali mogućnost predahnuti. Dali smo upute školama da se u dane ispita ne provode pisane provjere, te da u dane ispita imaju određeni broj sati, ali ne onih koji će ih dodatno opterećivati. O daljnjim postupcima i prilagodbi na vrijeme ćemo obavijestiti škole - pojasnio je Filipović, te dodao:

- Koliki će postotak biti potreban za koju ocjenu, tek trebamo odrediti. Hoće li biti uvjet za upis u srednju ubuduće, o tome će morati odlučiti Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Mi ćemo stvoriti sve pretpostavke da kroz tri do pet godina nacionalni ispiti mogu biti uzeti u obzir za ocjenjivanje.

Rezultate ovih ispita dobit će učenici i njihovi roditelji, ali i škole. Filipović smatra kako bi upravo ovi ispiti i učenicima i roditeljima mogli dati realnu sliku o srednjoj školi koju dijete treba upisati, kako bi se izbjegle situacije da jedinice dobivaju učenici koji su u osnovnoj bili odlični.

Potpuni rezultati ispita koje su pisali osmaši u svibnju tek će se znati, no zasad je vidljivo da su postignuti rezultati puno realniji od ocjena. Kako kaže ravnatelj NCVVO-a, točno su u Gaussovoj krivulji, oko 5% najlošijih, te 5-10% najboljih. Filipović je ponovio da je glavni cilj nacionalnih ispita povratna informacija o razini postignuća svih učenika, te će od tih ispita svi imati koristi, jer će imati realnu sliku svoga znanja. Škole, nastavnici, ali i obrazovne institucije će, kaže on, moći raditi na onome što se pokazuje lošim.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava