Obavijesti

News

Komentari 4

Ne bacajte otpadno jestivo ulje u sudoper: Možete ga reciklirati

Ne bacajte otpadno jestivo ulje u sudoper: Možete ga reciklirati

Još od 2017. Ina je pokrenula prikupljanje otpadnog jestivog ulja i u prve tri godine prikupili su više od 16.000 kilograma ulja, koje je reciklirano i opet iskorišteno, umjesto da završi u odvodu

VIDEO

Uoči Uskrsa i češćih obiteljskih okupljanja povećava se i količina ulja koje koristimo, a iz Ine su poručili građanima da se to ulje može i odlagati na odabranim maloprodajnim mjestima u Hrvatskoj kako bi se kasnije recikliralo.

Iako  je ovo ulje razgradivo, privremeno može zagaditi tlo i vodu te ugroziti biljni i životinjski svijet. INA ovaj projekt provodi od kraja listopada 2017. i u prve tri godine prikupljeno je više od 16.000 kg otpadnog jestivog ulja, koje je umjesto u odvodu reciklirano i ponovno iskorišteno.

U pandemijskoj 2020. godini zabilježili su povećanje od 23 posto u prikupljenim količinama u odnosu na godinu ranije, odnosno sakupljano je više od 6,8 tona otpadnog jestivog ulja na maloprodajnim mjestima Ine.

Osim što pridonosi očuvanju okoliša, otpadno jestivo ulje koristi se kao korisna sirovina u proizvodnji bio goriva. Uz to, odvojenim sakupljanjem posebnih kategorija otpada, INA pomaže u ispunjavanju Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017. – 2022. godine.

U vremenu kada su okolišne regulative i potrebe tržišta sve veće, a energetska industrija suočena s transformacijom, projekt prikupljanja otpadnog jestivog ulja je samo jedan od niza projekata koje je INA pokrenula s ciljem brze prilagodbe. Kompanija i nadalje slijedi svoje razvojne smjernice koje su usklađene s okolišnim izazovima i ažuriranom strategijom MOL Grupe, a koje će joj osigurati održivu budućnost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca