News

Komentari 4

Ne bacajte otpadno jestivo ulje u sudoper: Možete ga reciklirati

Ne bacajte otpadno jestivo ulje u sudoper: Možete ga reciklirati

Još od 2017. Ina je pokrenula prikupljanje otpadnog jestivog ulja i u prve tri godine prikupili su više od 16.000 kilograma ulja, koje je reciklirano i opet iskorišteno, umjesto da završi u odvodu

Uoči Uskrsa i češćih obiteljskih okupljanja povećava se i količina ulja koje koristimo, a iz Ine su poručili građanima da se to ulje može i odlagati na odabranim maloprodajnim mjestima u Hrvatskoj kako bi se kasnije recikliralo.

Iako  je ovo ulje razgradivo, privremeno može zagaditi tlo i vodu te ugroziti biljni i životinjski svijet. INA ovaj projekt provodi od kraja listopada 2017. i u prve tri godine prikupljeno je više od 16.000 kg otpadnog jestivog ulja, koje je umjesto u odvodu reciklirano i ponovno iskorišteno.

U pandemijskoj 2020. godini zabilježili su povećanje od 23 posto u prikupljenim količinama u odnosu na godinu ranije, odnosno sakupljano je više od 6,8 tona otpadnog jestivog ulja na maloprodajnim mjestima Ine.

Osim što pridonosi očuvanju okoliša, otpadno jestivo ulje koristi se kao korisna sirovina u proizvodnji bio goriva. Uz to, odvojenim sakupljanjem posebnih kategorija otpada, INA pomaže u ispunjavanju Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017. – 2022. godine.

U vremenu kada su okolišne regulative i potrebe tržišta sve veće, a energetska industrija suočena s transformacijom, projekt prikupljanja otpadnog jestivog ulja je samo jedan od niza projekata koje je INA pokrenula s ciljem brze prilagodbe. Kompanija i nadalje slijedi svoje razvojne smjernice koje su usklađene s okolišnim izazovima i ažuriranom strategijom MOL Grupe, a koje će joj osigurati održivu budućnost.

Najčitaniji članci