Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
16 komentara

'Ne čitam ja ugovore, utvaram da sam dobri tata ovoga grada'

Svoj posao sam uvijek radio po zakonu, statutu i poslovniku, a tako su postupali i moji podređeni, zamjenici i ostali odgovorni, rekao je Bandić na Županijskom sudu

Zagreb: Bandić svjedočio na suđenju Davoru Jelaviću za aferu Nadstrešnice
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
16 komentara

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočio je na suđenju u tzv. aferi Nadstrešnice. Prema optužnici, Grad Zagreb oštećen je za 12 milijuna kuna u poslu izgradnje 600 nadstrešnica za autobusna i tramvajska stajališta.

Na pitanje je li čitao ugovore za nadstrešnice, Bandić je odgovorio:

- Nisam ih čitao, nijedan ugovor ne čitam, a tjedno ih potpišem tisuće. Kad bilo tko dođe do gradonačelnika, ja ga uputim resornom pročelniku, a onda on to dalje radi. Tako je bilo i tako će biti dok sam ja gradonačelnik. Imamo nultu stopu tolerancije prema svim oblicima nepravilnosti i kriminala, kaže Bandić,

Dodaje i da je na zahtjev mjesnih odbora i gradskih četvrti dao nalog da se popišu sva mjesta za nadstrešnice:

- 1. lipnja 2019. bit će 19 godina kako sam ja gradonačelnik Zagreba. Svoj posao sam uvijek radio po zakonu, statutu i poslovniku, a tako su postupali i moji podređeni, zamjenici i ostali odgovorni. O nadstrešnicama nemam puno saznanja, to je odrađivala gradska služba, rekao je Bandić pa naglasio:

- Ja sam gospodin gradonačelnik i dobri tata grada i kao takav rukovodim dobro uštimanim orkestrom. 

Potom mu je sutkinja Maja Štampar Stipić rekla da kao gradonačelnik dosta toga ne zna. Bandić je potom ponovio:

- Ja sam šef dobro uigranog orkestra koji funkcionira savršeno. Pobijedio sam na izborima šest puta i utvaram da sam dobri tata grada. 

Sudsko vijeće predočilo je zagrebačkom gradonačelniku promemoriju od 7. srpnja 2008., na kojem je prema zapisniku i on sudjelovao,  a prema kojem je Davor Jelavić spominjano da tvrtka Gredelj radi na projektu nadstrešnica, a javni poziv za taj posao raspisan je tek 29. srpnja te godine.

“Pa što je tu čudno, mogla je biti spomenuta bilo koja druga tvrtka. Možda je i krivo ušlo u zapisnik. Stručne službe rade svoj posao, kao i povjerenstvo za taj posao. Ja možda i nisam bio na tom sastanku, bez obzira na to što piše u zapisniku”, rekao je na kraju gradonačelnik Bandić, dodajući kao se ne sjeća tog sastanka. Ipak, priznao je, kako nije normalno da se prije natječaja spominje ime firme koja je u konačnici posao i dobila. Bandić je pokušao uvjeriti sud da su možda bile spomenute druge firme, a je li zapisnik sa sastanka točan, nije mogao potvrditi. 

Podsjećamo, suđenje za aferu Nadstrešnice počelo je u svibnju 2017. godine.  Bliski Bandićev suradnik Davor Jelavić, bivši pročelnik za prostorno uređenje i izgradnju grada, optužen je za izvlačenje gotovo 11,2 milijuna kuna iz zagrebačkog proračuna tijekom gradnje nadstrešnica na autobusnim i tramvajskim stajalištima. Sporne nadstrešnice građene su tijekom 2009., kada je Jelavić bio pročelnik za prostorno uređenje i izgradnju grada, no afera se službeno počela rasplitati tek 2015. godine, kada je USKOK podigao optužnicu. Uz Jelavića, za milijunsku štetu učinjenu Gradu optuženi su i Vesna Lubin, pomoćnica za građenje i održavanje komunalne infrastrukture, Petko Gavrilović, direktor tvrtke “Gamont”, Mladen Siketić, nadzorni inženjer i Antun Fabek, bivši direktor “Gredelja”.

USKOK tvrdi da su Jelavić, Vesna Lubin i Siketić dozvolili Gavriloviću da fakturira tzv. izvantroškovničke radove kojih nije ni bilo, odnosno dio njih grad nije trebao ni platiti. Ugovorom što ga je “Gamont” imao s gradom bila je dogovorena gradnja 600 nadstrešnica te svi potrebni radovi od pripremnih, čišćenja gradilišta, nabave i postavljanja prometnih znakova. No, Gavriloviću su ipak sve fakture plaćene.

 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message