Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
16 komentara

'Ne čitam ja ugovore, utvaram da sam dobri tata ovoga grada'

Svoj posao sam uvijek radio po zakonu, statutu i poslovniku, a tako su postupali i moji podređeni, zamjenici i ostali odgovorni, rekao je Bandić na Županijskom sudu

Zagreb: Bandić svjedočio na suđenju Davoru Jelaviću za aferu Nadstrešnice
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
16 komentara

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočio je na suđenju u tzv. aferi Nadstrešnice. Prema optužnici, Grad Zagreb oštećen je za 12 milijuna kuna u poslu izgradnje 600 nadstrešnica za autobusna i tramvajska stajališta.

Na pitanje je li čitao ugovore za nadstrešnice, Bandić je odgovorio:

- Nisam ih čitao, nijedan ugovor ne čitam, a tjedno ih potpišem tisuće. Kad bilo tko dođe do gradonačelnika, ja ga uputim resornom pročelniku, a onda on to dalje radi. Tako je bilo i tako će biti dok sam ja gradonačelnik. Imamo nultu stopu tolerancije prema svim oblicima nepravilnosti i kriminala, kaže Bandić,

Dodaje i da je na zahtjev mjesnih odbora i gradskih četvrti dao nalog da se popišu sva mjesta za nadstrešnice:

- 1. lipnja 2019. bit će 19 godina kako sam ja gradonačelnik Zagreba. Svoj posao sam uvijek radio po zakonu, statutu i poslovniku, a tako su postupali i moji podređeni, zamjenici i ostali odgovorni. O nadstrešnicama nemam puno saznanja, to je odrađivala gradska služba, rekao je Bandić pa naglasio:

- Ja sam gospodin gradonačelnik i dobri tata grada i kao takav rukovodim dobro uštimanim orkestrom. 

Potom mu je sutkinja Maja Štampar Stipić rekla da kao gradonačelnik dosta toga ne zna. Bandić je potom ponovio:

- Ja sam šef dobro uigranog orkestra koji funkcionira savršeno. Pobijedio sam na izborima šest puta i utvaram da sam dobri tata grada. 

Sudsko vijeće predočilo je zagrebačkom gradonačelniku promemoriju od 7. srpnja 2008., na kojem je prema zapisniku i on sudjelovao,  a prema kojem je Davor Jelavić spominjano da tvrtka Gredelj radi na projektu nadstrešnica, a javni poziv za taj posao raspisan je tek 29. srpnja te godine.

“Pa što je tu čudno, mogla je biti spomenuta bilo koja druga tvrtka. Možda je i krivo ušlo u zapisnik. Stručne službe rade svoj posao, kao i povjerenstvo za taj posao. Ja možda i nisam bio na tom sastanku, bez obzira na to što piše u zapisniku”, rekao je na kraju gradonačelnik Bandić, dodajući kao se ne sjeća tog sastanka. Ipak, priznao je, kako nije normalno da se prije natječaja spominje ime firme koja je u konačnici posao i dobila. Bandić je pokušao uvjeriti sud da su možda bile spomenute druge firme, a je li zapisnik sa sastanka točan, nije mogao potvrditi. 

Podsjećamo, suđenje za aferu Nadstrešnice počelo je u svibnju 2017. godine.  Bliski Bandićev suradnik Davor Jelavić, bivši pročelnik za prostorno uređenje i izgradnju grada, optužen je za izvlačenje gotovo 11,2 milijuna kuna iz zagrebačkog proračuna tijekom gradnje nadstrešnica na autobusnim i tramvajskim stajalištima. Sporne nadstrešnice građene su tijekom 2009., kada je Jelavić bio pročelnik za prostorno uređenje i izgradnju grada, no afera se službeno počela rasplitati tek 2015. godine, kada je USKOK podigao optužnicu. Uz Jelavića, za milijunsku štetu učinjenu Gradu optuženi su i Vesna Lubin, pomoćnica za građenje i održavanje komunalne infrastrukture, Petko Gavrilović, direktor tvrtke “Gamont”, Mladen Siketić, nadzorni inženjer i Antun Fabek, bivši direktor “Gredelja”.

USKOK tvrdi da su Jelavić, Vesna Lubin i Siketić dozvolili Gavriloviću da fakturira tzv. izvantroškovničke radove kojih nije ni bilo, odnosno dio njih grad nije trebao ni platiti. Ugovorom što ga je “Gamont” imao s gradom bila je dogovorena gradnja 600 nadstrešnica te svi potrebni radovi od pripremnih, čišćenja gradilišta, nabave i postavljanja prometnih znakova. No, Gavriloviću su ipak sve fakture plaćene.

 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message