Obavijesti

News

Komentari 25

'Ne čudi me slučaj Pag, postali smo jako tolerantni na nasilje'

'Ne čudi me slučaj Pag, postali smo jako tolerantni na nasilje'
1

Prema istraživanjima Poliklinike za zaštitu djece, u Hrvatskoj je svako peto dijete seksualno zlostavljano, 30 posto djece je fizički zlostavljano i 20 do 30 posto djece je emocionalno zlostavljano

VIDEO

Stravičan slučaj nasilja nad djecom s Paga, ali i brojni drugi koji su javnost potresli u posljednje vrijeme tema su se u Intervjuu tjedna Media servisa razgovaralo s psihologinjom Gordanom Buljan Flander, ravnateljicom Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba. 

Gdje je zakazao sustav, tko je prvi trebao reagirati, kada djecu treba izuzeti iz obitelji, što svi mi možemo učiniti da se nasilje smanji - samo su neka od postavljenih pitanja.

'Postali smo previše tolerantni na nasilje'

Samo u veljači suočili smo se s teškim slučajevima nasilja povezanih s djecom. Bivši specijalac koji je pretukao kćer, otac koji je djecu bacio s prvog kata, dječak koji je ozlijedio majku nasred ulice... Psihologinja Gordana Buljan Flander kaže kako je takve priče više ne čude jer već godinama upozorava da smo svi postali previše tolerantni na nasilje. Ravnodušnost se, kaže, razvija čak i među stručnjacima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
'Djecu su 2014. trebali uzeti roditeljima, ali mjera je povučena'
'Djecu su 2014. trebali uzeti roditeljima, ali mjera je povučena'

 - Ako na vrijeme ne reagiramo, ako na vrijeme ne primijetimo, ako ne provodimo određene preventivne programe i ako nastavimo štedjeti na djeci, kao sad, mislim da će situacija biti još i gora - upozorila je. 

 Institucije sada traže krivca za slučaj s Paga, no Buljan Flander kaže kako se, unatoč dugogodišnjem iskustvu, ne osuđuje tvrditi tko je najslabija karika u sustavu zaštite djece. Smatra ipak da bi najprije trebali reagirati oni koji su na 'prvoj liniji fronte'.

Strava u Trilju: Sin (14) izbo majku po glavi pa snimio selfie
Strava u Trilju: Sin (14) izbo majku po glavi pa snimio selfie

- To su pedijatri, to je obiteljska medicina, to su tete u vrtiću, to su nastavnici u školi. Centar za socijalnu skrb može reagirati tek ako ima dojavu, ako ima informaciju - kaže Buljan Flander. Premalo je prijava u odnosu na količinu nasilja prema djeci, čak i od stručnih osoba, dodaje psihologinja. 

Stravična statistika

- Prema našim istraživanjima, u Hrvatskoj je svako peto dijete seksualno zlostavljano, 30 posto djece je fizički zlostavljano i 20 do 30 posto djece je emocionalno zlostavljano. Još smo nekako i počeli reagirati na vidljive rane, ali na emocionalne rane ne reagiramo.

Ako naša poliklinika i stručnjaci reagiraju, kasnije se kroz sustav to vrlo teško procesuira, jer se ne vidi i najlakše od toga okrenemo glavu - objasnila je Buljan Flander te napomenula kako smo mi kao pojedinci prvi kotačić u sustavu.

'Čuju plač, ali ne žele se miješati...'

 - Susjedi često kažu 'mi smo čuli plač u susjedstvu, ali nismo se htjeli miješati, ne želimo se petljati u obitelj'. I stručnjaci često kažu 'nisam htjela obavještavati Centar, policiju, da ja ne bih bila odgovorna ako se dijete izuzme iz obitelji'.

U slučaju s Paga trebalo je, ipak, razmotriti izuzimanje djece iz obitelji u trenutku kad je bila izuzeta i najstarija kći, kaže Gordana Buljan Flander. 

Znalo se? Sud u Pagu dva puta pokušao uzeti djecu roditeljima
Znalo se? Sud u Pagu dva puta pokušao uzeti djecu roditeljima

 - Nažalost, često sam kao vještak bila u situaciji da vještačim oko izuzimanja jednog djeteta iz obitelji, a ne drugih dvoje ili troje. Kao da smo ostavili tu drugu djecu da roditelji na njima malo vježbaju imaju li roditeljske kompetencije ili da mi pratimo mogu li roditelji na tom drugom djetetu steći roditeljske kompetencije - kazala je.

 Roditeljima se ne bi trebala predugo davati šansa za poboljšanje, a mogu li se uopće poboljšati, trebala bi prepoznati struka, kaže psihologinja. Često se, kada i dođe do izuzimanja djece, u te situacije umiješaju pojedinci i mediji te radi pritisak na sustav. 

Djecu s Paga važno je pustiti na miru

 - Sudac tad ima i nalaze Centara za socijalnu skrb i nalaze zdravstvenih stručnjaka, psihologa, psihijatra,izvješća iz škola, izvješća iz vrtića... Dakle, na osnovi mnogih dokaza dolazi do te odluke, pa ako je cijeli sustav zaštite djece donio takvu odluku, tko su onda ovi koji smatraju da je bolja ikakva nego nikakva obitelj, jesu li onda oni na strani djeteta? - pita se Buljan Flander. 

 Gordana Buljan Flander ističe da je sada važno pustiti djecu s Paga 'na miru', kako bi mogao početi njihov fizički i psihički oporavak, no dodaje da je ovaj slučaj potaknuo dobra pitanja, a to je odgovornost svih nas

 - Ako primijetimo bilo što što nas muči i to prijavimo, to nije odmah kaznena prijava. Što nas košta poslati jednu obavijest nadležnom Centru za socijalnu skrb, koji može provjeriti događa li se nešto? Daj, Bože, da se ne događa, ali ajmo mi na svaki slučaj kad nas nešto brine reagirati, a ne okrenuti glavu - zaključuje psihologinja Buljan Flander za Media servis. 

Pokretanje videa...

01:10


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija
Dubrovački portal tvrdi: Ovo je Albanka koja je skrivila smrt brata i sestre iz Gradca...
ZABILA SE U NJIH

Dubrovački portal tvrdi: Ovo je Albanka koja je skrivila smrt brata i sestre iz Gradca...

Albanka je nakon što je puštena iz bolnice u četvrtak odmah uhićena i određen joj je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog kaznenog djela izazivanja nesreće sa smrtnom posljedicom