Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
73 komentara

Ne ide pa ne ide: SDP-ovci su molili Beru da ode, a on ne želi

Uže vodstvo SDP-a okupilo se u petak popodne na nepoznatoj lokaciji izvan Zagreba kako bi nagovorili predsjednika stranke Davora Bernardića da odstupi zbog nezadovoljstva načinom na koji vodi SDP

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
73 komentara

Nakon četverosatnog neformalnog sastanka vodstvo SDP-a nije uspjelo nagovoriti Davora Bernardića da odstupi. Nisu upalili ni argumenti da je rejting stranke loš. Nastavak razgovora u istom sastavu navodno je zakazan za nedjelju.

Usto, tijekom dana stigao je Bernardićev poziv za zajedničku sjednicu Predsjedništva i Kluba zastupnika SDP-a u ponedjeljak na Iblerovu trgu. To upućuje na Bernardićevo uvjerenje da će se uspjeti zadržati na predsjedničkom mjestu u stranci, a pretpostavlja se da će Bernardić na tom sastanku pokušati dogovoriti realizaciju zaključka Predsjedništva SDP-a iz srpnja po kojem bi od Arsena Bauka preuzeo vođenje SDP-ova parlamentarnog Kluba.

Nakon konspirativnog sastanka na kojemu su se, prema neslužbenim informacijama, okupili članovi Predsjedništva koje se nije svrstavalo među pučiste poput Zlatka Komadine, Rajka Ostojića, Ive Jelušića, Franka Vidovića, Predraga Matića i još nekolicine te tajnika Nikše Vukasa i Davorka Vidovića, nitko nije odgovarao na telefonske pozive i poruke. Stigla je tek jedna poruka od jednog sudionika sastanka koja je glasila: "Stanje redovno, ništa posebno, nastavlja se u nedjelju".

Prema neslužbenim informacijama iz redova članova Predsjedništva koji su podržavali Bernardića, prije sastanka kolala je informacija da je zadatak da potakne apel Bernardiću da odstupi dodijeljen Jelušiću, jer Bernardićev stranački patron Komadina, iako nezadovoljan njegovim radom i rezultatima, nije htio biti "egzekutor". Jelušićev argument, prema najavama, bio bi briga za SDP i loš položaj stranke u javnosti na što upućuju istraživanja stranačkih i rejtinga političara te potrebu konsolidiranja stranke što nije moguće u postojećim okolnostima, s Bernardićem na liderskoj poziciji.

Bernardić je, pak, prošloga tjedna u intervjuu Novom listu jasno poručio da nema namjeru odstupiti pa će i njegovi dojučerašnji podupiratelji u Predsjedništvu neslužbeno reći da je iluzorno očekivati da će sam podnijeti ostavku zbog čega će se morati pokrenuti procedura smjene propisana Statutom, a prođe li, dužnost v.d. predsjednika SDP-a preuzeo bi Komadina.

Nejasno je i što će biti sa sjednicom Kluba zastupnika koju je za utorak najavio još uvijek aktualni predsjednik Arsen Bauk, a na kojoj je, prema neslužbenim informacijama, Klub za novog predsjednika trebao izabrati Peđu Grbina. U tom tijelu većinsko je raspoloženje protiv Bernardića, s obzirom na činjenicu da je čak dvije trećine zastupnika potpisalo pismo kojim traže odlazak Bernardića s predsjedničke dužnosti, pa se nevjerojatnim čini da bi ga podržali za predsjednika Kluba.

Bude li Bernardić inzistirao na tom rješenju, prema tumačenju njegovih bliskih suradnika za to, iako propisano Statutom, nije potrebno glasanje u Klubu nego samo dopis predsjedniku Sabora da on preuzima tu dužnost. U slučaju takva scenarija, u redovima pobunjenika kao vrlo vjerojatna spominje se mogućnost raskola u SDP-u.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message