Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
311 komentara

'Ne mislim se vratiti jer bih u svakom pogledu nazadovao...'

Mladi liječnik, specijalizant interne medicine Filip Maksan (31) u Austriju je otišao 2015. godine najprije u Bad Radkersburg, a zatim u Salzburg. Ne planira se vratiti u Hrvatsku

Foto: Privatni album
311 komentara

Trenutačno radim u Sveučilišnoj bolnici Salzburg na odjelu interne medicine. Na poslovnom planu se tamo osjećam ispunjeno, specijaliziram i učim puno novih i aktualnih medicinskih podataka i druge stvari koje su mi potrebne za budući samostalni rad; bolnica i odjel me podržavaju u edukativnom i financijskom smislu (plaćanjem odlazaka na tečajeve ultrazvuka i godišnje kongrese), a također su planirani znanstveni projekti i radovi. Na privatnom planu sam također sretan, živim s djevojkom na lijepoj i mirnoj lokaciji blizu bolnice, putujem(o) na zanimljive destinacije, isprobavamo nova jela raznih nacija u restoranima u gradu i okolici i uživamo u blagodatima funkcionirajuće države, napisao nam je u poruci dr. Maksan koji je prilikom odlaska iz Hrvatske bio toliko ogorčen zdravstvenim sustavom da je Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje napisao pismo.

Foto: Privatni album/Pixsell/Tomislav Miletić

Nakon jednogodišnjeg pripravničkog staža u KB Merkur zaposlio se kao odjelni liječnik u Neuropsihijatrijskoj bolnici Popovača, a nakon toga kao liječnik obiteljske medicine u Čazmi. Pod stalnim pritiskom opomena i novčanih kazni zbog nepoštivanja pravilnika o zdravstvenoj njezi u kući te pravilnika o bolovanju, posljednjeg radnog dana napisao je oproštajno pismo HZZO-u.

TADO JURIĆ: 'IMAMO EFEKT LAVINE' 'Ljudi iz Hrvatske ne bježe od siromaštva, nego od nepravde'

- Upoznat sam s činjenicom da postoje pravilnici o svim mogućim pravnim i službenim situacijama, pa tako i da postoji pravilnik citiran u Vašem dopisu koji regulira korištenje zdravstvene njege u kući. Međutim, meni taj pravilnik ne znači ništa. Moj pravilnik je "Humanost i pomaganje potrebitim pacijentima". Pretpostavljam da imate uvid u dijagnoze po kojima je obrazložena zdravstvena njega u kući, ali ću neke od njih svejedno navesti: dekubitalni ulkus, stanje nakon moždanog udara, psorijatična artropatija, stanje nakon diseminacije karcinoma kože/grkljana, te stanje nakon amputacije donjeg ekstremiteta. Upoznat sam sa svim pacijentima za koje sam poslao nalog za provođenje zdravstvene njege u kući i siguran sam da je njima duže vremena potrebna njega nego što to dotični pravilnik predviđa. Niste mi pokvarili zadnji radni dan, nego ste mi ga, dapače, uljepšali! Sada sam više nego siguran da nije bila kriva odluka dati otkaz i pobjeći iz toliko nakaradnog zdravstvenog sistema. Naivno ću povjerovati da je "čista slučajnost" što ste mi dostavili molbu za očitovanjem u tijeku zadnjeg radnog tjedna - napisao im je dr. Maksan.

iseljavanje DEMOGRAFSKA OBMANA 'U Hrvatsku se više se nećemo vratiti, samo želimo bolji život'

Naravno, odgovor nikad nije stigao, a dva tjedna poslije dr. Maksan već je bio u Austriji.

- Koliko god sam egzodus prije nekoliko godina smatrao lošim te sam nisam htio napustiti Hrvatsku, toliko sad na vlastitom primjeru, a i u razgovoru s drugim Hrvaticama i Hrvatima koje sam u inozemstvu upoznao, smatram da je egzodus zapravo prilično logična posljedica trenutačnog gospodarskog i društvenog stanja u Hrvatskoj koje se naravno odražava na sve nas u stanovitoj mjeri. U razgovoru s ljudima sam shvatio da smo svi prilično razočarani te da smo težili boljim uvjetima u kojima sad uživamo - objasnio je dodavši da je prilikom dolaska besplatno dobio na korištenje bolničku garsonijeru u Bad Radkersburgu, a dolaskom u Salzburg bolnica mu je ponudila garsonijeru odmah kraj posla ispod tržišne cijene najma.

Hrvati ne bježe iz zemlje zbog kredita i ovrha, bježe zbog korumpiranih političara!

Hrvati ne bježe iz zemlje zbog kredita i ovrha, bježe zbog korumpiranih političara! Više na http://bit.ly/2JvOoVg Komentator: Ivan Pandžić

Posted by 24sata on Tuesday, June 12, 2018

Zarađuje triput više nego u Hrvatskoj, ali o iznosima nije govorio, a ističe kako plaća daleko manji porez nego što ga je plaćao ovdje te računa na bolju mirovinu u budućnosti.

- Ne planiram se vratiti u Hrvatsku jer bih time u svakom poslovnom i privatnom pogledu nazadovao. Puno je tu malih i "malih" faktora (među kojima su pravosuđe, korupcija, zdravstvo iznimnih kadrova ali loše opskrbljenih i održavanih bolnica i domova zdravlja, društvo koje se bavi 1941. i 1991. itd.) koji su mi život u Hrvatskoj činili nepodnošljivim, a kojih sad nema. Dolazim nekoliko puta godišnje posjetiti roditelje, rodbinu i prijatelje i mislim da Hrvatska mene i ja Hrvatsku taman toliko mogu izdržati - zaključio je.

Tema: Demografska obmana

Možda vas zanima i ovo:
Message